Rundveehouderij

Achtergrond

'80 % rosémarkt is jong in 2010'

Martijn Paridaans van Vitelco denkt dat 2010 de definitieve doorbraak van jong rosé betekent. Maar volgens hem blijft er altijd een markt voor oudere rosés.

Hoe belangrijk is jong rosé inmiddels voor Vitelco?
„Heel erg belangrijk. We slachten nu zelfs iets meer jonge dan oude rosékalveren. In totaal worden in onze slachterij wekelijks 1.500 tot 2.000 jonge rosékalveren geslacht. Een half jaar geleden was nog maar 30 % van al onze rosékalveren jonger dan acht maanden. Dat geeft aan hoe snel de ontwikkeling is gegaan. Zeker als je bedenkt dat de jonge roséprijs de afgelopen maanden behoorlijk gestegen is.
Vooral bedrijven tot 1.000 rosékalveren zijn overgestapt op het mesten van jonge rosés. Zij halen met die overstap een veel beter saldo.”

Wat is dan het grote voordeel van rosés sneller mesten?
„Alles valt of staat met kostprijs. Het kostprijsverschil tussen jonge en oude rosés bedraagt grofweg €0,35 per kilo. Dat verschil was ook ons startpunt in de opbrengstprijs.
Maar de laatste maanden heeft de prijs van jong rosé zich gunstig ontwikkeld. Momenteel is het prijsverschil met de oudere rosés zelfs ruim een halve euro. Dát is niet reëel. Maar een structureel prijsverschil van €0,40 is absoluut realiseerbaar in 2010. En als je dan bedenkt dat de kalverpremie voor oudere rosés per 1 januari wegvalt, worden jonge rosés straks alleen nog maar aantrekkelijker.”

Dus iedereen gaat in 2010 jonge rosés mesten?
„Nee, voor beide categorieën is genoeg ruimte. Ik denk wel dat 80 % van de totale rosémarkt in 2010 jong is. Er gaat een heel grote groep mesters omschakelen als die kalverpremie voor rosé boven acht maanden verdwijnt. Maar er blijft een markt voor de oudere rosés. Er zijn grote mesters met zo’n lage kostprijs dat ze rosés, ouder dan acht maanden, kunnen blijven mesten.
Bovendien daalt het aanbod van de oude rosés en dat is goed voor de prijs. Dat zag je dit jaar al. In een moeilijke vleesmarkt zijn de oude rosés nog altijd duurder dan in 2008. Dat is bijzonder, omdat slachtkoeien dit jaar wél fors in prijs gedaald zijn. Slachtkoeien zijn nu duidelijk goedkoper dan vorig jaar rond deze tijd.
Dát verschil zegt iets over het afnemende aanbod bij de oude rosés. Want beide vleessoorten lopen normaal gesproken keurig in de maat.”

Wat gaat er voor de jong rosémesters in 2010 veranderen?
„Dit jaar moesten de jonge rosémesters nog leren, net zoals wij. 2009 was daardoor het jaar van de opbouw. Maar 2010 moet het jaar van de bevestiging worden.
In 2009 zijn mesters gemotiveerd tot topprestaties, volgend jaar moeten ze die kunnen leveren. Dat is ook in hun eigen belang. In 2010 wordt de norm de beste mester.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.