Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Rammen rammen ooien niet

Het lukt dit jaar niet op zijn hondjes… Goede raad is duur! Voor de duidelijkheid: het gaat hier over schapen. Hoe nu verder met hun voortplanting?

Ik zit vast in ons kantoor in Samangan, omdat hier recentelijk te veel onbekende nare mannen met geweren uit helikopters zijn gedropt om ongein uit te halen. De Afghanen zeggen dat het Amerikaanse en Engelse helikopters waren, wat de geallieerden natuurlijk bij hoog en laag ontkennen. En wie kan in het donker het verschil zien? Wie heeft hier nog meer helikopters? Pakistan? Wie het weet mag het zeggen. In ieder geval komen de mensen van de projecten naar mij toe en we werken op kantoor aan de planning van volgend jaar.

Sterfte bij schapen en geiten lager

Zo kwam ook Naqibullah langs, mijn paraveterinaire held met wie we het experiment met het schapen- en geitenvaccinatie pakket startten. Hij heeft dit jaar goede zaken gedaan met de vaccinaties. Boeren betalen zonder morren. Hij schat dat de sterfte in ooien en geiten van rond de 10-15 procent per jaar zonder vaccinatie met vaccinatie onder de 5 procent is gedoken, en dat ook bij de lammeren de sterfte van rond 20-25 procent nu onder de 10 procent zit. Helaas zullen we het nooit echt aan de weet komen, zonder nummertjes in oren en zonder registrerende boeren.

Vaccineren werkt

Het feit dat er, volgens het ‘gluren bij de buren’-principe, nu veel boeren bij hem aankloppen omdat ze ‘ook zo’n vaccinatiepakketje’ voor hun schapen en geiten willen, is misschien nog wel de beste indicatie dat vaccineren werkt en dat de investering dubbel en dwars wordt terugverdiend.

Rammen krijgen het niet voor elkaar

Naqibullah had deze keer echter een vraag voor mij, over een delicaat probleem. Zijn klanten komen hem vragen wat te doen. Hij hoort steeds de volgende vraag: “De vetstaarten zijn dit jaar zo dik aan de ooien dat de rammen de daad niet voor elkaar krijgen. Wat moeten we daar nu aan doen?”
Dit jaar waren er vreselijk weinig lammeren, omdat 2008 een ongekend droog jaar was en de ooien niet ovuleerden. En dan zou het dit jaar, in 2009, wéér slecht gaan omdat de rammen niet copuleerden? Wat moet je daar nou mee… Ik denk niet dat de Afghanen de Kamasutra kennen, maar misschien dat we uit dat oeroude, Indiase leerboek over de liefde ideeën kunnen halen hoe het die rammen misschien wel zal lukken. Ik zit alleen met een probleem hoe het die rammen uit te leggen. Advies graag!

Foto: Ahmed Gul Ahmadi

Foto's: Anton van Engelen

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Anton.Lijkt er op dat je niks anders overblijft dan vers sperma gebruiken als inseminatie bij je schapen daar.Als de vet buld zo groot gefokt is blijft er niks anders over. En het moet toch te leren zijn aan een groot aantal mensen in de dorpen.
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  Anton

  Bert, de bult is zo groot omdat de ooien in uitzonderlijk goede conditie zijn. Nee, KI zie ik ze niet doen hier: is ook niet zo makkelijk als koeien KI en sperma vangen wordt al helemaal een probleem. Ik hoop dat die rammen volgens het principe oefening baart kunst het uiteindelijk toch voor elkaar krijgen: blijven rammen!

 • no-profile-image

  gait

  Je moet een ram zien te vinden met een hele lange .....!
  Of die schapen eens drastisch op rantsoen zetten
  Volgend jaar wat schraler weiden.Het is niet gauw goed!

Of registreer je om te kunnen reageren.