Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Diefstal in de zuivelketen (2)

In Canada kost melk in de winkel 1,35 keer zoveel als de boerenprijs. In Rusland is die factor 2, in Nederland bijna 3. Die Nederlandse supermarkten moeten dus bakken met geld verdienen aan de zuivel.

In een vorige weblog sprak ik al over het verschil tussen de melkprijs die de boer krijgt en de prijs die de consument betaalt in Canada en Nederland. Ondanks de hoger boerenprijs betaalt de Canadese consument niet meer voor de melk, alhoewel je anders zou verwachten.

Russische supermarkten

Het ‘onderzoekje’ in Canada heeft mij wel erg nieuwsgierig gemaakt. Daarom ben ik laatst ook even in de supermarkt in Rusland wezen kijken. Russische supermarkten staan nu niet echt bekend om hun efficiency en scherpe marges.

Efficiency heeft natuurlijk te maken met de grootte van het land. Ik bekeek een supermarkt in het zuiden van Rusland, zo’n 500 kilometer van Moskou. De zuivelfabrieken van Campina en Danone staan vlakbij Moskou en collecteren de melk in een straal van 50 tot 100 kilometer rond de fabriek. Ze leveren hun producten door heel Rusland, waarbij 500 tot 1.000 kilometer transportafstand geen uitzondering is. Daarnaast is efficiency iets wat nog niet echt is doorgedrongen in Rusland.

Boerenprijs en consumentenprijs

De Russische boer krijgt op dit moment rond de 9 roebel, zo’n 20 eurocent, voor een liter melk. Dat is dus minder dan wat de Nederlandse boer beurt. In de winkel kost een liter melk 17,5 roebel, bijna 40 eurocent dus. Dezelfde liter consumptiemelk kost in Nederland bijna 70 eurocent. Ik heb maar even een globale berekening gemaakt van de factor prijs voor de boer en prijs voor de consument. Dan blijkt dat in Nederland de prijs met bijna een factor 3 omhoog gaat, in Rusland met een factor 2. In Canada is dat maar 1,35 keer.

Slaatje slaan uit zuivelverkoop

Het verbaast mij zeer dat in Rusland de marge tussen de boerenprijs en de consumentenprijs kleiner is dan in Nederland. De Russische supermarkten staan bekend om hun grote winsten, de zuivelketen is er erg inefficiënt en ook Danone en Campina zitten daar niet voor de lol maar puur voor de winst. Als er in Rusland al zo veel marge is, krijg ik toch sterk de indruk dat de supermarkten hier in Nederland wel een aardig slaatje uit de verkoop van zuivel slaan.

Leveranciers uitknijpen

En dan toch klagen, zuchten en steunen die supermarktboys. in Nederland. Ze vechten elkaar de tent uit, terwijl er in Oost-Europa en Rusland veel geld te verdienen is. Maar de Nederlandse supermarkten zijn te druk met leveranciers uitknijpen en elkaar te pesten dan met ondernemen. In Rusland doen het Franse Carrefour en een aantal Turkse supermarkten hele goede zaken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Rene,

  En wat met de magere melk? Moet je zien hoeveel ze al uit de melk halen voordat het drinkmelk is,wat weer apart verkocht wordt.
  Maar wie doet het uitknijpen?
  Zelde geld voor Rundveeexport, betalen de Russen ook niet te veel? Ze worden dara aangeboden voor onmenselijk bedrag, waar blijft dat geld hangen?
  Bij jullie als rundveeexporteur?
  Overal wil men geld verdienen en ja, het is makkelijker als er een tekort is om meer eisen te stellen!

 • no-profile-image

  Han

  Rene je hebt weer eens een leuke prijsvergelijing gemaakt. Maar je hebt niet meegewogen,het feit, dat zowel Canada als Rusland niet meer melk maken dan de eigen markt aan kan. Nederland wil zijn melkgeld verdienen op de wereldmarkt en ik denk dat daar het finaciele gat zit. Maar wees eerljk de Rusische boerenmelk is nu niet echt kosten dekkend met een prijs van 17 - 20 eurocent / liter.
  Als wij niet meer melk maken dan onzeeigen markt aan kan en we geen import toestaan, hebben we vermoedelijk Canadese prijs omstamdigheden.
  Dit plan zui jij met je commerciele talenten nooit verkopen bij de boeren bonzen ,boeren, industrie en zeker niet in Den Haag.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Naar mijn mening zijn er niet teveel boeren maar teveel supermarkten. Omdat er teveel supermarkten zijn moeten ze met weinig klanten veel omzet halen, dus een hoog marge nemen. De supermarkten doen dat wat de boeren hadden moeten doen: (Minder) verkopen voor hogere margen.
  Het is toch niemand uit te leggen dat de boeren hier niets verdienen en 1 op de 6 mensen in de wereld honger heeft.

 • no-profile-image

  Hörd

  De lonen zijn gewoon veel te hoog in nederland.

 • no-profile-image

  john

  supermarkten gebruiken de dikke marges op melk en vlees om luxe producten van a-merken onder de inkoopprijs te verkopen! op deze manier onderscheidt de supermarkt zich van andere supermarkten. Indirect sponseren wij als primaire producenten de unilevers met hun dure merken. Laten wij ook een adviesprijs geven van 1,35 maal de boerderijprijs net zoals in canada. Dit aan alle consumenten bekend maken en dan eens kijken hoeveel consumenten in opstand komen en uiteindelijk weer melk kopen omdat het weer betaalbaar is.(stimulering van de vraag!)

 • no-profile-image

  Christian de Vries

  @john: welke luxe producten van a-merken worden er volgens jou structureel onder de inkoopprijs verkocht dan? Aanbiedingen svp even niet meenemen. @ melkveehouder: het is inderdaad niet uit te leggen dat 1 op de 6 mensen in de wereld heeft, maar heel bot gezegd zal er wel betaald moeten worden voor producten die naar die mensen gaan. Wie gaat dat doen?

 • no-profile-image

  freek

  kijk eens naar het boodschappen mandje van iemand met een uitkering wat zijn de basis producten die ze kopen voor ze andere aankopen doen melk,vlees, groenten en brood die de supermarten kopen van boeren die dei stelen van boeren. Deze groep heeft het meeste land onder hun beheer wat land weghoud van uitberijding van steden en grote winkelcentums. met andere woorden supermarkten hebben baat bij de verkoop van landbouwgrond aan project ontwikkelaars en een lage opbrengst van producten speelt een grote rol in de beschikbaarheid van deze grond

 • no-profile-image

  ed bakker

  Als ik zie wat voor sprongen de zuivel industrie kan maken in europa denk ik niet dat de winstmarge alleen bij de supers zit

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.