Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

De ideale jongveestal

De huisvesting van jonge kalveren kan beter. DLV heeft een project om drie nieuwe staltypen te bouwen en te testen in de praktijk. Ook Denkavit en Vetvice hebben ideeën over de ideale jongveestal.

Bij nieuwe koeienstallen is volop aandacht voor het comfort van de koe. Maar bij de jongveehuisvesting schort het daar nog wel eens aan. Bij de huisvesting van het oudere jongvee gaat dat over het algemeen wel goed. Maar de kalveren tot vier maanden lijken in de huisvesting aandacht te missen. De eerste week in een eenlingbox of iglo gaat nog wel goed, maar daarna ontstaan nog te veel problemen.
Tekst: Anne-Marie van der Linde.
Beeld: DLV, Vetvice en Denkavit

Omdat er veel vragen naar goede huisvestingsoplossingen zijn, heeft DLV in najaar 2009 een project opgezet waarbij veehouders worden gezocht om drie typen kalverhuisvesting te bouwen en te testen. De drie systemen zijn onderverdeeld naar bedrijfsgrootte: tot 100-150 koeien zijn een open frontstal en een dichte stal mogelijk, voor een groter bedrijf meerdere iglo’s met een overkapte uitloop. Voor een goed overzicht bekeek Boerderij ook het dichte-stalprincipe van kalvermelkpoederproducent Denkavit en het stalprincipe van Vetvice.

DLV stal A: Open front als ideaal

Voor bedrijven tot 150 koeien is volgens DLV een lage open-frontstal het best voor de kalveren tot circa vier maanden. De stal mag maximaal 8 meter diep zijn, anders is extra ventilatie nodig. Langer dan 15 meter is ongewenst in verband met ongewenste luchtcirculatie. Bij een langere stal of aangebouwde werktuigberging is een tussenwand tot 1,5 meter met daarboven windbreekgaas een goede oplossing. Het plafond moet niet hoger zijn dan 4 meter. Tussen twee strohokken kan een drinkautomaat geplaatst worden. De hokken worden gescheiden door hekken waarvan de onderste 1,5 meter dicht zijn.
Voor de opvang van kalveren tot 14 dagen is een aparte ruimte met verrijdbare eenlingboxen. Hier is ook ruimte voor opsla van melkpoeder en krachtvoer. Deze ruimte wordt van de oudere kalveren gescheiden met een dichte wand.
Geschatte totale bouwkosten: €37.000, circa 1.050 per plaats.
Bekijk het ontwerp »

DLV stal B: Iglo’s onder dak

Voor bedrijven met meer dan 150 koeien adviseert DLV groepsiglo’s waarbij de uitloop onder een afdak ligt. Dit systeem wordt met name in Duitsland gebruikt. De eendeling is twee iglo’s voor kalveren die aan de melk zijn en twee voor gespeende kalveren. Ook de eenlingiglo’s voor de jongste kalveren kunnen onder hetzelfde afdak geplaatst worden. Arbeidstechnisch is deze oplossing interessant, omdat het uitmesten snel kan gebeuren. De iglo’s moeten daarvoor voorzien zijn van een oog waarmee ze op te tillen zijn. De uitloop op stro wordt circa 20 centimeter diep gemaakt zodat een kleine pot ontstaat.
Tussen de groepsiglo’s kan stro opgeslagen worden. Aandachtspunt is wel de drinkautomaat. Deze moet in een geïsoleerde ruimte staan.
Bouwkosten van dit systeem zijn nog niet bekend.
Bekijk het ontwerp »

DLV stal C: Mechanisch geventileerd

De tweede optie voor bedrijven tot 150 koeien is een mechanisch geventileerde stal. De jongste kalveren worden eerst in iglo’s naast de stal geplaatst. Zodra ze goed drinken, komen ze in de strohokken, al dan niet met drinkautomaat. Voor de luchtinlaat zijn de deuren van de stal voorzien van lamellenroosters. Voordeel van een afgesloten stal is dat de luchtinlaat op onderdruk door de ventilatie werkt. Hierdoor hoeft er ook minder rekening gehouden worden met de plaatsing van de stal.
Bekijk het ontwerp »

