Rundveehouderij

Achtergrond 24 reacties

Zeuren is opkomen voor jezelf

Vrouwen zeuren. Dat is zo. Maar weet u ook waaróm ze dat doen?

Een goede vriend van mij is dol op vrouwen. Ze hebben volgens hem maar één echt nadeel, hij vindt dat vrouwen zo vreselijk kunnen zeuren. Bij een vrouw is een mug in no time een olifant.

Hij is niet de enige man die dat vindt. Psychologe en columniste Annette Heffels komt het in haar praktijk vaak tegen: partners hebben bijvoorbeeld steeds ruzie en één van de redenen is dat zij ‘zo vreselijk zeurt’. Net als hij denkt dat de ruzie over is, begint zij weer. Dat hoeft niet meteen dezelfde dag te zijn, nee hoor. Er kunnen dagen overheen gaan voor ze een piepklein feitje weer oprakelt. Hij is het voorval allang weer vergeten en dat wakkert haar woede juist weer aan: jij vergeet ook altijd álles!

Hier moest ik aan denken toen ik een brief kreeg van een vrouw die het leven op een boerderij niet eenvoudig vindt. Haar man is een schat, daar ligt het niet aan. Maar ze had niet gedacht dat er zóveel aandacht uit zou gaan naar de koeien. Ze had ook niet gedacht dat er door haar omgeving automatisch wat van haar verwacht werd, namelijk dat ze mee zou werken.

Het blijkt schipperen: de mooie kanten van een boerderij zijn voor haar meteen ook de nadelen. De vrijheid is tegelijkertijd ook een soort gevangenschap. Ze hebben het er vaak over, haar man en zij. En steeds geeft hij haar gelijk: er is meer in het leven dan de boerderij. Hij zal meer aandacht aan zijn vrouw en zijn gezin schenken.

Maar ja, toen bleek er een pink uitgebroken en die moest natuurlijk eerst gevangen. En toen moest er ook een koe kalven...Enfin, al doende vergat hij het gesprek. Tot zij weer begon...
Je kunt dat zeuren noemen. Maar zelf zie ik het vooral als opkomen voor jezelf. Want wie begint er ergens over als je het zelf niet doet?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerard

  Beetje volwassen mensen moeten daar met z'n tweeën toch uit kunnen komen??? Nee inderdaad, als ze ieder woord zo af gaat wegen zoals jij doet Margreet dan heb je inderdaad een erg zwaar leven!

  Verder erg goede prikkelende stukken alleen mij soms wat te feministisch ;)

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Een vast staande feit waarom vrouwen zo zeuren is is een vrouw trouwt met het idee dat de man wel zal veranderen....maar dat doet hij niet, een man trouwt met de hoop dat de vrouw niet zal veranderen...maar dat doet ze wel!

 • no-profile-image

  Jeroen

  En dan wordt er minder gewerkt etc etc, blijkt dat de pinpas ook minder moet werken en wordt er daar weer over gezeurd.Verders wel met gerard eens

 • no-profile-image

  Monique

  Oh jee, als ik het niet beter wist dan zou ik nu schrijven dat je het over mij hebt Margreet... Wel goed dat je die spiegel voor mijn neus houdt trouwens dat heb ik op dit moment echt even nodig (manlief vluchtte een kwartiertje geleden ook al snel weg, grijns, vanavond word hier St. Maarten gevierd, ik heb griep en ik wil dat hij met zijn zoontje met de optocht meeloopt dat heeft hij nog nooit gedaan, nooit tijd, dus. Ik vind dat hij ook eens een keertje iets met zijn zoontje moet ondernemen, en daarmee bedoel ik NIET trekkers kijken op een open dag of zo). Ik mopper ook wel eens (vooral de laatste tijd) dat ik me hier echt gevangen voel... Zodra de kleine naar kleuterschool is, is het meehelpen in de stal, als het werk af is eten en dan is het wachten tot zoonlief weer thuiskomt. We zitten hier qua uitgaan en winkels (kruidenier zit 15 km verderop) in een buitengebied dus er is gewoon te weinig tijd om ergens heen te rijden en even rustig inkopen te doen, alleen. Elke avond tot diep in de nacht werkt mijn man door, ik kan daardoor nooit ergens heen. Het is natuurlijk wel zo dat een extra kracht inhuren financieel voor ons niet te is doen, zeker niet in deze tijd. De vrouwen waar ik af en toe contact mee heb zijn twee jaar geleden al gestopt om me mee te vragen; ze weten langzamerhand toch wel dat ik altijd "nee" moet verkopen. Smeek ik of hij wat eerder kan stoppen zodat ik een keertje meekan naar een verjaardag of zo, dan weet ik bij voorbaat dat het toch niet doorgaat.... Voor mij is het extra zuur als boerin in het buitenland. De anderen hier in de buurt hebben allemaal (schoon)ouders en familie die even op kunnen passen. Waar ik echt nijdig om kan worden is dat, als er bezoek uit Nederland is, doodleuk word gezegd dat mijn man er afgepeigerd uitziet en dat ik hem wat meer moet helpen want hij heeft het al zo moeilijk. Twee weken geleden ben ik even weggelopen anders had er wat uit mijn mond geflapt waar ik later veel spijt van zou hebben. Ik ben dan echt verdrietig en denk "waarom houdt er niemand rekening met mij?" Tsja.... Je merkt dan weer dat buitenstaanders vaak niet zien dat boerinnen ook echt wel wat doen in het bedrijf. Vooral nu de blaadjes vallen voel je zulk soort dingen extra he. Maar ja, kop op! Gewoon doorgaan...

