Rundveehouderij

Achtergrond 21 reacties

Vrouwen-power op het platteland

ik zie meer kansen dan ooit voor een stralende carrière voor vrouwen op het platteland. Door schaalvergroting ontstaan veel deeltijdbanen, ideaal voor vrouwen met kinderen dus.

Weer achter de computer na een lebmaagoperatie. Een stralende zonnige zondagmiddag, de kortste dag van het jaar, en dan na de lunch een uurtje lekker met een – in dit geval - makke koe bezig zijn. Dat zijn de mooie klusjes. De dierenarts heeft haar taak weer volbracht en ik voel me een echte zondagsboerin.

Sterke vrouw

Neem Felicia, de melkster die hier al jarenlang werkte voordat wij dit bedrijf kochten. Zes dagen per week staat ze ’s morgens om vier uur klaar om de koeien te melken. Ze rijdt naar ons bedrijf, start de boel op, jaagt de koeien uit de boxen de wachtruimte in en melkt ze. Melken is een langdurige klus op ons bedrijf; het duurt zeker een uur of vier. Felicia meet amper 1,50 meter. Voor haar hebben we in de melkput een opstap gemaakt over de lengte van de put. Deze kan opgeklapt worden, zodat ook langere mensen makkelijker kunnen melken, zonder pijnlijke schenen te krijgen. Voor Felicia betekent het dat het melken een soort steps-oefening wordt: erop, eraf, erop, eraf. Maar ze staat haar mannetje. Ze kent de koeien, doet haar werk prima, en ze heeft nog nooit onverwacht verstek laten gaan. Ze is de stabiele factor onder ons personeel. Ze zorgt ook voor een stabiel inkomen voor haar gezin. Dat maakt haar tot een sterke vrouw.

Vrouwen als melkster

Dus ik geloof zeker in de aanpak van het project met ko-assistenten in Friesland, waarbij vrouwen als melksters ingezet worden. Vrouwen kunnen minstens zo goed melken als mannen, en in veel gevallen zouden ze wel eens beter personeel kunnen zijn. De extra werkgelegenheid voor vrouwen op het platteland is welkom, zoals ook blijkt uit het grote aantal van meer dan 100 inschrijvingen voor het project. Dat het deeltijdbanen zijn, is voor veel vrouwen juist een voordeel.

Contacten onderhouden

Vrouwen op boerenbedrijven zijn vaak ook goed in het onderhouden van contacten. Zij komen op school, in de winkel en in het dorp. Ze zijn de schakel naar de niet-agrarische wereld. Ze weten wat de burgerbuurvrouw belangrijk vindt, en wat er gezegd wordt over het bedrijf. Dat is belangrijk in deze tijd waarin ieder boerenbedrijf zijn license to operate gegund moet krijgen van omwonenden. Ook van gangbare landbouwbedrijven wordt verwacht dat ze nadenken over de driehoek van PPP (People, Planet en Profit). Goodwill van de omgeving is belangrijker dan ooit en daarmee zijn voelsprieten voor wat er speelt dus ook belangrijker dan ooit.

In de niet-landbouwfuncties van het platteland zijn het ook vaak de vrouwen die kansen zien. Terwijl de mannen zich blijven richten op de hoofdtak, komen ideeën voor andere activiteiten van vrouwen. Zorg, toerisme, bed & breakfast, kinderopvang, bedrijfsuitjes, huisverkoop: sectoren waarin vrouwen de hoofdrol spelen.

Kansen keren

Kortom, zondagsboerin of 24/7-boerin, als ondernemer of in loondienst: ik zie meer kansen dan ooit voor een stralende carrière voor vrouwen op het platteland. Al leek het in mijn vorige stukje alsof er vooral bedreigingen zijn voor boerinnen, ik ben overtuigd van het tegenovergestelde: de kansen keren voor powervrouwen in de landbouw en op het platteland.
Dus vrouwen, plan je carrière, binnen of buiten het eigen bedrijf. Wat zijn je talenten en hoe ga je ze in 2009 benutten?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Emigrant

  En je eigen carriere dan?

 • no-profile-image

  josien kapma

  ik werk er aan, emigrant. als zelfstandig adviseur, naast ons melkveebedrijf.

 • no-profile-image

  Emigrant

  Jullie gaan wel door in Portugal. Vandaar mijn opmerking.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Het is niet de vraag of er kansen zijn. De vraag is: wanneer gaan de vrouwen hun kansen benutten?

 • no-profile-image

  josien kapma

  emigrant, dat biedt ook juist kansen! al vind ik het makkelijker in NL opdrachten te vinden.

  vrijgezel, wat zou er voor vrouwen voor nodig zijn om hun kansen te grijpen? ideeen?

