Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Gezinsgezeur

Weinig reacties op de vraag hoe je bedrijf en gezin een beetje leuk combineert. Is het onderwerp te pijnlijk?

Gezinsgezeur. Dat vond een lezer van de discussie op onze website over de combinatie gezin en bedrijf, en hoe je het leuk houdt. Deze lezer vond het een misverstand om te denken dat alles leuk moet zijn. Vroeger dachten mensen daar ook niet over na. Leuk was niet belangrijk, overleven wel. Dus werkten mensen zich dag en nacht uit de naad om het hoofd boven water te houden.

Ik weet niet of meer mensen dit denken. Wel signaleer ik dat het aantal reacties op de vraag van Josien Kapma over ‘hoe houden we het leuk’ minimaal is. Een stuk of 20. Terwijl de zakelijke onderwerpen soms meer dan 200 reacties scoorden.

Leeft het gezin niet? Een onderzoek van de NWO onlangs beweerde juist dat het gezin alive and kicking was en dat er juist heel veel waardering is voor familiedingetjes zoals samen sinterklaas en kerst vieren.

Hoe zit dat bij boerengezinnen? Als je Boer zoekt Vrouw mag geloven hangt het boerenleven aan elkaar van gezellig samen koffiedrinken en daarna knus samen de stal of schuur in om gezamenlijk te melken of aardappellen te sorteren. Pure romantiek!

Maar in het echt maak ik dat niet vaak mee. Daar is het vaak veel te druk voor. Met een beetje mazzel treffen de gezinsleden elkaar aan tafel. Dat zijn momenten waar ze veel waarde aan hechten, zeggen ze.

Als dat zo is, en dat neem ik aan, waarom reageren er dan niet meer mensen op de vraag op onze website? Schrijf iets over de lage prijzen en men reageert als een dolle. Schrijf iets over het gezin, en het blijft stil. Het lijkt erop dat het boerengezin veel minder alive and kicking is dan de gezinnen uit het NWO-onderzoek. Leeft het niet, of is het gewoon te pijnlijk om te reageren?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Anton Janssen

  Ik heb eens gekeken op websites van de orde van advocaten, autogarages en bouwbedrijven, kom daar ook geen/weinig gezinszaken tegen. Waarom zal de landbouw hierop een uitzondering zijn ? Wordt gelukkig ook steeds meer een normale bedrijfstak gelijk MKB.

 • no-profile-image

  Herwin

  Margreet heeft hier een punt, en waardeer deze verstandige weblog. Op het platteland wordt een boel "onder de pet " gehouden. Reageren op dze site is veelal ook geen optie, stel je voor dat de buren het lezen. Ik heb stage gelopen bij franse boerengezinnen en die namen werkelijk de tijd voorelkaar, ook in drukke tijden.Dit valt natuurlijk niet te vergelijken met de nederlandse situaties waar de marges veelal veel kleiner zijn en doorbuffelen het devies luidt. De oprichting van de site "vrouwvanboer.nl" zegt naar mijn inziens genoeg.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Wij leven in een '' ik gerichte samenleving '', helaas!!!... Ook daar hangt een prijskaartje aan. De prestatiedruk is groot geworden. Bovendien wordt de agrarische sector nu met matige tot slechte prijzen geconfronteerd!!!... Materialistische dromen kunnen niet verwezenlijkt worden en de ontevredenheid rijst de pan uit!!!... Naar mijn bescheiden mening is dit één van de hoofdoorzaken waarom gezinsleven een ondergeschikte rol speelt in NL. Wij moeten scoren zeggen wij dan. Het wordt tijd dat wij de Gouden Middenweg weer opzoeken!!!!!.....Dan zal het ''gezinsgezeur'' ook verminderen, wij moeten meer naar de zonnestralen kijken, denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wat zoek je, alleen romantiek, werk, of een combinatie van beide? Alles is mogelijk, het is maar net wat je wilt in het leven, en het mooie is, je bent zelf de regisseur van het feestje. Ik houd wel van de combinatie, dus hebben wij hier bewust gekozen voor een bedrijfsomvang, waar ook ruim tijd overblijft om te leven in gezinsverband. Wij werken dus om te leven, en niet andersom. Er zijn veel wegen die naar Rome leiden! Is jouw leven echter een lijdensweg, organiseer het dan anders.

