Rundveehouderij

Achtergrond

Maisoogst met nieuwe hakselaar

De maisoogst is ook hier in Bretagne op gang gekomen, twee weken eerder dan gepland. Onze loonwerker startte in ons perceel met een oude Claas-hakselaar maar eindigde met een splinternieuwe Krone.

Door de droge septembermaand en een aanhoudende oostenwind is de mais veel sneller afgerijpt dan gedacht. Iedereen is nu bezig om de oogstdatum naar voren te schuiven. Bij ons begint de mais op een aantal percelen te verdrogen. Het is dus hoog tijd om de hakselaar erin te zetten.

Mooie mais, melkprijsellende even naar achtergrond

De mais is dit jaar uitzonderlijk goed. Op tijd zaaien en voldoende regen zorgden voor een goede start. Vlak voor de bloei kregen we weer regen, waardoor de kolfvulling prima is. Door de lage temperaturen in de zomer leek het erop dat de mais pas laat rijp zou zijn. Maar door de mooie maand september is alle achterstand ingehaald. Zo’n jaar heb je echt nodig om de ellende rond de melkprijs even te vergeten.

Nieuwe hakselaar wonder van techniek

De loonwerker heeft voor ons nog een verrassing in petto. We beginnen met de oude Claas-hakselaar, maar na een paar rondjes komt er een splinternieuwe Krone-hakselaar het veld op rijden. Wij hebben de primeur van deze machine. Het is een tienrijige machine met een motor van 650 pk. Wat opvalt, is de eenvoud van dit wonder van techniek. Voor de bediening heb je echt de vingers van een pianist nodig. De chauffeur is daar nog niet aan gewend, dus bij de minste of geringste aanraking stopt de hakselaar. Het duurt dan even voor hij in de gaten heeft hoe de machine weer in beweging moet worden gebracht. Maar het is mooi weer en niemand heeft haast. Iedereen moet natuurlijk een paar rondjes rijden om de machine uit te proberen. Bij een gangetje van zo'n 4 kilometer per uur blaast de Krone in minder dan drie minuten een kipper vol. De kwaliteit is heel erg goed doordat de invoer zeer regelmatig is. Geen korrel blijft er heel.

Geen wegzakkende machines

De oude hakselaar staat er een beetje zielig bij nu zijn tijd voorbij is. Het was in die tijd een van de eerste hakselaars met een achtrijige Kemper-bek en dat was een sensatie. Je hoefde je niets meer aan te trekken van de rijen en verstoppingen waren verleden tijd. Ook had je geen invoerkettingen meer die konden breken. Het nadeel van steeds bredere machines is dat in een nat jaar ook de hakselaar kan wegzakken. Het gewicht ligt te veel voorop. Daar hebben we dit jaar gelukkig geen last van.

Sommige boeren betalen loonwerker erg laat

Na afloop staan we te praten met de loonwerker en de dealer die de machine heeft afgeleverd. “Wie van jullie verdient er nu aan deze machine”, vraag ik aan hen. “Dat weet ik niet”, luidt het antwoord, “maar jij gaat in elk geval helpen om hem af te betalen.” Het geld binnenhalen zal voor de loonwerker een grotere toer zijn dan de maisoogst. Er zijn klanten die de rekening van vorig jaar nog niet eens hebben betaald. De traditie is dat je de loonwerker tussen kerst en oud en nieuw betaalt voor het hele jaar. Dat wordt dit jaar in elk geval geen vrolijk kerstfeest voor sommigen.

Foto's: Halbe Rosema

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.