Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Obama's lange weg naar de top

Een stierkalf gaat in Noorwegen een lange weg voordat hij tot de top van Elite-stieren mag toetreden. Zo ook Obama. Zal hij de dromen waarmaken? Of wacht hem straks de slacht?

Je eerste schoolrapport, je eerste rijles, je eerste vriendje… het zijn dingen die je nooit meer vergeet! Daarbij hoort ook: voor het eerst een stier uitkiezen, dat maakt het genoemde lijstje compleet. En het is helemaal bijzonder als pink MADdie, eenmaal op de grup gezet, veel overeenkomsten vertoont met een rodeopaard. Ik besloot de nadruk op het karakter te leggen en koos voor de elitestier Øygarden met 116 voor karakter en 113 voor vlees, en nam de lage waarde voor de uier (93) voor lief. Johans protest met het feit dat de te grote uiers een minpunt zijn van het NRF, sprak ik tegen door op moeders perfecte uier te wijzen, en mijn verdediging besluit ik met de woorden: bid maar voor een stier!

Seminokse

Ik spring een gat in de lucht wanneer het maandelijkse afschrift komt, waarop staat dat het stierkalf uit deze combinatie, een seminokse is (okse is stier). Dit houdt in dat Geno, de ki-organisatie van Noorwegen, het stierkalf misschien aankoopt. In tegenstelling tot in Nederland kan in Noorwegen iedere boer een stier leveren. De eerste selectie gebeurt op basis van de afstamming. Jaarlijks zijn er 10.000 Elite-insemineringen waar een mogelijke seminokse uit kan komen. Zo’n 2000 worden aangemeld door de boeren, en vervolgens koopt Geno er circa 330 aan. Daarvan worden er uiteindelijk 130 proefstier, en na jarenlange testen op het nageslacht zullen tien tot 12 stieren de status van Elite-stier bereiken. Geno koopt de stierkalveren bij voorkeur niet ouder dan drie maanden en de eigenaar ontvangt €575.

Exportstier Obama

Het schietgebedje wordt verhoord en de mogelijke carrière als Elite-stier van het pasgeboren stiertje zorgt bij ons voor de nodige discussie. “Het is meestal zo dat de naam van de boerderij terugkomt in de naam van de stier, dus ik ga iets verzinnen waarin Thune voorkomt”, zeg ik. Waarop Johan, denkend aan de successtier Haugseth, zegt: “zijn sperma zal de hele wereld over gaan, dus het moet iets pakkends zijn. Wat vind je van Osama?” Ik kijk bedenkelijk en roep Obama, (die net gekozen is). En zo zal hij voortaan heten.
Ach ja, een mens moet wat te dromen hebben! Zo komt Haugseth van een boer die 17 koeien melkt en heeft al diverse prijzen gewonnen, waaronder de Nortura-kjøttprijs (vleesprijs) en de exportprijs voor de meest geëxporteerde stier. Het heeft de eigenaar al €8000 aan prijzengeld opgeleverd, en natuurlijk de eeuwige roem.

Blauwtong biedt kansen

Ik geef Obama een goede kans. Ten eerste is hij kollet (hoornloos), iets dat bij een gedeelte van het NRF voorkomt. Het streven van Geno is om binnen 20 tot 25 jaar de gehele NRF-populatie hoornloos te hebben. Ook is in een gedeelte van ons buurland Zweden blauwtong uitgebroken, waardoor Geno geen stieren meer aankoopt uit het zuidoosten van Noorwegen. Dit schept kansen voor Obama, die nauwelijks één week oud, en met de navelstreng er nog aan, verwoede pogingen doet de andere kalfjes te dekken. Het kleine Anguskalfje heeft zijn voorkeur en ik heb nog nooit een stierkalf gezien dat al zo vroeg bezig is met zijn mogelijke carrière.

Voorspenen moeder zijn struikelblok

Aan ons zal het niet liggen! Na de aanmelding zal er iemand langskomen om moeder en zoon te bekijken en op de foto te zetten. Het grote struikelblok bij moeders zullen haar voorspenen zijn; deze staan iets te ver uit elkaar en daar wordt heel streng op geselecteerd. Iedere dag hang ik op kop achter MADdie om te kijken hoe de zaak erbij hangt, en overweeg de spenen met tape bij elkaar te binden! Mochten moeder en zoon door de selectie komen, zal ik onmiddellijk het vliegtuig boeken om eens een kijkje te nemen in de stierenstal van Geno.

Foto's: Vera Wijnveen

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  hilda en klaas willem bosma

  hej fam wijnveen, wij hebben een melkvee en akkerbouw bedrijf in zuid zweden(skåne) en wonen hier sinds 2002.Heb jullie verhaal van de veeartsen gelezen en vraag mij af waar zij hun opleiding hebben gehad. Wij klagen absolut niet over kennis en kundigheid. Wel klagen we wel eens over alle regelwerk, en hier doen ze ook geen keizersnede. Wat betreft een slag in de baarmoeder: dit doen wij zelf(wel even zweten!) maar wij draaien het kalf in de koe. Wat de mastitis betreft; hier word gezegd 90 % komt uit het voer en dan bedoelen ze schimmels. Wij zijn daar heel nauwkeurig in. Verder kuilen wij ook direct uit het zwad maar laten wij het 1-2 dagen liggen en wij doen alleen zout op de bovenlaag en plastic en hebben zandslurven vanuit nederland laten halen.
  Ik dacht dat de zweden al wat konden met hun drank inkopen, zij hebben dagjes uit naar duitsland( de bordershops) en laden dan de hele auto vol.
  Veel succes en zal jullie blogg blijven lezen, vinden wij heel interessant hoe het verderop gaat.
  groet fam bosma

Of registreer je om te kunnen reageren.