Rundveehouderij

Achtergrond 4 reacties

"Gebruiksvee nog niet duurder"

Auke de Haan, sectorvoorzitter rundvee NBHV, ziet nog weinig verbetering op de gebruiksveemarkt. "Alleen de handel in vaarzen en goede kwaliteit melkkoeien loopt iets beter."

Waarom wordt gebruiksvee, ondanks de melkprijsstijging, niet duurder?
“Het probleem is dat vraag en aanbod in balans blijven. Er zijn vanwege de betere melkprijs meer kopers voor gebruiksvee, maar er zijn ook meer stoppende bedrijven. Per saldo schiet je dus niks op. Gebruiksvee wordt daardoor voorlopig niet veel duurder.”

De kopers die er zijn, zitten dus eerste rang?
“Ja, en deze melkveehouders zijn zeer kritisch. Ze hebben meer keuze en willen hun geld alleen aan de betere dieren besteden. Ze kunnen in deze markt hoge kwaliteit eisen en kijken meer dan ooit naar gezondheidsstatus.
Je merkt dat sterk bij bedrijfsbeeïndigingen. De koeien die voldoende melk geven, raak je wel kwijt. Maar de koeien die drachtig zijn en dus minder melk geven, zijn moeilijker te plaatsen.”

De gebruiksvee-export loopt niet bepaald op rolletjes. Trekt die al iets aan??
„Ik zie wel kleine verbeteringen. De vraag naar melkvaarzen trekt aan. Er gaan meer van deze jonge dieren naar landen als Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Portugal. Het probleem is alleen dat dit niet de grote bulklanden zijn. Het zet te weinig zoden aan de dijk om voor een prijsstijging te zorgen. Deze vaarzen zitten qua prijs nog steeds tussen de €850 en €950.
Nee, Nederland is vooral afhankelijk van een land als Rusland. Maar dat land laat het nog altijd afweten. Ik denk dat de export momenteel op halve kracht draait.”

Zijn er nog andere zaken die een aantrekkende export in de weg staan?
“Ja, er missen nog landencontracten. Sommige landen zitten potdicht voor Nederlandse vaarzen. Veel veehouders hebben bovendien hun enting tegen blauwtong niet op orde. Dat hebben ze zich te laat gerealiseerd. Al zullen ze ook gedacht hebben dat ze de dieren zelf zouden aanhouden.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Auke de Haan

  Beste Theo Brummelaar dit was mijn antwoord op onderstaande vraag van jou.


  De gebruiksvee-export loopt niet bepaald op rolletjes. Trekt die al iets aan?
  „Ik zie wel kleine verbeteringen. De vraag naar b.v. melkvaarzen trekt aan. Er gaan meer van deze jonge dieren naar landen als Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Portugal. Het probleem is alleen dat dit niet de grote bulklanden zijn voor de dragende vaarzen. De drachtige vaarzen gaan nog steeds moeizaam weg en zitten qua prijs nog steeds tussen de €850 en €950.
  Nee, Nederland is vooral afhankelijk van een land als Rusland. Maar dat land laat het nog altijd afweten. Ik denk dat de export momenteel op halve kracht draait.”

  met vriendelijke groeten Auke de Haan

 • no-profile-image

  Theo Brummelaar

  Beste Auke,

  Je hebt gelijk. Ik heb het interview alleen iets moeten inkorten omdat het anders niet paste, vandaar.

  groet,

  Theo Brummelaar

 • no-profile-image

  Govert

  Mijn waarneming van de feiten is anders als die van Auke. Heb van de week koeien verkocht naar Engeland waaronder tweede-en derdekalfskoeien en ook nog tot 3 maanden gekalfd. Men kon moeilijk aan goede gebruiksdieren komen, laat staan vaarzen. Drachtige volop,halfdracht welteverstaan,maar die geven voorlopig geen melk.Op 'koemarkt' en 'plaza'van Frieslandcampina wordt nauwelijks iets aangeboden vergeleken met 'n maand geleden. Voeg daarbij de stokkende aanvoer bij Fr.C en je kunt niet anders concluderen dan dat de verhouding vraag/aanbod flink aan het verschuiven is.

 • no-profile-image

  Auke

  Beste Govert uit Grave

  vandaar ook mijn 1e reactie onderaan daar kunt u lezen dat ik in principe hetzelfde waarneem als u, maar het interview moest ingekort worden volgens Theo en ja dan klopt het niet meer.
  Dus voor de goede orde jonge melkkoeien meer vraag en vaarzen halve dracht nog steeds nog steeds moeizaam

Of registreer je om te kunnen reageren.