 • no-profile-image

  boerin

  Ik vindt deze column nou niet bepaald feministisch. De man werkt en de vrouw zeurt. Terwijl vandaag de dag de vrouw op veel bedrijven de drijvende kracht is naast haar man (niet alleen achter het aanrecht).
  Keihard werken met weinig tijd voor jezelf is OK, zolang er een duidelijk doel gesteld wordt dat er na het harde werken, als beloning voor het harde werken, iets terug komt.

 • no-profile-image

  Erica

  Vond het een treffend stukje en heel herkenbaar. Ook bij mijn man lijkt het besef niet door te dringen dat de kinderen maar één keer groot worden en dat de tijd niet is terug te draaien (dit geldt trouwens ook voor aandacht die hij best wel eens aan zn vrouw kan besteden)! Rest ons één ding: onze mannen hieraan herinneren!!! En nee, dat noem ik niet zeuren, maar eventuele frustraties voorkomen!

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Neem een lekkere kop koffie terwijl je dit vermakelijke filmpje van een wijze oudere boer bekijkt: <>

 • no-profile-image

  alie

  Beste margreet hoe krijg je toch altijd zulke achtelijke stellingen hier en in de boerderij zelf verzonnen , als ik dat allemaal zo lees heeft de tijd in jou gedachten meer dan een eeuw stil gestaan .Verzin is iets reeels en positief !

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Erica, nuchtere vrouw bent u!!!... Mannen zijn Slaapmutsen geworden (één van hen ben ik), die moet je wakker schudden!!!...

 • no-profile-image

  boerin

  Hoe komt dat Piet? Waarom denk jij dat mannen slaapmutsen zijn geworden? En vind jij dat in zijn algemeenheid of zijn alleen boeren 'de slaapmutsen'?

 • no-profile-image

  Boer

  Ha Ha! Tjonge Piet nou loop je wel een beetje konten te kussen. Zo'n slaapmuts ben je niet want je zit dag en nacht achter de computer. En Monique meid ik heb met je te doen. Een vraagje. Werken jullie aan jullie droom of werk jij aan zijn droom?

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Geachte Boerin, USA. Het komt van de vrouwen denk ik(?) De vrouwen hebben meer initiatief gekregen, dragen meer verantwoordelijkheid, moeten keuze's maken (doen dat ook), daardoor groeit hun zelfverzekerdheid!!!... Ook zakelijker is de gemiddelde vrouw en Bovenal Doelbewust!!!... Echte Doordouwers!!!... Het mooiste van alles is, de vrouwen zijn vrouwelijk gebleven.

 • no-profile-image

  boerin

  Dank je BOER, ik dacht even dat ik gek was. Zoals ik al zei: niks mis met veel en hard werken. Onze kinderen komen niks tekort, drie keer per dag met zowel Pa als Ma aan tafel, in voor een goed gesprek. Altijd iemand thuis, is het niet voor, dan wel achter in de stal. Hoeveel vrouwen en kinderen, staan er niet vaak alleen voor, omdat manlief/palief werken is (buitenshuis en vaak onbereikbaar).
  Monique, ik weet best wel dat er ook nadelen zijn, misschien heb ik die voor lief genomen, maar verlies nooit de voordelen, van het getrouwd zijn met een boer, uit het oog.

