Rundveehouderij

Achtergrond 11 reacties

Grootste stal van Rheinland-Pfalz

Als ik onze stal uitloop, heb ik een prachtig uitzicht op de bouw van de grootste koeienstal van Rheinland-Pfalz. Het is er een voor 440 koeien en hij kost €3 miljoen.

Het is prachtig om te zien: drie grote kranen die, vanuit ons huis gezien, als miniatuurtjes aan het werk zijn. Dag in, dag uit. Je ziet het dak groeien. Het wordt een stal voor 440 koeien. Kosten: €3 miljoen. En dat in deze tijd! Ik vind het een reuzenstap.

Stilstand is achteruitgang

Boeren hier in de buurt hebben het er een beetje moeilijk mee. Ze begrijpen niet waar deze boer, Walter Collas, aan begint, maar die wil zich gewoon ontwikkelen. Hij vindt stilstand achteruitgang. Collas heeft een boerderij aan de rand van het dorp, direct aan de weg. Het bedrijf ligt tegen een verhoogde oude spoorlijn aan die niet meer in werking is. Aan de andere kant zitten de buren en aan de achterkant ligt een riviertje. Ruimte voor uitbreiding is er echt niet. Op zijn land boven op een berg buiten het dorp heeft hij een stuk of tien windmolens laten bouwen. Daar tussen bouwt hij zijn nieuwe stal.

Melkprijs nog steeds €0,20

De stal wordt 104 x 36 meter en de nokhoogte is 12 meter. Verder komen er nog bijgebouwen voor zieke en droogstaande koeien en de melkstal. Bovendien plaatst Collas vijf grote ‘Futtersilo’s’ en heeft hij plannen om binnen 20 jaar een vergelijkbare stal te bouwen. En dat alles gebeurt voor €3 miljoen! Je moet bedenken dat het hier met de boeren onverminderd slecht gaat. Hier zijn de melkprijzen, in tegenstelling tot in Nederland, nog altijd niet gestegen en staan ze op €0,20. De melkfabriek heeft laten weten dat de melkprijs in november gaat stijgen, maar over oktober is niets gezegd.

Terugkrabbelen kan niet meer

Ook Collas heeft zijn bedenkingen, maar de afspraken voor de bouw waren voordat de melkprijzen kelderden in het voorjaar al rond. Terugkrabbelen kon niet meer. “We hebben duizend maal overwogen toch alles maar af te lasten", waren de woorden van hem en zijn vrouw Andrea. "We riskeren ongelooflijk veel, maar ik ben ervan overtuigd dat we het redden."

Alleen bij deze grootte rendabel

De voorlichting van het planningsbureau van Christiane Brandes uit Mecklenburg-Vorpommern was dat nieuwbouw alleen bij deze grootte en dit aantal dieren rendabel zou zijn. Hiervoor zijn acht fulltime- en vier deeltijdmedewerkers nodig.
Collas wil niet de indruk wekken dat hij het beter weet dan anderen. En hij wil ook zeker niemand kapotmaken. Maar er leeft wel angst bij boeren in de omgeving. Zij vrezen dat als er bijvoorbeeld pachtland vrijkomt, Collas zoveel biedt dat zij het nakijken hebben.

Comfort, rust en plaats

Het gaat de familie er om de koeien het optimale te bieden. Collas benadrukt: "Alleen een gezonde koe kan optimaal melk geven, en veel.” Daarvoor heeft een koe comfort, rust en genoeg plaats nodig. Dat kon Collas de koeien niet meer geven. Er was geen mogelijkheid om de stal aan huis uit te breiden. In de nieuwe, zéér diervriendelijke stal krijgt elke koe 7,6 vierkante meter loop- en ligoppervlakte. Verder komen er zowel binnen als buiten ‘Futtertische’, een goede beluchting en worden de loopgangen zo gebouwd dat de koeien niet kunnen uitglijden.
Natuurlijk gaat de familie Collas ervan uit dat de melkprijs niet op €0,20 blijft steken, maar in korte tijd weer zal stijgen. De actuele prijs is een catastrofe. Om goed te kunnen boeren, moet de prijs echt naar €0,30.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  CS

  Ook dit is weer een stap van een ondernemer, net als de verkoop van een bedrijf zo'n stap is.
  Deze man wil verder en heeft een bepaald beeld/droom in zijn hoofd en wil deze waarmaken. Weet niet hoe groot zijn huidige bedrijf is maar kan het begrijpen dat buur-boeren en beetje benauwd voor zijn, want dit bedrijf heeft zeker oppervlakte nodig..
  In Nederland hebben we al geleerd hoe dit werkt.

