Rundveehouderij

Achtergrond 9 reacties

Blij met een dooie mus

Gisteravond opende het Letse journaal ermee dat de melkprijzen in Letland de pan uitrijzen. Een stijging van soms wel 70 procent! Als dat geen goed kerstnieuws is, weet ik het ook niet meer.

Ik viel bijna van verbazing van mijn stoel toen ik de forse melkprijsverhoging voorbij hoorde komen in het reclameblok dat altijd voor het journaal wordt uitgezonden. Dat was nog even wachten tot het dan eindelijk zeven uur was. Soms duren die reclames vreselijk lang. Kennelijk had ik de afgelopen paar weken de marktsituatie in Letland compleet verkeerd ingeschat. Vanuit Litouwen en Estland kreeg ik de afgelopen week alleen maar klaagzangen binnen over de melkprijs, die voor de meeste melkveehouders nog steeds niet op kostprijs zou zitten. Ik wist ook niet beter dan dat de melkprijs in Letland nog steeds zeer slecht zou zijn.

Melkgeld uitbetalen

Misschien had ik me die vijf minuten Letse reclame beter kunnen besparen, omdat het journaalitem opende met één of andere Pietje Potlood die vertelde dat de melkprijs bij bepaalde niet nader te noemen melkfabrieken tot wel 70 procent was gestegen naar 17 santimi (24 eurocent). Laten dat nou net die melkfabrieken zijn die al drie maanden achterlopen met het uitbetalen van het melkgeld. Daar komt dan nog eens bij dat ze wel beloven om 17 santimi te betalen, maar als puntje bij paaltje komt blijft daar meestal maar 13 tot 14 santimi (20 eurocent) van over. Als je als melkveehouder namelijk je bedrijf niet ongeveer op het terrein van de melkfabriek hebt liggen, moet je bij bepaalde ‘coöperaties’ zogenaamd transportgeld betalen.

‘Beloven is één…’

Het journaal sloot af met een boertje dat ergens in de bushbush op een aftandse kolchoz wat koeien hield. Op de beelden was meer stront dan koe te zien. Dit boertje vertelde dat hij zijn melk voor 14 santimes (20 eurocent) verkocht. Toen de interviewer vroeg waarom hij de melk niet aan de meest betalende fabriek verkocht, antwoordde hij: “Beloven is één, maar betalen is twee.” Dat boertje vatte dus in vijf seconden de hele situatie van de huidige Letse politiek en economie samen. Zalig kerstfeest.

Foto

Hens Mekking

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  "I have a dream", dat het Glazen Huis (van Radio 3 FM) zich volgend jaar inzet voor ALLE boeren die het moeilijk hebben, maar nu eens een keer IN EUROPA ZELF!!! Voor de jaarlijkse actie Serious Request zamelen de dj's van het Glazen Huis met het non-stop draaien van verzoekplaatjes geld in. De opbrengst loopt jaarlijks in de miljoenen Euro's. Hopelijk denkt Radio 3 FM volgend jaar aan deze grote, echt vergeten en verguisde, groep. Helaas zal dat zal wel te dicht bij (het Glazen) huis zijn. Het zal wel blijven bij "I have a dream".

 • no-profile-image

  tevreden

  Zeg Monique, het kan dan allemaal wel kommer en kwel zijn in de landbouw, maar je meent het toch niet echt he, om een seriuos request te gaan houden voor de boeren. Een paar miljoen opbrengst gaan verdelen over alle boeren, dan houd je per boer nog niets over wat echt helpt. Nee laat ze daar maar voor de echte problemen zorgen zoals nu de malaria. Voor een paar euro heb je weer een leven gered, dat lijkt me toch wel veel beter op zijn plaats.
  Klagen over je (financiele) bestaan vind ik deze niet gepast. Als je echt zoveel problemen hebt, ga dan gauw iets anders doen,want je problemen vergelijken met bijvoorbeeld malaria is o zo belachelijk.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Bij deze: Ik schaam me diep. Mijn excuses voor het feit dat ik aandacht vraag voor de boeren in (Oost-)Europa, zoals Letland. Waar de melkfabrieken vaak drie maanden in betalingen achter zijn, waar er 14 cent de liter voor melk word uitbetaald. Waar de armoede zo groot is dat er niet eens gedacht hoeft te worden aan een klauwbekapper of vee-arts. Of huisarts.