 • no-profile-image

  Arnold Maalderink

  Het valt inderdaad niet mee om alles een beetje leuk te combineren. De wil is er dan wel maar de schaalvergroting gaat door dus de drukte neemt toe.Wanneer het over de zakelijke aspecten gaat zoals de prijzen is het natuurlijk veel makkelijker te reageren dan dingen wat je allemaal zelf net niet lukt. Of net wel maar dat is dan weer zo raar om trots op te zijn omdat het slecht langs een maatlat valt te leggen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik heb een lang, gezellig, zeer herkenbaar en vooral informatief gesprek gehad met een van de dames die "vrouwvanboer" aan het opzetten zijn. Ze vertelde me dat er een overweldigende belangstelling voor hun nieuwe site is. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat veel TVzenders en kranten, door het enorme succes van "boer zoekt vrouw", een enorme interesse hebben in deze nieuwe site. Daardoor komt dit nieuws wel/sneller aan bij de doelgroep. Nogal logisch, eigenlijk, Zoals ook ik heb ondervonden zijn er, helaas, veel boeren die dit soort "praat" meteen als gezeur en geklaag van tafel schuiven en je hun "welgemeende" advies geven om maar een abonnement te nemen bij de libelle of margriet. Helaas word er op dat moment vergeten dat, naast de boeren, ook boerinnen op het bedrijf werken en ook hun inbreng hebben. Veel boerinnen hebben het technische gedeelte van Boerderij wel gezien en bladeren, alleen de hoofden lezend, het blad door. Dan is het eigenlijk ook niet zo vreemd dat berichten die wat meer over het gezin gaan over het hoofd worden gezien, er is namelijk geen apart gedeelte speciaal voor boerinnen in het blad zoals er wel voor de kinderen is. Boeren die berichten over het gezin maar nonsens vinden: Bij de meeste bedrijfen is de boer is het "hoofd" van het bedrijf maar de boerinnen zijn de "nek". Hoe kan het hoofd goed functioneren als de nek niet naar behoren werkt?

 • no-profile-image

  Han

  Margreet dat het gezinsleven niet meer is als in de tijd van "Toen was geluk heel gewoon". Als ik de maatschappij bekijk krijg ik het idee, dat het niet alleen de boeren gezinnen treft. Wat te denken van de "sleutel kinderen"? Op de boerderij mag er dan minder vrijetijd zijn (dieren verzorgen gaat 7 d/w) maar meestal zijn pa en / of ma thuis als de kinderen uit school komen. Ja man en vrouw werken om het bedrijf in de benen houden, in bijna alle gezinnen in Nederland is samen een baan brood nodig om de lasten op te hoesten. Deze papa en mamma zijn nog niet thuis als de school uitgaat, zijn ze thuis moeten er doorgaans nog de nodige klussen gebeuren . Laten we dus niet dit probleem uitlichten als een BOEREN probleem. Het is meer een algemeen probleem, omdat we om allerlei zgn. emancipatie redenen de maatschappij zo hebben ingericht, dat de druk van de overheids uitgaven voor geen gezin meer te dragen zijn als niet beide partners werken of de man ver op of boven de Balkenende norm zitten en in een modale woning woont.
  Als we het gezin weer meer tijd willen geven zullen we de maatschappij zo moeten inrichten, dat het financieel mogelijk is om met minder werk per gezin toch alle vaste kosten te voldoen.
  Het ons door links voorgehouden "Recht op werk voor vrouwen in het oude Oostblok" was niet het recht van de vrouw om gelijk te zijn aan de man, maar bittere noodzaak om het gezin en de maatschappij draaiende te houden.
  De vrouwen in Rusland zijn in de praktijk nog steeds niet gelijk aan mannen. (verwacht de eerste decennia geen Russische presidente). De man gaat er nog steeds van uit dat de vrouw na haar drukke werkdag ook nog even de huishouding doet. Hier worden geen Kamervragen over gesteld of weblogs aan gespendeerd. Begrijp me goed ik ben groot voorstander van GELIJKHEID van man en vrouw.
  Maar niet onder valse voorwendsels.