Vetvice: Semi-open front

Veterinair adviseurs Vetvice adviseren een open-frontstal die aan de voorzijde afgesloten wordt met een windbreekgaas. Voor het arbeidsgemak moet dit gaas automatisch oprolbaar zijn. De stal wordt uitgevoerd met een smalle open nok, waarbij de achterzijde van de stal geheel dicht is. De afscheiding tussen de strohokken moet bij voorkeur dicht zijn om contact tussen leeftijdsgroepen te voorkomen. Er mogen aan de achterwand van de stal kleppen gemonteerd worden van 2 meter breed. Bij extreem koud weer kunnen deze naar beneden geklapt worden zodat een extra schuilplek voor de kalveren ontstaat.
Vetvice heeft bij het ontwerp vooral gelet op slimme looplijnen, een goede en gezonde indeling en een efficiënte inzet van arbeid. De bovenbouwconstructie is een werktuigenloods.
Deze stal is prima te verlengen en zo te combineren met een werktuigenloods. De zijde van waaruit je de voergang inrijdt, wordt volledig voorzien van (fijn) windbreekgaas. Geschatte bouwkosten: €250 per m2.
Bekijk het ontwerp »

Denkavit: Dichte stal

De door Denkavit geadviseerde stal bestaat uit twee delen: een mechanisch en een natuurlijk geventileerd deel. In het eerste deel staan kalveren tot circa vier maanden, oudere dieren kunnen uit met natuurlijke ventilatie. Natuurlijke ventilatie bij kalveren tot vier maanden is echter wel goed mogelijk. De inlaat loopt dan via inlaatkleppen laag bij de grond, bijvoorbeeld in deuren, gecombineerd met een open nok. Bij mechanische ventilatie loopt de inlaat ook via lage inlaatkleppen. Tot 14 dagen staan de kalveren in eenlingboxen. De strohokken zijn verdeeld in een kleine stropot met daarvoor houten roosters. Dit is het best voor de klauwtjes. Aan één zijde van de strohokken een grote deur plaatsen, waardoor uitmesten snel en gemakkelijk kan gebeuren. Sluit daarbij de kalveren op de roosters op. De stal verder uitvoeren met een tweede brede deur om voorraden melkpoeder en stro binnen te rijden.
Dit staltype maakt onderdeel uit van een grotere jongveestal of werktuigenloods. Geschatte kosten per plaats: €20.000 tot €30.000.
Bekijk het ontwerp »

Foto

 • GXDOWNLOADS-BOE010272D02
 • GXDOWNLOADS-BOE010272D03

Laatste reacties

 • no-profile-image

  marcel van rooijen

  het duitse model moet je niet bouwen , de beluchting in de iglo's is niet goed krijg je te veel problemen met de longen

 • no-profile-image

  Marcel

  Wat is de stal van Denkavit raar ingedeeld zeg. Zo gigantisch veel ruimte wordt verspild.
  Rondom de strohokken is heel veel loze loopruimte die door een andere indeling wel benut kan worden. Ook het hok aan de rechterkant verspild weer veel ruimte. Het is veel praktischer om te werken met een dubbele rij boxen zodat het voerhek optimaal wordt benut. Daarnaast is het voerpad ook heel smal (ongeveer 3 meter) woordoor met de trekker voeren moeilijk wordt wat als gevolg heeft dat met de hand gevoerd moet worden, en dat is juist wat veel mensen minder willen. Ook hoop ik dat er gedacht wordt aan een zolder boven de jonge dieren en/of een houten plaat op 1,5 meter hoogte waardoor een microklimaat wordt gecreëerd, anders zullen de kalveren snel last krijgen van de koudeval.
  Positief aan deze stal vind ik dat er grotendeels ook gedacht wordt aan het werkgemak (de grote deur bij de strohokken en niet in weer en wind buiten de kalveren voeren zoals bij iglo's vaak het geval is) en dat het dierenwelzijn wordt bevorderd door gebruik te maken van houten roosters bij de groep tot 4 maand.
  De basis ideeën van dit ontwerp zijn goed, maar er dient nog wel flink wat aan veranderd te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.