Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Het Russische platteland

Rijdend over het weidse Russische platteland met zijn grote lappen grond, zonder zeurende buren, wordt ik herinnerd aan mooie voorvallen.

Iedere keer als ik in Rusland op het platteland rondrijd, vallen mij een aantal zaken op en word ik aan mooie uitspraken herinnerd. Zo was ik pas in het zuiden van Rusland even de graanopslag van mijn opdrachtgever aan het bekijken. Onderweg genoot ik van de grote, mooie lappen grond zonder zeurende buren.
In het dorp grenzend aan de graanopslag barstte het van de ganzen en geiten. De dieren hadden het prima. Ze deden zich tegoed aan het graan dat uit de vrachtauto’s valt, en zagen er prima uit.

‘Die lui van GroenLinks’

Als ik ganzen en kippen in zo’n dorp zie, moet ik altijd denken aan een grote kippenboer die met mij naar Roemenië reisde. Samen reden we door zo’n dorpje met een zandweg, kippen, ganzen en alles wat het standaard romantische plaatje van het platteland compleet maakt. Hij keek en begon: “Hier moeten zie die lui van GroenLinks naartoe sturen, hier hebben ze hun scharrelkippen.”
Deze opmerking kwam recht uit zijn hart, want hij had zojuist geïnvesteerd in een modern legkippenbedrijf in Duitsland. Dat zou al op korte termijn moeten sluiten omdat de toenmalige landbouwminister Renate Künast (van de Grünen) besloten had dat in Duitsland legkippenstallen verboden zouden worden. Na zijn hart gelucht te hebben over ‘die lui van GroenLinks’ voegde hij er aan toe dat ze dan wel ‘voor een lange periode moeten gaan en moeten leven van het lokale salaris of de lokale uitkering’. Want dan zouden ze eens echt het romantische plattelandsleven met scharrelkippen kunnen ervaren.

Graan verliezen

Verder moest ik denken aan een boer in Rusland die me vertelde dat als hij zou stoppen met boeren, het hele dorp failliet zou gaan. Want iedereen had nog werk van hem en kon zo veel als nodig gebruiken (lees: stelen).
Dat was ook in het dorp dat ik onlangs bezocht het geval. De geiten en ganzen zagen er namelijk prima uit omdat ze het graan van mijn opdrachtgever opvraten. Dat is niet zo’n probleem, omdat het anders ook maar blijft liggen. Maar ik ben er van overtuigd dat het toch aantikt dat de vrachtauto’s slecht zijn en daardoor veel graan verliezen onderweg.

‘Bloedmooie vrouwen’

Een ander fenomeen in de dorpen is dat bijna alle jongedames van tussen de 20 en 25 jaar achter een kinderwagen lopen. Het is echt opvallend dat de meeste vrouwen al vroeg kinderen krijgen. We hadden een keer een stagiair in Rusland. Op een dag vroeg ik hem hoe het ging en hij reageerde enthousiast: “Die vrouwen hier zijn bloedmooi, maar lopen wel allemaal in een verkeerde houding.” Vervolgens demonstreerde hij de houding van iemand die achter een kinderwagen loopt.

Foto's: René Kremers

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Han

    Rene het is inderdaad zeer lieflijk al die scharrel dieren. In de Oekraine werd me door een lokale medewerker gezegd; "Hoe meer ganzen in het dorp . Hoe armer de mensen zijn".
    Onze Groenen zullen dit dan ook niet thuis willen al die kak op de stoep. Nee op het land waar het leven goed (arm) moet zijn, kunnen de groene stedelingen goedkoop recreeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.