Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Klauwproblemen door geldgebrek

Een van mijn eerste klanten bouwde een ligboxenstal met EU-subsidie. Die stal staat nu halfleeg. Maar wat er wél staat, is niet best. Zoveel slechte koeien zag ik nog nooit eerder.

Ik was afgelopen weekend in Letland en heb mij weer laten overhalen om bij een goede klant de probleemgevallen te bekappen. Hij had er ook lang voor gespaard en bleef maar aandringen. Dus uiteindelijk ben ik op zaterdag, met de bekapbox achter de auto, op weg gegaan.

Grupstal op ouderwetse kolchoz

Hij was één van de eerste klanten, drie jaar geleden, die mij vroegen om de koeien te komen bekappen. Toen hadden ze rond de 70 koeien in een ouderwetse kolchoz, dus op een grupstalsysteem. De situatie was toen eigenlijk redelijk te noemen. Er waren destijds wel veel zoolzweren aan de achterpoten en lange nagels, maar door regelmatig te bekappen (drie keer per jaar) was dat al snel onder controle.
De stal was eigenlijk te klein voor de Holstein-koeien en daarom is toen besloten om met Europese subsidie een nieuwe ligboxenstal te bouwen. Helaas kwam daar dus de economische crisis overheen. Sinds eind 2008 was ik daar niet meer geweest. Als je dan terugkomt, weet je niet zeker wat je aan gaat treffen.

Van buiten: mooie nieuwe stal

Ik kwam dus zaterdagmorgen in alle vroegte aan bij het nieuwe complex. De ligboxstal leek van buiten helemaal klaar te zijn, met een mooie carrouselmelkstal erbij. De jongveestal was echter niet verder gekomen dan de gebinten met het dak erop. Ook was er erfverharding aangelegd, een unicum in Letland. Wunderbar…!

Van binnen: geen koe die normaal liep

De dierenarts ontving mij en gaf mij een rondleiding door het complex. We eindigden in de stal bij de koeien. Daar viel al op dat maar één helft van de stal in gebruik was, omdat de andere helft nog niet klaar en geïnstalleerd was. Bijkomend probleem: door gebrek aan geld had men nog geen vaarzen gevonden om de stal mee op te vullen. Toen ik naar de koeien keek, viel me de mond echter pas écht open. Ik moest echt mijn best doen om een koe te vinden die nog normaal liep. De klauwproblemen waren uit de klauwen gelopen!

Klauwen bekappen met tien helpers

Uiteindelijk heb ik de klauwbekapbox opgesteld, en ben ik met de hulp van tien (!) knechten (waarvan er acht niks uitvoerden) begonnen met bekappen. Gelukkig was ik vooraf zo verstandig geweest om de hele voorraad Bovi-Bond in de auto te gooien, en die had ik dus ook zeker nodig.
Ik ben die dag niet verder gekomen dan 18 koeien. In totaal heb ik 26 blokjes geplakt, waarvan één koe met vier blokjes. Mijn conclusie na deze treurige ervaring? De Letse melkveehouderij is weer vijf jaar terug gevallen in de tijd.

Foto: Hens Mekking

Foto

Hens Mekking

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Hens ,
  Van koeien weet ik niet veel van de uitwerking van eu subsidies in voormalig Oost Europa echter des te meer .
  Blijkens is het van Noord tot zuid hetzelfde waaruit maar nogmaals blijkt dat Europa geld heeft ,,gesmeten" voor projecten die er uiteindelijk geen waren. Uiteindelijk zal die wispelturigheid van Europa ertoe leiden dat we binnenkort kwa uitbouw dierwelzijn (stalbouw bedrijfsuitbouw) nog veel verder ,,weg staan" dan voor Europa er kwam.Lage aangekaarte varkensprijzen of deze slechte koepoten de basic is overal hetzelfde Europa die er voor een ,,zootje" heeft gezorgd .
  Al die dingen zullen Europa ooit eens doen ontwaken met een wel heel erg grote kater.
  Hoe moest het dan ?
  Een prject moest er lopen per dorp .
  Complete infratructur wegen ...
  Bijeenroeping alle bedrijven moderne uitbouw van een kmo zone de timmerman de ectricien kmo'ers die een infrastructuur kregen betekend plaatselijke werkgelegendheid !!
  Met de plaatselijke landbouw :
  Akkerbouw uitwerking op basis van de bestaande teelten met modernisatie
  x ha granen graanpremie ok maar dan x ton eu conforme graanstockage
  Dieren varkens - kip of vee bedrijven een uitbouw rondom mest dierwelzijn en een eventueel biogasproject alles een samen met een bank en een controle groep rondom het ganse gemeentelijk project van vertejenwoordiger van Europa - gemeente - meedingende bedrijven en overheid .
  Dat zouden projecten geweest zijn met RESULTAAT die er blijkens nu nergens bestaat.
  Die dingen die ik hier aanhaal staken hier en daar in Oost Duitsland de kop op maar verder dan daar is de uitwerking van dit uitzicht niet gekomen


Of registreer je om te kunnen reageren.