Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Is boerenbedrijf gezinsvriendelijk?

Minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin wil een keurmerk voor gezinsvriendelijke bedrijven. Komt de boerderij in aanmerking?

Bedrijven die een gezinsvriendelijk keurmerk krijgen, hebben voor hun werknemers een goede balans tussen werk en privé. Dat kan bijvoorbeeld door het instellen van flexibele werktijden. Een goede balans scheelt voor ouders een hoop stress en geen stress betekent loyale, opgewekte werknemers en minder ziekteverzuim.

Het keurmerk is er nog niet, maar het lijkt me nu al duidelijk dat boerengezinsbedrijven in aanmerking komen. Boeren en boerinnen maken weliswaar lange dagen maar ze zijn grotendeels vrij om hun eigen werktijden in te delen.

Het verschil met het idee van Rouvoet is natuurlijk dat een boer vaak zowel baas als werknemer tegelijk is. Zodra het gaat om echte medewerkers, dus mensen van buiten het gezin, dan ligt de zaak misschien wel anders. Ik ken in elk geval geen boerenbedrijf dat zijn medewerkers tussendoor even de kinderen naar school laat brengen. Er is toch een bepaalde hoeveelheid werk die af moet. Van jezelf kun je het hebben als je er even uitmoet en vervolgens ’s avonds tot 11 uur doorwerkt. Bij een medewerker wordt dat een dure grap.

De flexibele werktijden waar Rouvoet naartoe wil, zijn voor medewerkers op een boerenbedrijf ook niet altijd even makkelijk in te voeren. Hoezo de varkens krijgen wel een paar uur later hun brij? Hoezo we melken de koeien morgen wel weer? Hoezo de mais doen we volgende week wel? Misschien dat een keurmerk er daardoor niet in zit. Maar eigenlijk is dat op boerderijen ook niet nodig. Met het ziekteverzuim van de meeste werknemers valt het wel mee en de loyaliteit is meestal groot. Ook zonder keurmerk.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  Wou dat ik een medewerker had die tussen de middag naar huis ging....en dan tegen de avond weer terugkwam....maar ze willen niet!

 • no-profile-image

  meisje

  In deze crisistijd merken wij dat we heel wat beter aan personeel kunnen komen en dat ze zich ook veel makkelijker aanpassen aan het soort bedrijf waar ze werken. Wij hebben het gevoel dat de medewerkers de rust prettig vinden, zonder dat ze steeds denken kan ik het ergens anders beter krijgen. We proberen natuurlijk wel zelf voor een goede sfeer en een goed salaris te zorgen. En moeten ze plotseling naar huis, dan kan dat natuurlijk altijd. Sommigen beginnen ook pas nadat ze de kinderen naar school hebben gebracht. Dat kan vaak ook makkelijker in de varkenshouderij. Flexibiliteit van beide kanten werkt het fijnst.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ik hoorde deze week dat René, een oostduitser die bij een boer een dorp verderop werkt, eindelijk, na 1 1/2 jaar achter elkaar door werken, een weekje op familiebezoek naar huis is geweest. Toen hij terugkwam zei zijn werkgever tegen hem "dat doen we niet weer, he!!!!" Deze boer gaat zelf zo'n 3 a 4 maal per jaar op vakantie, ook in deze tijd... Wij kunnen moeilijk even naar "huis", mijn man is voor het eerst sinds 3 1/2 jaar een dagje bij zijn moeder geweest, eind augustus. Als ik dan hoor wat door deze verwende boer tegen die poolse werknemer is gezegd kan ik het echt te kwaad krijgen. Ik weet dat deze jongen dag en nacht klaarstaat, ook in het weekeind. Hij is niet de enige, ik heb nog vergelijkbare verhalen gehoord over poolse werknemers hier in de buurt.

 • no-profile-image

  Landbrug

  Monique, Dat gebeurt hier in Denemarken ook. Ukrainers,die als praktijk jongen gewoon te veel uren moet maken.(Al redden de meeste zich daarnaar met de vakbond ook goed) Polen die goedkoop arbeid worden aangenomen.
  Van de week in de landbouwblad adv. waarbij oost europese medewerkers worden aangeboden voor 85 kroon terwijl normaal 100 kroon toch wel is.Lijkt kleine maar op een jaar toch met 2000 uur 4.000 euro goedkoper(dit is dus minimaal)

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Monique,
  Ik lees net van jou dat je man voor het eerst in 3,5 jaar!!! een dagje weg kon om zijn moeder even op te zoeken. En dat terwijl jullie in Duitsland wonen. Dat vind ik triest. Triest voor julle maar zeker zo triest voor je schoonmoeder. Is er in jullie leven anders niets dan werken ? Iedereen moet doen wat hij/zij denkt te moeten doen hoor, daar niet van en ik wil jullie ook niet voorschrijven wat je zou moeten doen maar hier begrijp ik echt helemaal niks van.
  Of woont je schoonmoeder in Nieuw Zeeland ?
  Groeten,
  Jan Z

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Nee Jan, onze familie woont gewoon in Nederland maar het is zo'n zeven uur rijden, als je op één dag heen en terug wilt. Er zijn nogal veel onvoorziene tegenslagen geweest, helaas. Toen het hier eindelijk een beetje ging lopen kelderden de melkprijzen. Het inhuren van bedrijfshulp is voor ons totnutoe te prijzig, maar wie weet wat de toekomst brengt!

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Hallo Monique,
  Begrijp me goed, ik bedoel het ook niet negatief naar jullie toe, eerder een gevoel van medelijden. Je zegt dat jullie veel tegenslagen gehad hebben met als laatste de zeer slechte melkprijs. Dat is jammer. Ook ons is het niet voor de wind gegaan dus ik weet ongeveer hoe je je voelt. En als je melkvee hebt dan is het inderdaad niet zo makkelijk om er even tussenuit te gaan en zul je wel een vervanger moeten hebben en die kost geld. Als ik wat dichter in de buurt van jullie had gewoond kwam ik een week voor jullie melken voor niks! Er schijnen tegenwoordig weinig mensen meer te zijn die een ander eens de helpende hand willen toesteken zonder dat daar gelijk voor betaald moet worden. Is hier al net zo is mijn ervaring. Veel geluk Monique.

 • no-profile-image

  Henk

  Het is gewoon afhangkelijk van wat er verdient wordt!!! Daar zit het grote probleem, de kosten stijgen en de opbrengsten dalen! Wil je het bedrijf draaiende houden moet je blijven inveseteren. Helaas dit is gewoon niet anders. Daarom heeft de NMV ook gelijk, je product moet zoveel opbrengen wat de kostprijs is!!!! Het boerenbedrijf moet sosiaal verantwoordt zijn, daar heeft het gezin recht op! Het mag niet gebeuren zoals nu, dat je uitgemolken wordt door de suppermarkten en onze eigen cooperaties die daar aan mee doen! Het is een machts spel over de ruggen van de boer en tuindersgezinnen!!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.