Rundveehouderij

Achtergrond

Buitenlandse maistoppers becijferd

Een deel van de maisrassen die in Nederland gezaaid worden, staan niet op de Nederlandse rassenlijst. Het Platform Maisonderzoek Nederland komt nu met cijfers over deze veelbelovende buitenlandse rassen.

Het Platform Maisonderzoek Nederland (PMO) heeft de eerstejaars cijfers van eigenschappen van verschillende maisrassen bekend gemaakt. Het PMO is afgelopen voorjaar gestart met onderzoek naar de eigenschappen van veelbelovende maisrassen die in het buitenland al geregistreerd staan of voor het derde jaar worden onderzocht.

Twee vroegheidsgroepen

Er zijn twee vroegheidsgroepen gemaakt. De eerste groep is zeer vroeg tot vroeg en de tweede groep is middenvroeg tot middenlaat. In het onderzoek worden de rassen niet op een datum geoogst, maar op het beste moment dat bij de vroegheidsgroep past.
Bij de vroege rassen heeft Aaposito de hoogste VEM-opbrengst. Bij de late rassen is dat LG32.28.

Bekijk de zeer vroege en vroege rassen »

Bekijk de midden vroege en midden late rassen »

Getest in teeltgebied

De ligging van de proefveldlocaties is zo gekozen dat de rassen getest worden in de teeltgebieden waar deze ook bij verbouw optimaal tot hun recht komen. De zeer vroege en vroege rassen worden overwegend in Midden- en Noord-Nederland getest, de middenvroege en middenlate rassen vooral in Midden- en Zuid-Nederland. Daar worden deze rastypen vooral geteeld.

Het Platform Maisonderzoek Nederland is het samenwerkingverband van zeven toonaangevende maisbedrijven. De proeven zijn uitgevoerd door het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen Universiteit (PPO-WUR) in Lelystad.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.