Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Nederlandse maïs van Afrikaanse bodem

Nadat we twee weken geleden de eerste luzerne in balen hebben geperst, is nu de maïs oogstrijp.

Onze maïs is rond 20 juni gezaaid. Ingehuurde daily labourers (dagloners) hebben die klus geklaard. Eind juni begon de regentijd. Hoewel dit jaar niet de hoeveelheid regen is gevallen die Ethiopië in juni tot en met september gewend is, was het genoeg om de maïs een goede groei te geven. Meestal viel er per dag gedurende een half uur een fikse bui. De rest van de dag baadde de maïs in het zonlicht, wat de groei eveneens ten goede kwam.
De later gezaaide maïs beregenen we al een paar weken met een beregeningsinstallatie. De regentijd is namelijk eerder dan gebruikelijk gestopt: begin september in plaats van half september. Die mais staat nog in het veld. De eerstgezaaide mais is nu gehakseld.

Veel handwerk

De week voor het hakselen startte, hebben we met behulp van onze kraan 3 voersilo’s gegraven. Over de bodem van de eerste spreiden we landbouwplastic uit. Dat plastic is meegekomen in één van de containers. Met de kipper rijden we de gehakselde maïs in de kuil.
Omdat we bij het hakselen maar één trekker tot onze beschikking hebben, zetten we de hakselaar op een vast punt. De vier ingehuurde dagloners staan al vroeg op de stoep, gewapend met een mes om de maïs af te hakken. Twee mannen brengen de afgesneden stengels naar de hakselaar en onze trekkerchauffeur zorgt ervoor dat het in de hakselaar terecht komt.

Goede oogst, prima demonstratie

In totaal oogsten we 2 kippers van 0,18 ha. Een prima oogst van uitstekende kwaliteit. En dat met een groeitijd van nog geen 4 maanden! We willen deze oogst gebruiken om de lokale boeren te laten zien welke kwaliteit koeienvoer wij te bieden hebben. Met daarbij een flyer met achtergrondinformatie in hun eigen taal, willen we proberen ze ervan te overtuigen dat goed voer noodzakelijk is om de melkproductie omhoog te krijgen!

Begin november gaat het zaaien voor de volgende oogst van start. Dat maakt het op een Ethiopische hoogvlakte zo goed boeren: met een constant klimaat en een beregeningsinstallatie wil alles goed groeien.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  geweldig interessant en dat in een land waar we allemaal wel over gelezen hebben maar de meeste van ons toch eigenlijk weinig van weten

 • no-profile-image

  Harry

  Heel goed werk wat je daar in Ethiopie
  aan het doen bent.

 • no-profile-image

  gerard bultman

  'k vindt dit ook zeker zo mooi dan groot groter grootst.
  Mooi om de bevolking zo te stimuleren!!

Of registreer je om te kunnen reageren.