Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Franse veehouders contra McCartney

Terwijl iedereen schuldbewust zijn blikken richt op de klimaattop in Kopenhagen en alle actiegroepen en vips vrijspel hebben, gaan Franse veehouders vol in de aanval tegen deze onheilsprofeten.

Op 3 december heeft Paul McCartney voor het Europees Parlement opgeroepen om minder vlees te eten om zodoende het klimaat te redden. Het idee hierachter is dat herkauwers veel broeikasgassen uitstoten en zo meewerken aan de opwarming van de aarde. Een vegetarische leefstijl zou dus een goede zaak zijn, te beginnen met een vleesloze dag per week. Wie durft er nu tegen zo'n beroemdheid en tegen zo'n nobele zaak als het klimaat in te gaan?

Tegengas

In elk geval één organisatie heeft de moed gehad om een ander geluid te laten horen die tegen de 'common sense' ingaat. Het is Interbev, de Franse organisatie van de vleesveehouderij waarin de hele keten is vertegenwoordigd. Op haar site en via reclamecampagnes geeft ze tegengas op een moment dat iedereen met de meute meeloopt richting Kopenhagen.

Op vier punten geeft Interbev McCartney tegengas. Een vleesloze dag vindt de vleesvee-organisatie onzin, want een gemiddeld gezin eet al drie dagen per week geen rundvlees en hoogstens twee steaks per week. Tweede tegenargument is dat een vegetarische leefwijze de rundveestapel niet zal verminderen, omdat twee derde van het rundvlees afkomstig is van de melkveestapel die toch moet worden vervangen. En wat te denken van de 300 miljoen runderen in India, waar de mensen geen rundvlees eten, voegt Interbev er fijntjes aan toe.

Zondebok

De graasdierhouderij in Frankrijk is voor 11 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Afgezet tegen de woningen (20 procent), de industrie (21 procent) en het transport (27 procent) vindt Interbev het onterecht om de rundveehouderij als zondebok aan te wijzen. De veestapel neemt al sinds 1990 af. Als laatste tegenargument wijst Interbev op het feit dat de Franse rundveehouderij kleinschalig is, gemiddeld 100 dieren per bedrijf. De Franse runderen worden voor een groot deel gevoed met de 11 miljoen hectare grasland die een bijdrage levert aan de vastlegging van koolstof en juist broeikasgassen tegengaat.

Hypocriet

Interbev vraagt zich openlijk af waar Paul McCartney zich mee bemoeid door ons een levensstijl op te dringen en zo aan de Franse cultuur te komen. Dit laatste vind ik misschien nog wel het sterkste punt, want de hele klimaatdiscussie druipt van de hypocrisie. We zijn best bereid om een dag geen vlees te eten en een paar spaarlampjes in te draaien, als we maar wel eens per jaar in het vliegtuig kunnen stappen naar zonnige oorden. Ook de tweede auto die op de oprit staat wil niemand van de hand doen, dus moet dat in het boodschappenkarretje gecompenseerd worden.

Ik mag de Fransen wel. Zij durven openlijk hun manier van leven te verdedigen en tegen de stroom in te gaan. Zij willen zeker niet de les worden gelezen door een Britse lord. De rundveehouderij heeft het moeilijk en moet dus gesteund worden. Let it be, let it be.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Hij is geen lord, hij is "by accident" benoemd tot "sir" Het was in Saskatchewan afgelopen twee weken -35 en dus laat de "global warming" maar komen. En wat vlees betreft,wij hebben super steaks hier en dat willen we zo houden. ( We don't live "In a yellow submarine") En die klimaat top is de grootste farce die ik ooit heb gezien. "vive La France" en blijf jezelf.

 • no-profile-image

  koetje

  Inderdaad Viva la France,hier kan men in Nederland een voorbeeld aan nemen.Fight fire with fire,gewoon ook zo'n bobo inhuren die het tegendeel naar buiten brengt.

 • no-profile-image

  boerin

  Men kiest weer maar eens voor de gemakkelijkste, voor de gemiddelde burger meest pijnloze weg. Inderdaad in plaats van een vleesvrije dag, een autovrije dag en een vliegvrije dag, dat zet pas zoden aan de dijk, maar heeft economisch gigantische gevolgen die veel te pijnlijk zijn.

 • no-profile-image

  PETER KREMER

  Klasse hoe die Fransen tekeer gaan, wanneer komt dit in de media?
  Ja die Fransen zijn zo dom nog niet, is dat de reden dat je uit het mooie westerkwartier bent vertrokken Halbe?

  groeten

 • no-profile-image

  Monique Vos

  "Als iedereen de overgebleven gehaktbal van de woensdagavond de volgende dag met een beetje mosterd op zijn brood doet lijkt me dat veel meer effect hebben dan een jetsetter die de wereld overvliegt om een vleesvrije dag te promoten." dat zijn de woorden van Esther de Lange (Europarlementariër CDA). Gelukkig zijn er nog meer personen die het gepreek van
  van "Bio-Exorcist Beetlejuice" Mc Cartney in twijfel trekken, gelukkig wel!
  Maar er zijn nog meer "geleerden", zoals de heer João Meirelles Filho, die beweert dat Koeien even hoog op de internationale agenda horen te staan als kernwapens of oorlogen. Hij vind namelijk dat koeien een vernietigend effect op het milieu hebben dus gevaarlijker zijn dan kernwapens. <>
  Werkelijk, die milieufreaks slaan totaal door in hun queeste. Ik vraag me af hoe lang deze hype nu weer stand houdt. Ach, kijk naar buiten, Opwarming van de aarde??? Ik zie op dit moment sneeuw. Heel veel sneeuw. Het lijkt er gewoon op dat de Aarde ons op dit moment aan het uitlachen is!!!

 • no-profile-image

  josien kapma

  raar dat interbev het allerbelangrijkste argument mist: dat het een MISVERSTAND is dat de zg. korte koolstofkringloop (mens en dier) gesloten is en dus niet veel invloed heeft. In andere woorden: De co2 die dieren uitstoten hebben zij eerder opgenomen uit voer en atmosfeer. (wel is er de kwestie van methaan, een schadelijker gas wat ook vrijkomt)

  De huidige toename is slechts te wijten aan de lange koolstofkringloop: het op grote schaal onttrekken van koolstof uit fossiele brandstoffen.

 • no-profile-image

  josien kapma

  aj, te snel. ik bedoelde te zeggen: dat het een misverstand is dat veehouderij op zichzelf zoveel invloed heeft op co2. en dan de rest.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.