  Dat is niet te vergelijken met Afrika. Europa is te dicht bij. Natuurlijk moet er wat aan Malaria worden gedaan, daar ben ik het zeker mee eens. Maar volgend Jaar zal Radio3fm echt voor een ander doel gaan. Zo is het de afgelopen jaren gegaan en zo gaat het volgend jaar ook.

  Vandaag is het Kerst! Kerst, de tijd van het jaar dat men even stilstaat en denkt aan de mensen die het minder hebben dan wij. Ook mensen in (Oost-)Europa tellen mee; het zou in ieder geval zo moeten zijn. Bij deze, ik schaam me diep. Heel diep. Voor de harde mentaliteit van bepaalde boeren.
  Bij deze wens ik iedereen een Prettig Kerstfeest.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Monique die boeren die zo reageren denken laaten die boeren in Letland en zo maar over de kop gaan wij produceren die melk wel.

 • no-profile-image

  tevreden

  Monique, zeker zal volgend jaar 3FM weer een andere onderwerp uitzoeken om geholpen te worden. En neem maar van mij aan dat dit zeker geen boeren zullen zijn. Natuurlijk hebben vele boeren het moeilijk en natuurlijk mag daar aandacht voor zijn, maar om daar nu een nationale bedelaktie voor te gaan organiseren. Want denk je te bereiken met deze oproep, stel dat ze het gaan doen dan wordt er misschien 50 cent per probleem-boer opgehaald. Nou dat helpt zeg. Nee hoor, laat ze mijn donatie maar weer geven aan een echt goed doel.
  En ja ook ik doneer als zou je dat misschien niet verwachten, ondanks ons neg. resultaat dit jaar.
  En ik schaam me niet diep voor mijn mening, maar kom er gewoon eerlijk voor uit. Prettige dagen verder nog gewenst.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Tevreden boertje het is niet voor niets dat ik begon en eindigde met "I have a dream" Er word niet voor niets beweerd dat Dromen bedrog zijn. Met de woorden "Ik schaam me diep" bedoelde ik dat ik beter had moeten weten. Nationale bedelacties? Waarom zou het voor de ene groep een inzamelactie zijn en voor de andere groep een bedelaktie? Wat ik in jouw woorden proef is wat ik sinds de jaren '70 in Nederland heb zien ontstaan, het feit dat je niet voor je eigen medemens mag opkomen, hoe slecht die mensen het ook hebben. Ik schaam me er niet voor om te schrijven dat dat wel een heel erg foute instelling is! Voor mij is iedereen gelijk, niet de een wat meer dan de ander. Ik doneer ook, maar ik laat de mensen "dichter" bij huis niet stikken.

 • no-profile-image

  Hens

  @ Monique: Ik ben bang dat dat zowiezo een droom blijft...

  In het algemeen vind ik dat een ieder recht heeft op een eerlijke vergoeding voor geleverde arbeid en inzet. Helaas is dat tegenwoordig in de landbouw niet meer zo, op de vrije markt. De vraag is waar we met z'n allen naartoe willen in de toekomst. En het is niet verkeerd om eens stil te staan tijdens kerstmis bij mensen die het minder hebben, ongeacht afkomst, woonplaats etc.

 • no-profile-image

  Hörd

  Hallo Monique, ik ben het met je eens dat je aandacht vraagt voor boeren in armoedige regio's van Europa.
  Maar HOE moet je deze mensen dan helpen? Er is(voor zover ik weet)geen organisatie zoals het Rode Kruis die speciaal arme boeren in Europa bijstaat. Hoe moet je het voor elkaar krijgen dat kleine gezinsbedrijven in (oost)europa een kans krijgen?

 • no-profile-image

  tevreden

  Monique, dat het met vele boeren in vooral het oostblok niet best gesteld is, daar ze we het denk ik wel over eens. Alleen los je deze problemen niet op door er een radia-aktie tegen aan te gooien. Hooguit mag je blij zijn met de media aandacht die je er door krijgt, maar of dit echt zode aan de dijk zet betwijfel ik sterk. Nee, als je die mensen wil helpen dan zul je dit toch op het politieke vlak moeten regelen, net zoals je dat in west-europa zal moeten. Helaas weten we beide wat je van deze club kunt verwachten: bar weinig.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.