Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Dierenwelzijn op z’n Russisch

Op de radio is volop discussie gaande over dierenwelzijn. Komt er een omslag in het denken in Rusland, of interesseert het maar een enkeling?

Ik ben afgelopen week naar de Golden Autumn-beurs in Moskou geweest, zeg maar de Grüne Woche van Rusland. Er zijn op deze beurs verschillende hallen met diverse thema’s. Wij stonden met het Holland paviljoen in de internationale hal, waar ook de grote landbouwmachines staan.
Aan de andere kant van het terrein, op zeker een kwartier lopen, waren de hallen met stands van de regio en die met levende dieren. Het is altijd leuk die even te bezoeken. In de hal van de regio’s laten alle regio’s van Rusland zich van hun beste kant zien. Ze tonen wat er in hun regio gebeurt en zijn vertegenwoordigd door hun landbouwministerie en een of meerdere grote landbouwbedrijven. Deze bedrijven wordt dringend verzocht deel te nemen en kunnen dat dan ook niet weigeren. Ze hebben namelijk de baas van de regio (de governator) nodig voor vergunningen en vooral voor het loskrijgen van financieringen.

Kippen, koeien en pelsdieren

In de hal van de dieren staan alle landbouwhuisdieren: van kippen tot koeien tot en met de pelsdieren. Ja u leest het goed: pelsdieren! In Rusland is het dierenwelzijn nog niet doorgedrongen. Enerzijds een goede zaak, want in Nederland wordt een heel gezonde sector, de pelsdierhouderij, om zeep geholpen door een klein groepje fanatiekelingen. Aan de andere kant jammer, want dat er dieren onnodig lijden door de onverschilligheid van eigenaren en overheden is zeer triest. Als aan de Russische grens een vrachtauto met eendagskuikens staat en er klopt iets niet in de papieren, laten ze die kuikens rustig kapot gaan.

Ook in de hal van dieren moeten grote landbouwbedrijven verplicht hun producten, zoals fokvarkens, laten zien. Hier ben je natuurlijk niet blij mee als eigenaar. Zo’n zeug met biggen kan na de beurs niet terug naar de stal, dus die ben je kwijt. Je kunt als eigenaar ook de overheid misbruiken om aan die verplichting te ontkomen. Want dieren van de ene regio naar een andere vervoeren en weer terug, vergt het nodige papier. Eigenaren wachten dus zo lang mogelijk en vragen dan pas alle papieren aan. En dan is het ‘ja jammer, maar helaas het is niet gelukt’. Pas als de locale grote baas van de regio zegt ‘Je moet. En die regels, dat regel ik; dus gaan’, pas dan moet je alsnog.

Gewone Rus maakt zich niet druk

Wat betreft het dierenwelzijn heb ik me tijdens dit bezoek verbaasd. Ik reed in Rusland met de radio aan. De hele weg, zo’n 2-3 uur lang, zat een diskjockey te zeuren over of het wel verantwoord was om zwerfhonden en -katten af te maken. Die arme beestjes, en dat terwijl ik net zat te genieten van grote vlakten mooi land. Het water liep me in de mond van de mogelijkheden van dit land terwijl ik me groen en geel ergerde aan het gezeur over zwerfhonden en katten. Ik zag de bui al hangen dat zulk gezeur straks ook overslaat op pelsdieren, kippen, koeien en varkens.

Op de laatste dag van de beurs heb ik dit besproken met onze stagiaire die uit Moskou komt. Tijdens het bezoek aan de pelsdieren vroeg ik haar hoe lang die houderij nog door kan gaan, gezien het gezeur over zwerfhonden en katten. Ze zij ‘oh dat zal nog erg lang duren. Het gezeur over honden en katten is al lang aan de gang en er verandert niets. Het interesseert eigenlijk ook niemand.’
Net als in Nederland, maar ja in Rusland regeert de meerderheid en in Nederland laten we ons door een fanatieke minderheid regeren.

Foto's: René Kremers

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem kroft

  In Wit-rusland wordt het probleem van zwerfhonden in de kiem gesmoord. Van tijd tot tijd wordt er aangekondigt dat alle honden aangelijnd moeten zijn. Een speciale politie eenheid trekt dan vroeg door die bepaalde streek dorp heen en schiet elke hond af die los loopt.

  In polen hebben jagers de mogelijkheid of plicht om elke hond die los loopt verder dan 200 meter van bebouwing af te schieten. Verwilderde honden vormen nl een groot gevaar voor de wildstand en op een gegeven moment zelfs voor vee en mensen.

 • no-profile-image

  help de rus warm de winter door

  een rus zal altijd bont blijven dragen zolang het in de winter tot -30 c blijftvriezen p.s. de discussie over de nertsen fokkerij gaat niet over wezijn want de nertsenfokkerij is vergelijkbaar met de biologische dierhouderij in nederland nee de discussie gaat over etiek is het etiesch verandwoord om een rus met -30 c zonder bont rond telaten lopen het antwoord zal duidelijk zijn NEE

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De gewone Rus maakt zich niet druk!, schrijft René en dat is waar. Natuurlijk kan er heftig gediscussieérd worden,ook dat is waar!. Maar het is gebruikelijk dat het daar bij blijft. Dat is een soms prettige bijkomstigheid van het Slavische volk. Daarom zijn dieren activisten een zeldzaam verschijnsel in de Slavische landen. Zo kom je overal voor en nadelen tegen.

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  Het enige waar we in Nederland mee bezig zijn is het probleem verplaatsen. Die nertsen blijven toch wel gefokt worden, of het nu in Polen, ergens anders in oost-europa of Rusland is. De vraag is alleen of die beestjes het daar nu zoveel beter hebben?

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Rene' schrijf eens wat meer over de gewone dieren zoals koeien en varkens hun rassen en de daar gebruikelijke kruisingen en de machines die zullen toch ook wel veel verbetert zijn t.o.v. wat wij onder de verzamelnaam Belarus gewent waren te zien

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.