Rundveehouderij

Achtergrond 12 reacties

Een nieuw begin

Ik ga me in het diepe gooien, ik ga een nieuwe uitdaging aan: klauwbekappen in Denemarken.

Ik had een droom: ik wilde een eigen melkveebedrijf beginnen. Maar als je in Nederland niet uit een gezin komt met een eigen bedrijf in de melkveehouderij, moet je ergens anders een eigen poging wagen. Tien, 15 jaar jaren geleden waren er in Denemarken nog mogelijkheden. Maar door jaren met goede winsten, zijn de bedrijven hier hard gegroeid en is de grondprijs hard gestegen. De prijzen van de melkveebedrijven zijn ook hier nu zo hoog, dat het als startende ondernemer haast niet te doen is om zonder kapitaal van betekenis te starten. Wat moet je dan?

Ik werkte als bedrijfsleider op een melkveebedrijf en was op zoek naar een klauwbekapper. Onderweg van mijn werk naar mijn huis reed ik achterop een Nederlandse Wopabox. Ik ben daar achteraan gegaan, want je weet maar nooit. Zo kom ik in contact met een Nederlander die hier als klauwbekapper wil starten. We komen aan de praat als Nederlanders die beiden werken in de Deense rundveehouderij. Na verloop van tijd komt de vraag op of ik niet als klauwbekapper met hem op pad wil.

Papierwerk en op cursus

Ja, en dan? Box bestellen en een nummer bij de Kamer van Koophandel aangevraagd. Dat nummer vraag je trouwens bij de Deense belastingdienst aan. En aangemeld voor een cursus bij PTC+ in Oenkerk. Want er is hier in Denemarken namelijk een wet in voorbereiding dat de koeien alleen door een erkend klauwbekapper mogen worden bekapt. En als startend ondernemer willen we gewoon alles in orde hebben.

Kwaliteit levert klanten op

Die cursus en dat regelwerk, dat is pas het begin van alles. Het belangrijkste is om klanten te zoeken en de kosten te drukken.
Door onze achtergrond konden we zo bij een aantal melkveehouders aan de slag. Daar kunnen we mooi praktijkervaring opdoen, en daarnaast spreekt zich een en ander natuurlijk rond. Via mond-tot-mondreclame krijg je het makkelijkst nieuwe klanten erbij. Want wij gaan op de Hollandse methode bekappen. We willen werken met geduld en geen gejaag. We willen kwaliteitswerk leveren. Dat is geen directe kritiek op onze Deense collega´s, maar die pakken 20 tot 30 koeien per uur. Dat is twee tot drie minuten per koe. Of dat altijd goed gaat?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  arie maas

  jeroen veeeeeel sucses

 • no-profile-image

  BT

  Veel succes gewenst.
  We hebben op ons bedrijf al veel bekappers versleten(de meeste blijven maar een blauwe maandag komen en er zaten ook "varkens" tussen.
  Uiteindelijk zelf maar een wopa hydro gekocht en nu loopt het, en de koeien ook.(heb gewoon een ex klauwbekapper aan het werk nu.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Heel veel succes Jeroen, mensen als jij redden het wel! Jammer dat je hier niet in de buurt zit...

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Jeroen. Dan zul je een heel ander leven krijgen.Hopelijk veel klanten die tevreden zullen zijn.
  Ga je goed

 • no-profile-image

  Renaat Rommelaere

  Als je echt profisioneel wil klauwen kappen, met een gezonde rug en rustige koeien raad ik U aan eens te kijken op volgend website;
  <> of <>
  groet,
  Renaat Rommelaere,
  tel 0032(0)473-987021

 • no-profile-image

  Jeroen

  Bert,Arie Bedankt, hoop jullie volgend jaar in Kazachstan te zien, gaan we even een tour maken :)
  Renaat, ken het systeem van een Amerikaanse vriend, nadeel zoals jullie beschrijven is de ruimte. Hoeveel weegt deze?
  Monique misschien kunnen we wel wat regelen, weet wel een goeie bekapper die Duitsland ook doet.
  BT, dat was dus het probleem wat wij ook ondervonden. Vandaar dat wij proberen deze markt op een andere manier te benaderen. Kwaliteit voorop, niks ten nadele van onze Deense Collega's.
  Met vriendelijk groet,
  Jeroen

 • no-profile-image

  Renaat Rommelaere

  De mobile versie voldoet aan de wettelijke eisen voor kleine aanhangwagens, dus <750 kg

 • no-profile-image

  Sybren

  Veel succes toegewenst. Ik ook ben klauwbekapper hier in het oosten van de staat Washington (nee ik was niet degene op het filmpje, maar ik ken de veehouder wel) en ik heb ook een kantelbox, werkt goed voor mij. Ook ik wilde aanvankelijk een melkveehouderij beginnen, maar je moet toch veel kapitaal hebben. Het is hier in Amerika niet moeilijk om te beginnen als klauwbekapper. Je hoeft hier geen cursus of iets dergelijks te volgen, je hoeft alleen maar een businesslicense bij de county aan te vragen. Ik had vroeger thuis in Friesland al ervaring opgedaan, dus voor mij was het de boer op en klanten werven en je waarmaken wat je zegt.

 • no-profile-image

  Landmand

  Hej Jeroen.

  Als je droom nog is om melkveehouder te worden zijn er monteel goede kansen in Denemarken.
  Op dit moment zijn er en aantal bedrijven te koop waar de bank niet met de huidige boer verder wil. deze zijn zeer aantrekklijk geprijsd.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hej Landmand,
  Ja het gaat mal hier en inderdaad de mogelijkheid is er wel meer, maar ik heb deze keuze gemaakt samen met iemand dit op te starten, dus hier gaan we eerst voor. Waar zit jij in DK?
  Sybren, Deense wetgeving vraagt straks dat je gediplomeerd bent, inderdaad het zegt nog niks en je inderdaad gewoon waar maken wat je zegt.

 • no-profile-image

  libbe jongsma

  1MAN BEKAPPEN ?
  GAAT VEEL TE LANGZAAM.
  WIJ NEMEN WEL DE DEENSE,KOMEN MET 4 BOKSEN EN 8 MAN . HET IS ZO KLAAR EN MINDER ONRUST IN DE STAL

 • no-profile-image

  Jeroen

  Libbe Jongsma,
  Dat is U keuze, maar als U had gelezen kon U al zien, dat we met twee man waren. (en indien nodig met meer)
  Iedereen is vrij in zijn keuze en die zal ik ook zeker niet afkraken. Goed werk betaald zich op alle manier terug en ben blij, dat U wel tevreden bent met Ribe Pootbekappers(die rijden met 4 bokes).

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.