Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Verwende single-boeren

Vrijgezelle boeren worden soms erg bemoederd. Als verwende singles iets meer afstand nemen tot hun ouders, is dat volwassener en… ze vinden ze makkelijker partner.

Op de blog over rolverdeling tussen man en vrouw is vooral gereageerd door mensen die niet aan rolverdeling kunnen doen, omdat ze alleen zijn. Zowel Vrijgezel als Boerin storen zich eraan dat er altijd maar vanuit gegaan wordt dat op een boerderij een stel aanwezig is. Zo wordt vooral in stereotypen gedacht; als niet-stereotype boeren vinden ze dat lastig. Verder zijn Vrijgezel en Boerin het vooral oneens.

Ouders wegsturen of niet?

Vrijgezel vertelde hoe werk en privé zodanig vermengd zijn, dat het ook het vinden van een partner beïnvloedt. Ook sinds hij lang en breed volwassen is, ziet Vrijgezel geen reden om zijn ouders hun woon- en werkplek af te nemen. Boerin reageerde hierop. Ze denkt dat volwassen kinderen los van hun ouders moeten gaan functioneren. Pas dan is er 'wasdom' en de ruimte, letterlijk en figuurlijk, om eventueel ook een partner te vinden.

Volwassen kerels die zich laten bemoederen

Boerin stoort zich aan volwassen single-boeren die zich laten bemoederen. Dat het best kan, alleen een boerderij runnen, bewijst ze zelf al tien jaar. Boerin is zowel boer als boerin op haar melkveehouderij. Met externe arbeid zet ze het rond.

Overbemest graan

Boerin: "Bij boer zoekt vrouw is Jan altijd bediend, hij kwam niet als gastheer over. Helaas zijn er veel van zulke types. Hun ouders snappen niet waarom hun oogappel single is; de vrouwen zijn te verwend."
Vanmorgen bedacht ik dat het leven is als graan. Het wordt gezaaid, in een met zorg gemaakt zaaibed. Krijgt het te veel (kunst-)mest, dan breken de stengels en willen de korrels niet afrijpen. Krijgt de korrel niet de kans om af te rijpen, zal het niet in staat zijn vrucht te dragen, een nieuw leven op te bouwen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Of single boeren wel of niet verwend zijn laat ik in het midden. Ik weet wel dat het voor een ongetrouwde inwonende jongen makkelijker is om boer te worden, bedrijf over te nemne, dan voor een getrouwde met een jong gezin. De eerst kan alle energie stoppen in de opbouw van het bedrijf, daar naast heeft hij nog de financiele steun van zijn ouders en veel minder kosten voor huisvesting etc. De jong getrouwde met gezin moet een eigen huis en eigen gezin onderhouden al dan niet met financiele hulp van de partner. Er zal van hem ook tijd worden verwacht om de eventuele kinderen te begeleiden (opvoeden).
  Zou het vrijgezel zijn als boer naast eventuele sociale aspecten niet een financiele achtergrond hebben??

 • no-profile-image

  Karel

  Denk je nu werkelijk dat er alleen bij de boerenstand singles te vinden zijn?

  De media die moeten een programma verzinnen, en die boeren laten zich wat aanpraten.

  Grote kul.

  Het heeft alles met opvoeding en opleiding te maken. Zowel van de man als van de vrouw.

  Die vergelijking met het graan dat is een hele goeie. Geldt voor zowel de man als de vrouw.

 • no-profile-image

  Stadsboer

  De snelst groeiende groep in Nederland zijn de singles. Met ca. 2.5 miljoen singles in Nederland zijn dit echt niet alleen boeren! Of het zonder partner makkelijker is om "boer" te worden dan met partner waag ik te betwijfelen. Beide heeft voor en nadelen. Een partner kan een (morele) steun zijn, heeft eventueel een eigen inkomen. Een partner wil ook aandacht, gezin en verwacht verdeling van de (huishoudelijke) taken.

Of registreer je om te kunnen reageren.