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Josien je laat duidelijk merken dat je er eentje bent die de kansen niet wil zien. Moet ik nog duidelijk maken dat ik als vrijgezel, zonder vrouw, rondloop? Moet ik dan steeds blijven zoeken? Nog niet gemerkt dat ze zo geemancipeerd zijn om zelf wat gaan ondernemen, schijnbaar hebben ze geen power in de body.

 • no-profile-image

  josien kapma

  ik vind (ondernemers)talenten benutten en de keuze van een levenspartner nog wel iets anders!
  Vrijgezel, mag ik je via de telefoon interviewen en dat je dan in mijn volgende blog verschijnt? (en ik bedoel het niet flauw)

 • no-profile-image

  vrijgezel

  De keuze tav een partner is zodanig dat bij de ene meer invloed heeft op de mogelijkheden dan de ander. Zoals werk en prive op 1 lokatie tot werk en prive totaal los van elkaar. Door te reageren heb ik het risico, op terug reageren, genomen, op wat voor wijze dan ook. Zodoende een kans voor oa wie een interview wil om erop in te gaan.

 • no-profile-image

  boerin

  Wat zoekt vrygezel in een vouw ? Een reserve-moeder, huishoudster en arbeider ?
  Ik ben boer, doe mijn eigen huishouden en de opvoeding van de kinderen. Inderdaad moet er dus arbeid ingehuurd worden. Waarom zou dat van een partner moeten komen ?

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Of een partner meewerken moet? Nee, maar de mogelijkheid is er wel. Een reserve moeder zoeken terwijl je beide ouders in het zelfde huis wonen? Niet bij me opgekomen. Een huishoudster zoeken? Mijn moeder dan maar verplichten om bij de geraniums te zitten? Ze wil nog in beweging blijven. Een arbeider zoeken? Mijn vader vind het nog steeds leuk om nog het een en ander te doen. Wat dacht je van een loonwerker en ab-oost? Afgelopen periode regelmatig ingeschakeld, en dan maar horen via anderen dat je ermee ophouden zal, terwijl dan de vraag is wat dan wel? De huisarts en de accountant vinden net als ik het beste om maar door te gaan. Zolang een vrouw me niet wil hebben zoals ik ben dan maar geen partner.

 • no-profile-image

  boerin

  Of vrygezel een of andere handicap heeft of niet is mij onbekend, maar gezien de reacties is er geen andere conclusie dan dat hij nog kind is. Een volwassene runt z'n eigen huishouden en woont zelfstandig. Vogels leren vliegen en maken hun eigen nest. Bij een kind wat het bedrijf overneemt horen ouders letterlijk ruimte te maken en op een redelijke afstand te gaan wonen. Zodat de jeugd een eigen leven kan opbouwen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  De handicap van mij, net als mijn broers en zussen, is dat we nog kind van onze ouders zijn. Wel een handicap waarvan ik hoop nog lang last te hebben. Zoveel langer ik er last van heb des te ouder mijn ouders worden. Daarbij mijn ouders letterlijk afstand genomen van het bedrijf door bedrijfs overname, zonder dat ze daarbij zijn verhuisd. En ben je al jaloers boerin uit friesland. Toen mijn vader opgroeide behoorde hij tot de jongste en tevens 3e generatie op het bedrijf, met grootouders van moeders zijde. Zijn kinderen waaronder ik ook opgroeide als 3e generatie. Nu er 2 generatie 45 jaar op de zelfde lokatie wonen mag het opeens van jouw deze traditie niet. Dit is het zelfde als dat je tegen de Friezen zegt er is meer dan 10 jaar geen elfstedentocht geweest, nu mag er nooit meer een elfstedentocht worden gereden.Wat vind je daarvan? Geen eigen leven opbouwen? Om je gelijk te geven het volgende: Je bent de eerste Fries, voor zover mij bekend, die wat tegen me heeft. Je zal van een hersenschudding geen last hebben, want wat je niet hebt kun je niet schudden. Dat je met de Friezen kunt lachen is een feit. Lees maar van boerin uit Friesland van om 12:53. Zowat in mijn broek gedaan van het lachen om reserve moeder. Zelfs Frieze vrouwen hebben talent om goed te doen.