 • no-profile-image

  boerin

  Als dat zo is, Piet, dan moet je vooral niet in slaap sukkelen, want voordat je het weet, nemen wij, vrouwen, de leiding over. Just kidding!!

 • no-profile-image

  Piet slingerland.

  Ja Boerin, dat gevaar is actueel!!!... Dat komt omdat de mannen een afwachtende mentaliteit gekregen hebben. 30 jaar van mijn leven heb ik gehandeld in Bloemen. Eén van mijn Hobby's is Psychologie en het gedrag van mensen. Zo zag ik in het begin van de 90 tiger jaren dat niet de jongens een rode roos kochten, om een meisje te imponeren. Nee de meisje's kochten een roos om een jonge te imponeren!!!... Toen ik dat zag dacht ik, er veranderd iets op de Wereld!!!... Helaas moet ik ook zeggen dat de jonge boeren weinig of geen strijdlust meer hebben. Ze drinken een pilsje en praten over de slechte prijzen en daar blijft het bij,jammer.

 • no-profile-image

  herwin de boer

  vrouwen zeuren niet, je moet ze begrijpen en vooral duidelijk zijn.
  Ik kan uitermate goed samenwerken met vrouwen in het bedrijfsleven

 • no-profile-image

  Alice

  Het zit in de natuur van mannen om alles wat vrouwen vragen en nog een keer herhalen en waar een vorm van activiteit is zit 'zeuren' te noemen. Mijn ervaring is dat als je niet 'zeurt' dat je er dan op den duur behoorlijk alleen voor staat. Even generaliserend: mannen geloven het allemaal wel als ze op tijd hun natje en droogje krijgen. En psychologie is ook niet hun sterkste punt. Huishouden en kinderen zijn geen zaken waar de gemiddelde man zich heel erg druk over maakt.
  Probeer maar te accepteren dat het zo is, want ruzie is ook niet goed voor je relatie.
  Maar blijf zeuren over de dingen die je écht belangrijk vindt!

 • no-profile-image

  appie

  laten we het eens omdraaien. Mannen zijn in zijn algemeenheid gek op sex. Moet een man dan maar blijven herhalen dat hij sex wil en dames krijgt hij dan ook meer sex?
  In mijn ogen zijn er geen inconsequentere wezens op deze aarde als vrouwen als het om dit soort discussies gaat

 • no-profile-image

  Het leven met een kat

  Vrouwen zijn net katten. Ze vinden het fijn om gestreeld te worden en beginnen dan lekker te snorren. Tot de kat het genoeg vindt. Met een haal over je lichaam wordt je opengehaald. Het doet pijn en je tiert een keer. Maar na enige tijd herhaalt het tafereeltje weer. Want de kat loopt weer langs je benen om de streling te krijgen. Ga je er op in, dan is het volgende litteken in de maak, tenzij je aanvoelt wat de kat wil. Het aanvoelen van wat de kat wil is niet eenvoudig en altijd aan verandering onderhevig. Wat gisteren leuk ervaren werd, lukt vandaag niet meer. Nee, de kat kondigt het niet aan, ze kan immers niet praten. Je moet het raden. Aanvoelen. Dat lukt niet iedereen zo blijft het spannend: een relatie met een kat.
  Hoe het moet met een valse kat? Tja, hoe is die vals geworden? Door de relatie of door ervaringen van de kat in het verleden? De kat is nooit eerlijk als het over het verleden gaat. De huidige relatie krijgt alles over zich heen. En dat maakt het leven met een beschadigde kat tot een moeilijk leven. Een onmogelijk leven? Soms wel. Ook al snap je er niks van als partner van zo een kat.

 • no-profile-image

  struikrover

  Die meneer Zandbergen !! die ziet het pas goed.

 • no-profile-image

  .....

  En mannen zijn als katers; vaak zijn ze met 1 kat niet te vreden dus proberen ze een harem te verzamelen.

 • no-profile-image

  Woef

  En zo lopen er heel veel katten op het boerenerf, waaronder ook vele katers.

 • no-profile-image

  Gerard

  Volgensmij is een relatie niet in een zo'n stukje te beschrijven als het spel tussen kat en eigenaar.... Mensen doen meer als alleen sex met elkaar hebben in relatie... tenminste ik ;)

 • no-profile-image

  boerin

  Daarom was de eerste reactie (van Gerard) de beste. Volwassen mensen komen er samen uit zonder te hoeven zeuren.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.