Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

Sneeuwpret en sneeuwsores

De overvloedige sneeuw blokkeert de wegen. Dat geeft veel ongelukken, ongemak en bemoeilijkt het voeren. De kids genieten er wel van.

De kids hebben onverwachts een langere vakantie gekregen, wat ze uiteraard geen probleem vinden. Het grootste gedeelte van de kerstvakantie moesten ze al binnen blijven vanwege het koude weer. Nu zijn ze vandaag voor de tweede extra dag vrij, want de wegen zijn te slecht om te rijden. En dan gaat het vooral om de gravel roads.

Door de wind is al de fijne poedersneeuw gaan stuiven, wat grote sneeuwstormen veroorzaakte. Gisteren waren er hierdoor zelfs snelwegen in de omgeving afgesloten.
Ik sprak een kennis en die vertelde dat haar zoon onderweg naar de universiteit achter twee sneeuwschuivers had gereden. Het was maar goed dat hij ze net voor zich had, anders had hij er nooit doorgekund. De sneeuwbanken op de snelweg waren hoger dan zijn auto. Met zulk weer kun je eigenlijk niet zonder fourwheeldrive.

Weinig wegonderhoud

De eerste weken van de winter wordt hier weinig aan de wegen gedaan. De steden krijgen een budget voor het schoonhouden van de wegen. Het schijnt dat dat budget niet zo hoog is voor Lethbridge. We hebben hier vaak de warme chinook-winden tussendoor, zodat alle sneeuw weer smelt. Daarom wacht de gemeente Lethbridge maar zolang mogelijk om de wegen schoon te maken. Maar dit jaar kwam die wind dus niet. Wind genoeg hoor, maar geen warme wind.

We gaan dan ook zo weinig mogelijk van huis. De nodige boodschappen en de post halen we in Picture Butte. Daar waren ze verleden week de wegen aan het schoonmaken met een kraan en trucks die de sneeuw wegreden.

Veel ongelukken

Door de slechte en gladde wegen gebeuren er ontzettend veel ongelukken. Afgelopen week kwam een meisje van 17 jaar nog om door de gladheid. Ze kwam in de greppel naast de weg terecht die vol met sneeuw zat. Ze kreeg het toch nog voor elkaar er zelf uit te rijden. Maar toen ze de auto net weer op de weg kreeg, kwam ze onder een semi (grote vrachtwagen) terecht.

Vooral onder de jeugd gebeuren veel ongelukken. Ze hebben weinig rijervaring. Hier mogen ze op hun veertiende al rijden als er een volwassene naast zit. Daar hebben ze alleen hun learners (theoriediploma) voor nodig. Op hun zestiende kunnen ze het rijbewijs halen.
Het aantal verkeersdoden in Alberta ligt dan ook hoog, ongeveer 400 per jaar. En dat is erg veel als je weet dat er minder dan 3 miljoen inwoners zijn. En dan nog het aantal gewonden: als ik het me goed herinner elk jaar 27.000.

Ongemak op het erf

Ook op het bedrijf zijn we steeds druk met sneeuw schuiven. Achter de corrals ligt de sneeuw tot 2,5 meter hoog opgewaaid. Dat is dan wel op plaatsen waar we er niet veel last van hebben. Maar je krijgt ook sneeuwhopen voor de deuren en bij de voerplaatsen van de geiten. We moeten dan ook eerst schuiven en ruimen voordat het eigenlijke voeren kan beginnen. Gelukkig hebben we afgelopen jaar een Bobcat gekocht, zodat Gerard in ieder geval warm en droog kan zitten. De andere jaren moest hij het altijd op een open trekker doen.

De kinderen hebben, nu het niet zo koud meer is, veel plezier met hun slee. Ze gaan ermee van de hoge bulten af, en gaan met de slee achter de truck over het land.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Willy J.P.Timmer

