Rundveehouderij

Achtergrond

MKZ of miltvuur?

Op het bedrijf in Oezbekistan waarde een zeer besmettelijke ziekte rond. Het kon miltvuur zijn, ook voor de mens dodelijk. Ik heb mijn bezoek maar uitgesteld.

Ik ben half oktober weer gevraagd naar Oezbekistan te komen, naar het melkveebedrijf waar ik al een paar keer eerder geweest was. Ik was in juni al gevraagd, maar toen waren de koeien allemaal ziek en de kalveren stierven massaal. Ze konden niet zeggen of het MKZ was of miltvuur. Met de symptomen die ze beschreven, kon het allebei zijn. En omdat miltvuur ook voor de mens redelijk gevaarlijk is, ben ik toen maar niet gegaan. Ik heb er geen trek in zelf miltvuur te krijgen en de pijp uit te gaan.

Toch MKZ

Achteraf blijkt het toch om MKZ te zijn gegaan. De vaccinatie was gedaan in januari. In mei en juni begon de ziekte flink op te steken onder de vaarzen die in december 2007 uit Duitsland ingevoerd waren. 30 vaarzen stierven, evenals 120 kalveren. De meesten van deze vaarzen moesten in mei en juni kalven. Of het vaccin dood was of niet gewerkt heeft, zal onbekend blijven. Wat zeker meespeelt is de methode van bewaring van de vaccins. Die worden in warme, fel verlichte kantoren opgeslagen.

Doodzieke Duitse vaarzen

Alle kalveren van de Duitse vaarzen zijn gestorven, ook die al een maand oud waren. De vaarzen zelf schijnen dood - en doodziek te zijn geweest. Ze konden niet eten en de buitentemperaturen van dik 35 graden hielpen ook niet. De meeste vaarzen die het wel overleefden, kwamen er vel over been uit.

Nederlandse koeien hadden amper last

De koeien die een jaar eerder uit Nederland kwamen, hadden amper last van de MKZ. Hun kalveren en pinken bleven ook in leven. Deze dieren waren een jaar eerder al gevaccineerd en hadden al een besmetting van het rondwarende virus gehad na de enting. Zij zijn dus gewoon immuun.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.