Rundveehouderij

Achtergrond 228 x bekeken 7 reacties

Mijn schoonouders worden een dagje ouder

Er is altijd werk te doen op de boerderij. Schoonouders springen nog wel bij, maar hoe moet dat als zij dat niet meer kunnen?

De dag begint met een bewolkte ochtend. Het blijft daardoor lang donker. Eigenlijk moet ik aan de slag. Er ligt een enorme berg wasgoed en ik moet aardappels schillen, want daar heb ik vanmiddag geen tijd voor. Dan moet ik namelijk met Thijs en Anniek naar de tandarts.
Buiten zie ik Peter lopen met een kreupele koe. Zijn vader loopt erachter om het beest op te drijven, maar erg hard gaat het niet. Die zijn voorlopig nog niet binnen voor de koffie, dus neem ik zelf alvast maar.

Echt helpen doet het niet, ik blijf moe en sloom. Het is ook zo’n drukke tijd geweest. Op het werk waren een paar collega’s ziek, waardoor ik extra uren voor de klas heb gestaan. Hier thuis op de boerderij leek het ook wel drukker dan anders, maar dat kwam misschien doordat de trekker kapot was. Peter is een lieverd, maar hij heeft twee linkerhanden wat techniek betreft. Toch wilde hij zelf proberen de boel te repareren. Uiteindelijk lag de hele motor uit elkaar en moest de monteur komen om het weer in orde te maken. Zoiets geeft een hoop gedoe en ook nog eens een flinke rekening. Peter was een paar dagen niet te genieten.

Op een boerderij is gewoon altijd wel wat. Ik hoor op het schoolplein wel eens moeders praten over hoe ze na schooltijd met de kinderen gezellig een spelletje gaan doen. Of samen een cake bakken en daarna naar de ijsbaan.
Dat zou ik ook wel willen, maar het komt er zelden van. Er is altijd werk te doen en steeds meer komt op mijn schouders terecht. Mijn schoonouders worden ook een dagje ouder. Ze springen nog wel bij maar het gaat allemaal niet zo vlot meer als tien jaar geleden. Hoe moet dat als ze een keer echt niet meer kunnen?

Foto

Gerda

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Hoe het verder moet als je schoonouders een keer niet kunnen? Wees blij dat je schoonouders nu nog wel kunnen. Ga ondertussen het geheel zo inrichten dat het niet meer uitmaakt,wat het werk betreft, dat ze niet meer kunnen helpen. Voor je schoonouders makkelijker met helpen, en jij bent beter voorbereid voor als er iets gebeuren zal.

 • no-profile-image

  Hendrik

  Potverdorie, die Gerda heeft het niet gemakkelijk. Haar leven sleurt zich maar voort. Haar met vervelende werkjes en tegenvallers gevulde dagen rijgen zich aan elkaar.

  Tijd voor wat opgewektere praat, de kortste dag hebben we achter de rug. Beetje Prozac voor mevrouw en het leven ziet er een stuk minder zorgelijk uit.

  Kop op Gerda, ga alsjeblieft niet zitten denken dat die andere moeders het allemaal zo leuk vinden om met hun kids cake te gaan staan bakken. Jouw schepper maakt het binnenkort best wat leuker voor je. En lief zijn voor je mannetje, hè. Hij doet ook maar zijn best.

 • no-profile-image

  boerin

  WIE moet het anders organiseren ???
  Juist, de boer !! Die is verantwoordelijk voor het bedrijf, zijn kinderen en vrouw.
  Als de vrouw een baan buitenshuis heeft, is het ook de verantwoordelijkheid van de boer oppas voor de kinderen te regelen of zelf te doen EN het huishouden draaiende te houden !! Er zijn boeren die hun verantwoordelijkheid wel nemen.
  De complimenten daarvoor.

 • no-profile-image

  gelukkige boerin!

  Wat een gezeur allemaal zeg, Alsof het allemaal kommer en kwel is met de boerderij en met schoonouders. Wees blij met wat je hebt, geniet van de vrijheid die het eigen bedrijf geeft en al heb je maar een uurtje met de kids, geniet er dan van i.p.v. te zeuren. Leef de dag met een lach, dan blijf je een stuk gezonder en leuker voor jezelf en je omgeving. Kan er ook een keer een positief bericht over boer zijn in de mail?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Nou Gerda wat dacht je van je schoonouders in huis halen, kunnen ze ook voor oppas spelen. Voor grootouders leuk dat de kleinkinderen op bezoek zijn, en voor de kleinkinderen leuk dat ze opa en oma zien. Kun je met je man sneller opschieten omdat de andere generatie niet voor de voeten hebt lopen. Wanneer je dacht dat ik daar niets van weet? Vergeet dat maar, uit eigen ervaring weet ik dat dat leuk uitpakt als je het maar goed aanpak. Opa en kleinkind, ook nog met de zelfde naam, heel veel leuks samen gedaan, waarbij opa aan het hobbyen was en kleinzoon een zeer leuke vak leerde kennen en ervaren. Waardoor mijn ouders wisten wanneer ze mij moesten hebben mijn opa moesten opzoeken om me te vinden. En wat oma betreft had naar ons ook geen omkijken, waren vooral buiten bezig, kon ze ook de andere kleinkinderen aandacht geven. Zo liepen de huishoudens lekker door elkaar en het werk gebeurde ook nog.

 • no-profile-image

  jan

  Wat een klaagzang!!!!
  Jullie willen toch kinderen en niet je schoonouders.
  Advies: verkoop de boerderij want jullie zijn niet flexiebel genoeg.
  Ik wordt ziek van dit soort mensen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bedenk dat het probleem niet bij de verder verslechterende gezondheid van je schoonouders ligt, maar bij een inefficiente bedrijfsvoering. Zorg ervoor dat de boerderij op orde komt zodat de werkdruk lager wordt. Denk aan verdere automatisering (melkrobot, kalverdrinkautomaten) of mechanisatie en probeer zoveel mogelijk structuur en korte looplijnen in het werk te krijgen eventueel met extern personeel. Bedenk dat vroeg of laat je schoonouders wegvallen en laat de bedrijfsvoering en je eigen gezinsleven daar niet van afhangen. Bij een vlotte bedrijfvoering komt het plezier in het werk vanzelf terug en dit heeft weer z'n weerslag op het gezinsleven en schept ook ruimte voor andere dingen. Ga alsjeblieft je schoonouders niet in huis halen, geeft misschien even lucht maar levert op termijn nog veel meer problemen en spanningen op.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.