Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Pak toch de fiets.... of niet?

Ik koop in elk land waar ik iets langer werk een fiets. Soms zijn ze perfect, soms heb je een zeperd. Ik blijf fietsen, al ben ik in Kyrgyzstan daardoor wel een dwaas!

Ik heb een gebrek aan regelmatige lichaamsbeweging. Omdat fietsen uit China spotgoedkoop zijn, heb ik besloten om bij wat langduriger klussen een fiets te kopen in het land waar ik werk. Daarmee fiets ik dan naar mijn werk.

Mooie fiets in Laos, rammelkast in Tadzjikistan

In Laos had ik een mountainbike met Shimano-versnellingen en -remmen. Ik heb daar met veel plezier de lief lachende meisjes op hun brommertjes bijgehouden! Maar de Chinese futuristische monoshock-fiets, die ik in Tadzjikistan kocht, was zo belabberd dat ik er niet eens van de markt mee naar huis kon komen. Die kostte ook maar €120. Een locale fietsenmaker zette er een nieuwe trapas met nieuwe cranks in en stelde alle kabels af. En hoewel het nog steeds leek of de fiets van gietijzer was, kon ik er op rondkachelen.

Fietser is vogelvrij in Kyrgyzstan

Omdat ik in juli regelmatig in Kyrgyzstan zou zijn, ben ik ook daar meteen op zoek gegaan naar weer een fiets. Deze keer werd het een Chinese ‘Pricker’: voorvering, geveerde zadelpen, Shimano en een in de voornaaf ingebouwde dynamo. Trots als een pauw vergat ik taxi’s, trolleybus en taxibusjes en zou elke dag naar het veterinaire departement fietsen. En dan merk je opeens het verschil met Nederland: een fietser is hier in Kyrgyzstan vogelvrij en zeker niet welkom!

Putdeksels en levensgevaarlijke taxibusjes

De rechterrijstrook, waar ik moedig over het brokkelende asfalt voortpeddelde, bleek de strook te zijn waar de taxibusjes als gekken in- en uitvoegen om hun passagiers te laden en lossen en elkaar de vliegen af te vangen. Putdeksels zijn er niet, liggen los of liggen een paar centimeter onder het asfalt omdat men bij het nieuwe asfalt niet de moeite nam de putdeksels te verhogen. In plaats van het verwachte prettige fietstochtje kreeg ik hierdoor een ware hindernis baan met aanslagen op mijn leven.

Fiets moet een claxon hebben

Automobilisten zijn hier duidelijk geen fietsers gewend. Een Mercedes tikte bij een stoplicht met zijn bumper tegen mijn achterspatbord en wees op het trottoir! Rechtdoor op dezelfde weg zou voorrang moeten hebben, maar hier is het wie het grootste/duurste is gaat eerst. Dat zijn de Lexus’en V8 en niet zo’n Chinese Pricker!
Ik kon een paar keer een ongeluk voorkomen door ongelooflijk te schreeuwen, want ik ging net zo lekker hard rechtdoor de bult af en dan is er weer zo’n hark die denkt voor je langs te kunnen draaien op de kruising. Misschien dat de Chinezen een claxon kunnen monteren?

Fietsen heeft geen status

Een Kyrgyz, die in Nederland ooit een cursus deed en nu geregeld voor zaken daarheen gaat, keek verlekkerd naar mijn fiets en gaf toe dat hij in Nederland ook fietste. “Maar hier kan dat niet, want wat moeten de mensen wel niet van me denken?” Een beetje doorvragen bracht aan het licht dat voorheen in Kyrgyzstan een man zijn aanzien afhing van wat het paard dat hij bereed. Nu is dat het soort auto dat hij rijdt. En daarom fietst hij alleen als hij in Nederland is en houdt hij het in Kyrgyzstan bij zijn Lexus.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hij die levens moe is gaat fiesten.Is een snelle manier voor zelf moord. Ook hier in Kazakhstan. Levens gevaarlijk ze karen je expres van de fiets af lijkt het als ik het zo soms zie.
  Beter een leger tank kopen is veiliger en ben je hun de baas met de suv ies
  Groeten
  Bert

 • no-profile-image

  Ed

  Anton ook hier in canada is fietsen niet bepaalt de veiligste manier van je verplaatsen verreweg de meeste automobilisten hebben zelf NOOIT gefietst dus weten niet wat ze je aandoen als ze met b.v. met 80 vlak langs je heen rijden
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Patrick

  Ja ik was vroeger een echte cyclist , hier in Hongarije was het eerste wat ik kocht een fiets maar dat was gauw gedaan de meeste tarmacbanen liggen slecht en grof het is wel of je met het zitvlak boven op een trilboor zit.
  Maar Bert jij haalt een oude droom van mij boven een afgedankte tank lijkt mij alhier beter dan een Pit Bull , een bigfoot Fendt , 1/2 kg hamer of een 16 mm caliber knalbuis voor verdediging

 • no-profile-image

  Christina

  Leuke foto papperd ;)

 • no-profile-image

  henny

  Super geinig stukje, maar ook hier kom je van Mars als je de fiets pakt. Ik krijg nu toch wel stellig 't idee dat Nederland een/ hét fietsland is. Gelukkig begint 't een beetje te veranderen hier, maar 't blijft wel uit kijken geblazen.

 • no-profile-image

  Anton

  Hoi Henny: Vlak de Aziaten niet uit: veel Chinezen rijden nog steeds op fietsen ,alhoewel de brommers en scooters de fiets beginnen in te halen en.....heeft Parijs Ruud Schimmelpenninck's witte fietsenplan uit de PROVO tijd niet gepikt en nu 40 jaar later uitgevoerd? Als je maar tijd van leven hebt komen er vast overal fietspaden!!!
  Chris: tot woensdag. Foto is gemaakt door de IT man van veterinaire dienst met zijn fototoestel, die in een deuk lag om voor de eerste keer een internationale consultant op een fiets te zien wegrijden

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.