  Geachte Hennie Klok,

  Eerstens al voor ik begin, wens ik jou en je man en kinderen de beste wensen voor een gezond en succesvol 2009 in de Geiten business, ik kom uit Nederland vanaf de zuidhollandse eilanden, genaamd Goeree en Overflakkee en woon hier in Northern Illinois al sinds 1997, ik heb hier in de snijbloemen handel gezeten waar ik de zaak op slot heb gedaan in 2004, ben op gegroeid in Nederland op een tulpenteeld bedrijf van mijn ouders, mijn vader was Handelaar in agrarische producten en had 8 hectare land, wat door een loonwerker werd bij gehouden en huurde elk jaar 25 hectare land voor tulpen en lelies voor de bol, naar dat die teeld ook niet erg interressant meer was in de tachtiger jaren is hij overgestapt naar de financiele wereld, ik was exchange student in 1983-84 in Nebraska en ben verliefd geworden op the states, misschien kun je begrijpen dat de weersomstandigheden een grote rol speelden, ik ben een cdl houder class A, maar loop in de ww, vanwege het bedrijf waar ik voor werkte Mulch maken en transporteren van houtsnippers en boomstammen en die werken alleen van spring till fall, ik werk voor een kennis hier lokaal mee op een rowcrop bedrijf met een 3000 acre mais(corn) en tarve bedrijf, en huur voor hem land van developers en land eigenaren, als wel ook bij de oogst met het verrijden van de crop naar de Silo in Illinois(cornproduct Intl.) en the Milwaukee Port(wheat) direct in the seavessels, corn rijden we over het algemeen snacht vanwege the cops in IL halen je van de weg 9 van de10 keer vanwege het gewicht, netto gewicht Pete en grain hopper 30000LBS, bruto 87500 lbs. So 1000 bushel plus that's a 2000 dollar ticket upfront if you get caught, snachts laten ze je alleen, het interressante van wat jij schrijft is dat alles wat jullie ervaren kwa farming en temp.'s is zo'n beetje het zelfde hier, en ik dacht leuk om hier op te reageren, Antioch waar ik woon is 3,5 mile van de grens van Wisconsin in Illinois en ongeveer 1 hour ten Noorden van O'Hare airport all depending on traffic construction on I-294 to and from O'Hare Airport.
  We hebben vandaag weer een sneeuwstorm, die vannacht al begonnen is en 24 uur geleden was er al 8 inch's gevallen, voor de kerst was er al 4 foot gevallen over 6 snowstorms verspreidt, en met de kerst was dit allemaal gesmolten en nog een Ijsstorm er over heen, dus ongelukken galore on the highways en overstromingen de volgende dag vanwege de temp. die 68 F. waren, de gemiddelde opbrengst van mais in dit gebiedt was dit jaar tussen de 165 en 175, vanwege dat we te dicht tegen Lake Mich. aan zitten het warmed hier te laat op in het voorjaar, als dat als je richting the river Missisipie zit is het warmer en kun je vroeger beginnen en later oogsten en hogere yields oogsten.

  Hoe is het met de geitenhouderij, lijkt me een leuke Business alleen je bent er 24/7 moeilijk om een dagje vrij te nemen of om naar de fair te gaan, ik ga stoppen, groeten aan je familie en tot horens

  Willy Timmer
  39988 Trevino Lane
  Antioch,IL. 60002-2320
  t:847-603-1095
  timmerusa@comcast.net
  willyt0617@hotmail.com

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hallo Willy,

  Bedankt voor je reactie.
  Voor ons is het momenteel bijzonder hoeveel sneeuw we hebben. We krijgen altijd best wel wat sneeuw, maar in vergelijk met andere provincies en Noord Alberta krijgen wij altijd maar weinig. Het is er hier ook niet zo voor opgezet. Vannacht ook weer wind tot de 100 km per uur, wat opnieuw veel ongemakken veroorzaakt. We hoorden dat er fourwheeldrive trucks vast zaten op een highway, hier niet zo ver vandaan.
  We moeten er niet aan denken als het gaat dooien, want waar al dat water heen moet?
  Afwachten maar eh.

  groeten Hennie

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Maar....vandaag is de zon gaan schijnen en het kwik staat nu op 2oC. En nu maar hopen dat dit weer een paar weken aan gaat houden en beter wordt :). Groetjes Jacq.

 • no-profile-image

  Hennie

  Is het niet Heerlijk Jacqueline? Eindelijk weer een beetje dooi? Van mij mag het een poosje zo blijven.

  groeten Hennie

 • no-profile-image

  Boer

  Ik ben een week of wat geleden nog in Picture butte geweest. Het was daar inderdaad een puinhoop op die gravels. Toen waren er al duinen hoger dan mijn auto. En na die tijd hebben jullie ook nog meer sneeuw en wind gehad, dus wil niet weten hoe zo'n sneeuwzooitje het daar nu is. Hier in Centraal AB hebben we wel behoorlijk veel sneeuw, maar het ligt nog mooi op't land verspreid. Wel hier en daar een sneeuw duin maar lang zo groot niet als daar bij jullie. Maar het vocht wat straks vrij komt is wel mooi om alle dugouts etc. weer op te vullen voor de irigatie. Dus hopelijk weer goede gewassen van het land dit jaar.

 • no-profile-image

  Hennie

  We hebben nu dooi weer. Alles begint een beetje te smelten, maar nog niet hard. Dat is maar goed ook. Wij zijn het opgestapelde sneeuw van de yard naar het land aan het rijden.
  Ik las een stukje van Jozien en die hadden ook wat mensen van Ponoka overgehad, kan het kloppen dat jij daar bij was?

  groeten, Hennie

 • no-profile-image

  boer

  Ja daar zal ik wel 1 van geweest zijn ja. T'was voor mij de eerste keer in het zuiden. Heel wat anders dan hier. En hartstikke mooi dat ze tijd vrij gemaakt hadden om met ons wat rond te toeren, en wat van de omgeving te laten zien.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.