 • no-profile-image

  Het is een pot nat

  Een agrarisch gezin kent dezelfde problemen als welk gezin ook. Het is niet nodig om dat agrarische gezin eruit te lichten. Aan het gezin is nu eenmaal een agrarisch bedrijf als inkomensbron gekoppeld. Voor de rest is het allemaal hetzelfde. Het wordt met andere woorden aangeduid. Dat is het verschil.
  Als het voor niet goed gaat, gaat het ook achter fout. En andersom. En dat geldt voor elk gezin met welke inkomensbron ook.

 • no-profile-image

  van Rijn

  Combineren; leuk woord. Alleen niet altijd te realiseren. De tijd ontbreekt nogal weleens, maar zoals ik las in 1 van de reacties, "sleutel kinderen" zijn zekers niet gelukkiger dan zij die op een boerderij wonen. Dat voordeel blijft; je bent thuis. Nadeel; door dat je verplicht bent 7 dagen per week te werken, is de tijd voor leuke dingen ogal eens beperkt. Té beperkt heb ik weleens 't idee. Zelf ben ik niet van agrarische afkomst en heb dus al wel gezien dat mijn kijk naar de "wereld" anders is dan iemand die van huis uit niet iets anders heeft "binnen" gekregen. Als je wilt kun je meer doen "buitenshuis", maar dan moet de wil er wel zijn! En dan begint de schoen te wringen. Geloof ook maar niet dat 't er veel toe doet in welk land je leeft, dat één van de reacties vond dat 't in Frankrijk relexer was, heeft simpel mee te maken, dat een (echte) fransman ook geen zin heeft om een slag teveel te doen. Voordeel voor vele anderen is en blijft, dat er de weekenden zijn die iets meer ruimte geven om dingen met 't gezin samen te doen.

 • no-profile-image

  wij

  Beste margreet , ga nou eens iets positief doen met deze mogelijkheid die jij hebt, je hebt altijd wel weer een onderwerp bedacht die een poging moet doen een kloof te slaan tussen man en vrouw.De landbouw heeft net als elke andere vorm van ondernemen zijn druktes maar ookin de landbouw word tijd voor het gezin gemaakt! Mafkezen die alleen maar aan het werk zijn kom je overal tegen. Wat jij doet margreet is niet echt positief voor de landbouw maar zeker ook niet voor het blad waar jij voor werkt !!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  ondernemer

  Ik heb een groot hard groeiend bedrijf met veel personeel. Werk denk ik 100 uur in de week. Ik heb geen hoby's. Mijn vrouw werkt buitenshuis en is 3 keer in de week sporten. Ik ben s'avonds vaak heel laat thuis als ik terug kom van andere bedrijven en dan liggen mijn kinderen op bed. Maar drie keer in de week ben ik alleen met mijn kinderen breng ik ze weg, ontbijten we samen etc. Dan heb ik tijd voor hen. Ook op zondag plan ik mij zelf vrij en dat wil zeggen dat ik enkele uren controle werk uit voer en bij mijn gezin in de huiskamer een laptop heb voor administratie te controleren en vakbladen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Dan zijn mijn kinderen mooi aan het spelen en ben ik er bij en speel ik ook met hen mee als zij dat willen. Ik vind het zo goed. Ik kan s'avonds vaak niet mee eten en ben vaak weg. Maar mijn vrouw kan sporten mijn kinderen ontbreekt niets en ik en mijn vrouw kunnen beide werk doen waar wij plezier in hebben. Wij hebben een groot huis luxe auto's en het belangrijkste we zijn gezond. Wat wil ik nog meer?

 • no-profile-image

  L. Hylkema

  Aan Margreet Welink,
  gewoon doorgaan met de kolums over familiegevoel en gezin. Ik denk dat dit juist heel goed is voor iedereen die op de boerderij woont en werkt of daar dicht bij staat.Er is meer dan alleen werken en je zorgen te maken over de financiën. Gezin en familie moet je koesteren en dagelijks aan werken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.