 • no-profile-image

  boerin

  Humor. De vrygezel van Nykerk is absoluut niet op zoek naar een vrouw. Hij heeft haar al lang gevonden. Zyn moeder ! Er is geen betere.
  Boer Jan van Boer zoekt vrouw was er ook zo een. In alle straten daaromheen vele soort-genoten.
  Heb je je ooit afgevraagd wat je een vrouw te bieden hebt ? Wat je zoekt in een relatie ? Wees een kerel en noem jezelf niet langer vrygezel.
  En wat jaloezie betreft ; ik hoef geen dokters-advies. Die zou me voor gek verklaren met zoveel hooi op de vork.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ja hoor, daar gaar boerin weer. Je bent wel jaloers. Je hebt geen uniek persoon zoals ik, medisch bewezen, niet kon krijgen. Om mezelf geen vrijgezel te noemen? Wees eens een grote meid, gebruik je bril ook eens. Je zult vanzelf merken als je alles lezen zal, ik me niet alleen maar met vrijgezel bekend ben, maar ook onder mijn naam terug te zien. Blijkbaar wordt je door al dat hooi gehinderd. Waardoor de rest van je opmerkingen veel te hoog gegrepen zijn, voor jouw kunnen, om dat te snappen, dat ik me daartoe niet wil verlagen om op in te gaan.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Ja boerinnetje, nadat je vrijgezel op z'n nummer hebt willen zetten ben je nu zelf aan de beurt. Hoe voelt het aan om als naamloze door het leven te gaan? Hoe is het om een huwelijksaanzoek te doen zonder dat vrijgezel daar op ingaat?

 • no-profile-image

  boerin

  Voor de duidelijkheid. Ik heb inmiddels studerende dochters die buiten de provincie wonen. Ik kom uit families die al 100-den jaren boer zijn. Wil ik de kinderen een kans geven de volgende generatie op de boerderij te zijn, zal ik een volwaardig bedrijf moeten hebben.
  Dacht je dat zulke zelfstandige vrouwen naar jou op zoek gingen ?
  Op- voeden is jezelf als ouder overbodig maken.
  Er zijn teveel mensen die denken dat ik tijd overheb voor een man of er op zit te wachten, daarom schrijf ik bewust niet expliciet mijn naam. Sinds kort is er iemand die diezelfde naam gebruikt.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Wel lastig dat anderen vinden hoe je moet zijn of doen. Velen verwarren mijn opa met mij en omgekeerd. Boerenfamilies: veel, tot aan 1300 terug gevonden. Zolang de vrouwen niet willen, dan heeft het ook geen zin.

 • no-profile-image

  boerin

  Heel veel moeders en zonen wijzen naar de vrouwen. DAT is de oorzaak. Maar het zijn de boere-zonen EN hun moeders die zich moeten realiseren dat we niet meer in de jaren zestig leven.
  De verantwoordelijkheid voor een volgende generatie ligt niet alleen bij de vrouw. Zo ruimen de boeren over 20 a 30 jaar heel snel op.
  De jongens zullen mannen moeten worden en dat leren ze door de wijde wereld in te gaan.
  Leer van het verleden, met afwachten maak je geen toekomst.
  Het is voor jou te hopen dat je ouders oud worden want het zal moeilijk voor je worden als ze weg-vallen.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  ZUCHT. Ben ik thuis is het niet goed. Ben ik erop uit is het niet goed. Ben ik in Nederland willen ze niet. In het buitenland ook niet gezien. Denk ik een kans te ruiken krijg de moker van voren dat ik niet moet denken dat zij en haar dochters mij willen. Vrouwen? begrijpen doe ik het niet meer, waarom zoveel onbegrip.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de lastigste vrouw van het Friese land. Boerinnetje toch. Via mijn moeder stam ik af van de Franken, wij hebben het inmiddels 2009. Dat de Friese vrouwen nog in de jaren 70 leven, zodoende nog niet geemancipeerd zijn, en de moeders bepalen met wie de dochters trouwen. Om dan de vrijgezel te blijven beschuldigen van wat jij expres, willens en wetens, bewust fout doe is niet fraai van je. Een variant op de woorden van Margreet (een kleine groep boeren verpest het voor de anderen). Boerin uit Friesland verpest het voor de andere vrouwen. Je dochters worden van hun kansen om te trouwen afgehouden door hun moeder. Daar waar ze de mannen kan afkraken afkraken maar. Waardoor je je eigen woorden waar maak. Heel veel moeders en zonen wijzen naar de vrouwen, maar dat wil je natuurlijk niet in de spiegel zien.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ho eens Wim, niet reageren meer op boerin uit Friesland. Stel je voor dat haar dochters hierheen komen om te trouwen. Als dan ook nog eens zonen worden geboren....Dat kan Fries boerin niet trekken. Dat arme vrouwtje niet meer op de kast jagen.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.