 • no-profile-image

  binnen

  Dat de duitse melkprijs bij moniek dan nog steeds rond de 20 cent zit is jammer. Echter moniek vergeet erbij te vertellen dat de duitse quotumprijs ook veel lager is dan in datzelfde nederland. Uiteraard blijft het een gewaagde investering, maar wie nooit waagt zal ook nooit winnen.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Die 0,20 cent is een basis prijs dus niet uitbetaald. Er komt nog mwst op en toeslagen. Bovendien is dit niet de grootste melkveehouder in Rheinland-Pfalz.

 • no-profile-image

  Monique

  Ik ging ervan uit dat elke melkveehouder begrijpt wat er precies met die 0,20 eurocent bedoeld word. Ik ben trouwens heel benieuwd welke stal groter is want dan zal ik een aantal instanties in Kreis Daun en Bitburg inlichten dat ze het bij het verkeerde eind hebben. Dus?

 • no-profile-image

  koeienboer

  de grote van de stal maakt niet zoveel uit, in de vs hebben ze maar genoeg 5000 koeien en nog grotere bedrijven, zo ook in saoedi arabie en new zeeland en nog wel meer verschillende landen. het is een kwestie van genoeg land eromheen hebben om de mest op kwijt te kunnen, en om het (ruw) voer te verbouwen. uiteraard is ook de grote van de portomonee van belang, steekt uw nek niet te ver uit, houd wat ruimte over voor een tegenvaller of twee. verder is het een kwestie van managment, en nog eens managment, maar dat zou bij iedere boer trouwens bovenaan moeten staan, de zaak "aan het weer overlaten", of zomaar wat aan modderen dat gaat niet meer, die tijd is voorbij.

 • no-profile-image

  Mag ik één pak melk?

  Groot, groter, grootst. En dan? Failliet?

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja daar heb je gelijk in. De gevolgen kunnen vreselijk zijn bijv. door mismanagement. Zie dit filmpje over de failliete Crafar Farms <>

 • no-profile-image

  berkelboer

  Leuke story ,en prachtig plan.
  Alleen jammer van van die 3 milj.
  Voor echt veel minder koop je in de baltische staten MEGA stallen .
  Er zijn daar boerderijen te koop tot ver over de 1000 ligplaatsen in moderne stallen.En als er dan ook nog een mogelijkheid aanwezig is voor export van rauwe melk naar Finland lijkt de toekomst hier meer te bieden dan elders.Dus wat led je!!.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Berkelboer,

  Ja, en als je niet de juiste mensen kent, ben je die 3 milj. ook kwijt.
  Leven gaat daar echt niet zo veel makkelijker.

 • no-profile-image

  peter

  Hallo, mooie stal!

  Zou ik mogen weten wie m bouwt? ben bezig met een scriptie en zoek info over grote stallen

  met vr grt
  Peter

 • no-profile-image

  Monique uit Bretagne

  Hallo Monique,

  Heb ook jouw weblog maar even opgezocht en meteen alle berichten aangeklikt, want dan lopen je pagevieuws (en dus je inkomsten) lekker op. Ik kon namelijk ook voor de boerderij schrijven maar ze betaalden niet genoeg (grapje). Nee ik wilde juist vrij blijven in wat ik schrijf. De weblog ging op een gegeven moment meer over mij persoonlijk dan over ons emigratieverhaal en ondanks dat de redactie zei dat mijn relaas prima tussen die van de andere bloggers van de boerderij zou passen heb ik er vanaf gezien. Ook was ik bang voor de druk om te moeten schrijven omdat ik toen nog maar net met mijn blog begonnen was en niet wist of ik wel met regelmaat iets zou kunnen schrijven, maar dat was een misvatting. De leuke reacties die ik krijg zijn een goede aanmoeding om te schrijven en bovendien kun je van elke eenvoudige gebeurtenis wel een stukje schrijven, maar dat zul jij ook wel ondervonden hebben. Groet Monique uit Bretagne.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.