Rundveehouderij

Achtergrond

Agrokoorts door Noorse beurs

De Agroteknikk in Oslo is in omvang slechts een tiende van de AgriTechnica in Hannover. Maar dat mag de pret niet drukken, want alle ‘grote jongens’ zijn er. En wat zijn die Noren landbouw-minded!

Grote landbouwmachines zijn cool! Het jaar voordat we emigreerden, stuurde technische groothandel Reesink, waar ik zeven jaar parttime heb gewerkt, me één dag naar Kamps de Wild in Zevenaar. Dat is een dochterbedrijf van Reesink en dealer van onder andere Claas, Amazone en McHale. Johan en een paar anderen waren daar al weken bezig om een bepaalde tak klaar te zetten voor de verhuizing naar Apeldoorn. Bij binnenkomst zag ik hem al staan: Een giga-maishakselaar van Claas, waar ik aan het eind van de dag, als beloning voor al het smerige werk op de zolder, ben ingehesen door Johan. Wat een hoog ding!

Massey-stress

De tractoren op onze pachtboerderij zijn oud en niet veel soeps meer. De rekeningen vliegen ons om de oren. Een reparatie aan een startmotor, vier nieuwe banden, enzovoort. Helaas ben ik heel weinig op de trekker te vinden. Niet alleen omdat Johan doodsbenauwd is dat ik brokken maak, maar nog meer om de onbetrouwbaarheid van het materieel. Laatst sloeg de Massey, waar ook nog een contragewicht achter hing, op hol, terwijl ik in een sukkeltempo een helling afreed. De remmen deden het niet! Dus ben ik vorige week naar de Agroteknikk in Oslo geweest. Niet alleen om een nieuwe trekker te kopen (ha ha, wat zou Johan opgekeken hebben) maar ook om me aan ‘al die grote jongens’ te vergapen. En om een fotoserie te maken voor Boerderij.nl over alles wat in de Scandinavische landbouw speelt.

Ontbijt onder de kroonluchter

Het leuke aan Noorwegen is dat het allang niet meer zo duur is als dat het eerder was. Zo boekte ik Trondheim-Oslo per vliegtuig voor iets meer dan €50 en de terugreis per nachttrein voor nog geen €24. En dat voor een reis van 700 kilometer. Overnachten in hartje centrum kan voor €95 maar dan heb je wel een mager ontbijt, hangend in een tasje aan de deur van je kamer. Daar kom ik de morgen niet mee door; dus koos ik voor een luxe villa, een paar straten verderop, met bushalte voor de deur en met een zeer uitgebreid ontbijt… en dat voor €70 per nacht!

Agro-koorts

Na alle opwinding rond de H1N1 is het een verademing te merken dat de Noren zijn gegrepen door de agro-koorts. Vanuit het hele land worden busreizen georganiseerd en je leest enthousiaste verhalen van mensen die de beurs al eerder bezochten en zich enorm verheugen op een paar dagen Oslo. En dan de foto op de site van Agroteknikk… de divisiechef machines van voercoöperatie Felleskjøpet zit trots op ’s wereld grootste tractor, de John Deere 8345R die net is aangekomen voor de beurs. Het is het eerste exemplaar in Noorwegen. De Agro-koorts sloeg ook over op me, en ik zond een serie foto’s in voor de foto/videowedstrijd die de beurs organiseerde. De winnende foto (tweede van boven) werd beloond met een toegangskaart ter waarde van €17,65.

Bestaat een zaaisok?

Het viel niet mee om de artikelen te vertalen, terwijl ik van alles dat technisch is, weinig kaas heb gegeten. Het woordenboek is wel tig keer met een geërgerde zucht dichtgeslagen, omdat de meeste technische woorden er niet in te vinden zijn. Want is de sålabben bij een zaaimachine een zaaisok, als ‘så’ zaaien betekent en ‘labben’ een sok of een slof? Of is het een zaaipoot, omdat een ‘lab’ bij mens en dier een poot is? Zo heb ik me het hoofd gebroken over de meest vreemde dingen…

Mesttank die zaait

Want neem nou de ‘natzaaier’ van Agromiljø, een zaaimachine die drijfmest gecombineerd met zaaigoed tegelijk de grond inbrengt. Eerder was dit alleen mogelijk met kunstmest. Wekenlang heb ik gedacht dat het om een nieuw model mesttank zou gaan, gekoppeld aan een zaaimachine. Het lijkt mij praktischer en ik vraag me af of de ‘heren Agromiljø’ dat niet beter hadden kunnen uitvogelen! Op de beurs keek ik toevallig op een folder en kwam er toen pas achter, dat het om een zaaimachine gaat die met een meterslange sleepslang met de mestkelder of mestsilo verbonden is.

Het orakel van Orkel

En dan de manager van Orkel. Hij werd uit een kantoortje gehaald, om mijn vragen over de hiQ SmartBaler te beantwoorden. Wat hij deed, maar voortdurend terugkomend op een ander oogappeltje van hem, de MP2000 Maisbaler. Daar zou in Nederland nog niet over zijn geschreven, en exclusief voor Boerderij zou hij me alle gegevens en testuitslagen van de universiteit te Gent toesturen. Mijn arme hoofd liep om van alle informatie. Het antwoord van de redactie van Boerderij was dat deze Maisbaler al jaren in Nederland loopt. Tja, mijnheer de Orkel-manager, ‘ken uw markt!’ Eén van de eerste dingen die ik heb geleerd op de Ondernemersschool!

Eerste beurs was mooie ervaring

Het was mijn eerste bezoek aan Oslo, en ook mijn eerste landbouwbeurs. Absoluut voor herhaling vatbaar. Maar met een licht gevoel van opluchting beken ik dat de volgende blogs weer gewoon, als vanouds, over koeien zullen gaan.

Bekijk ook de fotoserie over de Agrotekknik die Vera maakte voor Boerderij.nl

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.