Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

950 koeien in twee kuddes

We hebben de koeien gesplitst in twee groepen. Dan kunnen we ze makkelijker opdrijven en melken. Bijkomend voordeel: de melkproductie trekt er flink door aan.

De koeien komen weer volop in productie. Daar spelen we op in door ze te spitsen in twee kuddes. Dat hebben we twee weken geleden weer doorgevoerd. We hebben het bedrijf min of meer in tweeen opgesplitst om de twee kuddes gemakkelijk te managen qua grasaanbod.

Tot anderhalf jaar geleden werkten we jaarrond met een grote kudde koeien: 950 stuks in één groep. De wachtruimte is maar net groot genoeg voor dit aantal en het duurt een eeuwigheid om ze op te halen en te melken. Looptijden tot 1,5 uur zijn bij die groepsgrootte normaal. De laatst gemolken koeien staan dan 3 uur in de wachtruimte om gemolken te worden en om dan weer terug naar het perceel te lopen. Reken maar uit, sommige koeien zijn dan bijna een halve dag onproductief!

Vorig jaar zijn we dus voor het eerst gaan werken met twee groepen of kuddes. De eerste groet telt 350 stuks en de tweede zo’n 600 koeien. De kleinere kudde bestaat, afhankelijk van de tijd van het jaar, of uit alle vaarzen en tweede kalfskoeien, of uit alle koeien die in de herfst afkalven.
In de wintermaanden is de grasgroei laag en melken we minder koeien. Dan gaan we voor een maand of twee terug naar één kudde.

Minder werk en meer melk

Door de omschakeling naar twee kuddes zijn de looptijden alles drastisch afgenomen. Het is immers gemakkelijker een kleine kudde op te duwen dan een grote. Hetzelfde geld voor de wachtijd in de wachtruimte. Voor de koeien in de kleine kudde is de wachttijd nooit meer dan een uur, voor dieren in de grote kudde nooit meer dan 2 uur. Daarnaast hebben de koeien alle ruimte in de wachtruimte. Daardoor hebben we minder problemen met hittestress in de zomer en zien we ook minder koeien die onderuit gaan.
Een ander voordeel is dat zieke en kreupele koeien eerder opgepikt worden. Die vallen meer op in kleinere kuddes. Ook mastitis lijkt meer onder controle; we melken nu eerst de vaarzen waardoor er minder besmettingen vanuit de oudere koeien verspreiden naar de jeugd.

Na een jaar de twee kuddes gerund te hebben is de totale melkproductie in een jaar met meer dan 1.000 liter per koe gestegen (4.5%vet, 3.6% eiwit). Dus het was zeker de moeite waard.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    jeroen

    En waarom niet in 3 groepen melken? zodat ze allemaal korter in de wachtruimte staan en makkelijker te halen zijn uit de wei?

  • no-profile-image

    Ton

    beste jeroen, het is al een heel gedoe om de twee kuddes te managen qua gras aanbod en het koeverkeer op de koepaden, nu kan het zo geregeld worden dat de twee kuddes elkaar nooit hoeven te kruisen, met drie kuddes wordt dat een ander verhaal. Misschien over een aantal jaar is het wel mogelijk, we zijn namelijk bezig het hele bedrijf opnieuw te kilveren en de koepaden beter te plaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.