Rundveehouderij

Achtergrond 437 x bekeken 3 reacties

Een halve meter regen

We hebben een recordhoeveelheid regen gehad in september: 553 mm. De putten zitten nog bomvol, dat wordt illegaal uitrijden. Alhoewel?

Het Noorse meteorologische instituut maakte bekend dat september 2009 wat warmte betreft, sinds 1900 op de zevende plaats komt. Of dit gevierd kon worden onder de strandparasol of onder de paraplu, is helemaal afhankelijk van waar men zich bevond. Ook zijn er talloze andere records gevestigd. Vergeleken met andere jaren, is er in heel Noorwegen 120 procent neerslag gevallen. Wij wonen in de provincie Sør-Trøndelag, en daar gaat het om 210 procent. De meeste neerslag is gemeten bij het weerstation Momyr, hemelsbreed een paar kilometer bij ons vandaan. In Momyr is 553,5 millimeter. aan regen gevallen (221 procent). Dat is meer dan een halve meter!

Van de regen in de drup

Zo veel regen is één doffe ellende voor de landbouw. In de provincie Nordland viel ergens 834,7 millimeter regen. Nou konden ze daar wel een buitje gebruiken, want in juli meldde de krant dat de boeren het vee al op stal hadden gezet, omdat er geen grasspriet meer in de weide stond. Ze waren toen al begonnen met het voeren van de wintervoorraad.
De omgekeerde wereld is het in de provincie Møre og Romsdal. Daar regent het al vanaf 6 augustus, zodat boer Jan Arild Stokke van 20 hectare de tweede snede nog niet binnen heeft kunnen halen. Ook camping Nyheim in Nord-Trøndelag is zwaar getroffen, te zien in dit filmpje. Je ziet de woeste kracht van de rivier Namsen die buiten de oevers is getreden. Het is wel in het Noors, maar de beelden spreken voor zich.

Aardappels spoelen weg

In Sør-Trøndelag staat 10 procent van de gerst nog op het land en zijn 200 hectares met aardappelen nog steeds niet gerooid. Voor heel Noorwegen is de prognose dat er 303.000 ton gerooid zal worden. Dat is 23 procent minder dan vorig jaar, dat een uitzonderlijk goed jaar was, en 15 procent minder vergeleken met een ‘normaal’ jaar. Om aan de vraag te kunnen voldoen, zal er meer geïmporteerd gaan worden. Dat wordt komende winter dure hutspot!
Ook hier een Noors filmpje waarin een trieste boer in Levanger vertelt over de schrijnende situatie op zijn akkers met beelden die genoeg zeggen.

Indian Summer

Boeren bidden voor een Indian Summer: een droge en zonnige oktober, zodat ze de mest alsnog kunnen uitrijden. Dat mocht in onze gemeente tot 26 september, maar de weides zijn zo nat, dat Johan maar 40 kuub uit heeft kunnen rijden. Niet alleen de kelder, ook de mestsilo moet nog leeg. Ik heb hem al horen mompelen dat het wel ‘een paar illegale ritten’ zullen worden.
Maar waarschijnlijk wordt de uitrij-periode verlengd, net zoals in ’07. Toen was het uitrijden toegestaan tot 1 november. Dit wordt per gemeente vastgesteld en iedere boer moet zelf de website van de gemeente of de plaatselijke krant raadplegen. Dat wisten wij niet, en ik herinner me dat Johan toen andere boeren ging bellen, die allemaal verbaasd reageerden; zij reden uit wanneer hun dat het beste uitkwam! Wat dat betreft, luistert dat allemaal niet zo nauw hier.

Foto's: NRK

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ed bakker

  Vera wat een moeilijk jaar voor jullie wij hebben net onze idian summer ,morgen waarschijnlijk al weer over, net las ik op texel grote droogte (moet frustrerend zijn met zoveel water om je heen) hopelijk krijgen jullie nog een periode goed weer , en op het niet zo vlakke land bij jullie is over de vorst uitrijden niet toegestaan waarschijnlijk of gaat bij jullie het net als hier als je geen buren hebt die gaan klagen bij de gemeente doet iedereen gewoon z'n gang
  Wens je geluk met beter weer

 • no-profile-image

  Vera

  Ed, de Indian Summer is vorige week begonnen, en idd, wij hebben veel buren die in de vallei wandelen, want deze ligt aan de rand van het dorp. 'Een paar illegale' kunnen wel, maar 'de hele kelder leeg' is teveel van het goede. 13/10 belde Johan met de gemeente, omdat nergens iets te vinden was over een mogelijk verlengde uitrijperiode. Wat bleek: die was tot 11/10!! Gelukkig kreeg hij toestemming voor een paar dagen, en 't verzoek niet in de buurt van de rivier te komen. De kelder is dus leeg, de mestsilo niet.

 • no-profile-image

  Regenbankdrup

  De regenval is net als de beloning bij de banken. Het schijt daar echt op een paar hopen, en de rest komt om van de honger.

Of registreer je om te kunnen reageren.