Rundveehouderij

Achtergrond

‘Export te kwetsbaar door Rusland’

Exporteur Henk Bles is voorzichtig optimistisch over de vaarzenexport in 2009/2010. „De export groeit naar 25.000 vaarzen. De Russische vraaguitval maakt duidelijk gemaakt dat je niet te afhankelijk van één land mag zijn.”

De vaarzenexport was dramatisch. Hoe gaat het nu?
„Het gaat beter. In het boekjaar 2008/2009 (september-september) zijn er ongeveer 18.000 vaarzen geëxporteerd. Maar dit is nog niet de helft van wat er in een normaal boekjaar weggaat.Er zijn wel positieve signalen. De tijd dat blauwtong de vaarzenexport in de war schopte, ligt al een tijdje achter ons. Er is nu veel meer rust en dat geeft importerende landen meer vertrouwen. Bovendien blijft het ministerie van LNV hard aan gezondheidscertificaten werken.”

De meeste vaarzen gaan naar Rusland. Hoe is de situatie daar?
„De afgelopen 12 maanden zijn er ongeveer 9.000 Nederlandse vaarzen naar Rusland gegaan. In een normaal jaar zijn dat er 20.000 tot 25.000. De vraaguitval in Rusland is, kortom, groot. Rusland heeft een te grote zuigkracht op onze export gehad. Dat is leuk als er veel vraag is, maar het verstoort wel de markt. Daar heb je nu last van. Onze export is erg kwetsbaar gebleken. We zijn te afhankelijk van Rusland geworden.”

Moet Nederland Rusland dan meer links laten liggen?
„Nee, want het is een grote markt. Maar op de langere termijn moet je de export beter verdelen. Een constante export is dan essentieel. Dan kun je ergens op terugvallen.”

Ziet u op korte termijn verbetering in Rusland?
„Nee. Door blauwtong zijn de grenzen vorig jaar tijdelijk dicht gegaan. Op dit moment staan er maar een paar Russische regio’s open voor Europese vaarzen. In de andere regio’s accepteren ze alleen maar niet-gevaccineerde dieren. Europa heeft alleen maar gevaccineerde dieren. Maar die wil Rusland niet, omdat niet duidelijk is of er vanwege een besmetting gevaccineerd is. En als er in dat Russische beleid geen verandering komt, kunnen wij daar niet terecht. De VS en Canada hebben het in die regio’s van Europa overgenomen.
Bovendien spelen de lage, mondiale melkprijzen een grote rol. Russische bedrijven investeren hierdoor niet. Ook dat drukt de vraag.”

In het kader van een bredere export: hoe verloopt die export naar ander landen?
„Traditionele afnemers in Noord-Afrika en in het Midden-Oosten melden zich weer voorzichtig. Daar is een lichte stijging van de vraag. In Europese blauwtongtype 8-landen loopt de onderlinge handel prima door, al is dit wel een krappe markt. De export naar blauwtongvrije, Europese landen (onder meer Portugal, Roemenië en Bulgarije) loopt daarentegen stroever. Hier is de herhaalvaccinatie, die binnen een jaar na de basisvaccinatie gegeven moet worden, een probleem op Nederlandse bedrijven. Die herhaalvaccinatie is Europees gezien een export-eis. Maar veel bedrijven zijn daarvan nog steeds niet op de hoogte.”

Wat verwacht u van de export in de komende 12 maanden?
„Ik schat in dat we straks 7.000 extra vaarzen kunnen exporteren. Het ministerie werkt hard aan landenovereenkomsten en gezondheidscertificaten. We kunnen straks naar meer landen toe. Maar er is ook een risico. Nederland heeft zich door blauwtong en een afwachtende houding uit de markt geprijsd. We moeten niet de fout maken om onze dieren té goedkoop aan te bieden. Kwaliteit en imago moeten we bewaken. Nederland moet geen bulkland worden.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.