Rundveehouderij

Achtergrond 14 reacties

Interview met Vrijgezel

Blogger Josien Kapma is nieuwsgierig naar beweegredenen van reageerder. waarom tekent hij met vrijgezel, en hoe kijkt hij nou tegen vrouwelijke ondernemers aan?

Na mijn vorige stukje over boerinnen en carrière reageerde ‘Vrijgezel, Nijkerk’ met de volgende woorden: “…Moet ik nog duidelijk maken dat ik als vrijgezel, zonder vrouw, rondloop? Moet ik dan steeds blijven zoeken? Nog niet gemerkt dat ze zo geëmancipeerd zijn om zelf wat te gaan ondernemen, schijnbaar hebben ze geen power in de body…”
Wie is Vrijgezel, en wat heeft hij aan te merken op de ondernemingslust van vrouwen? Waarom wordt een stukje over boerinnen en carrière omgebogen naar zijn vrijgezelle staat? Ik was nieuwsgierig naar hoe werk versus privé, (de keuze van een levenspartner versus carrière of ondernemerskansen in de landbouw) samenhangen in de wereld van vrijgezel. Hij bleek bereid te zijn tot een interview.

Ik bel naar een vaste lijn. De juiste naam klinkt, maar het blijkt om senior te gaan. Hij roept zijn zoon. Ik spreek met een zorgvuldig naar de juiste woorden zoekende man. Zijn geschreven reacties kunnen lomp overkomen, maar dat beeld wordt bijgesteld aan de telefoon. Vrijgezel is enerzijds begaan met zijn vrijgezelle staat. Anderzijds accepteert hij inmiddels de mogelijkheid dat hij misschien wel altijd vrijgezel zal blijven. Hij ziet dit niet als een oproep aan vrouwen: hier ben ik, maar meer als een oproep aan iedereen: ga er niet steeds maar weer vanuit dat iedere boer een gezin heeft.
Dank aan Vrijgezel voor zijn bereidheid mee te werken.

Wie is vrijgezel?
“Een vrijgezel wonend in Nijkerk (Veluwe) met beide ouders op de boerderij. Met vier zussen die allemaal ouder zijn en daarna vier jongens, waarvan ik de oudste ben. Ik ben 45 jaar. Dat ik in een aantal gevallen met vrijgezel kom in plaats van mijn naam is veel meer vanuit de gedachte: dan hoef ik niet uit te leggen dat ik zonder partner ben. Het helpt bij het scherper stellen van mijn perspectief. Bijvoorbeeld bij de blog over onzichtbare taken: daar waar geen vrouw is, kun je haar ook geen onzichtbare taken toeschuiven.

In onze discussie ging het over ondernemen en het vinden van een levenspartner. In een van je reacties suggereer je dat het vinden van een levenspartner lastiger is omdat op een boerderij de scheiding tussen werk en privé niet duidelijk is: kun je daar meer over zeggen? Wat bedoel je precies? Willen vrouwen slechts een levenspartner, maar geen boerin zijn? En heb je dat zelf ervaren?
“Met het ondernemen op een boerderij kom ik vooral mannen tegen. Daar waar het om vrouwen gaat is het dan een partner of dochter, terwijl het mij opvalt dat werk en privé dwars door elkaar heen en in elkaar over lopen. Ik kom dus weinig met ‘beschikbare’ vrouwen in aanraking. Omdat ik druk ben met het bedrijf heb ik ook minder gelegenheid om er echt op uit te gaan, naar plaatsen of gelegenheden waar misschien meer vrouwen komen.
Daarbij merk ik ook bij een aantal, tot nu toe op niets uitlopende pogingen, dat het lastiger wordt, mede door mijn leeftijd. Bij de overblijvende vrouwen nemen de wensen toe... en inderdaad, dan is het waarschijnlijk lastiger voor een boer, dan voor een negen-tot-vijfman om een partner te vinden. Een partner van een boer kiest voor méér dan alleen die partner, het zal ook een impact hebben op haar leven hebben.”

Hoe zou je dat zelf het liefst zien voor een levenspartner? Wat is voor jou ideaal wat betreft de rol van je levenspartner in je bedrijf?
“Ik wil dat niet invullen voor een partner die er niet eens is. Meewerken hoeft niet, maar de gelegenheid is er wel.”

Je bent niet heel positief over de ondernemingslust van vrouwen. Kun je uitleggen waarom?
“Dat ik wat over de ondernemingslust van vrouwen zei was meer vanwege het feit dat er zo weinig vrouwen reageren. Wat mij betreft mogen er best meer vrouwen reageren.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Het idee dat er zo weinig vrouwen, tot nu toe, zouden reageren had ik al zo'n vermoeden van. Willen de vrouwen pas reageren als de ander eerst gaat? Duidelijk een voorbeeld van wat ik bedoel met geen power in de body. Kom op vrouwen doe als Josien grijp je kans: reageer.

 • no-profile-image

  Pleun Boone

  Een boerenbedrijf, en of dat nu akkerbouw, melkveehouderij, pluimvee of varkens betreft, is moeilijk los van privé te scheiden. Ik zie dat in mijn eigen omgeving, veel mensen komen thuis van hun werk en zijn er klaar mee, de volgende dag weer. Dat is niet zo in de landbouw. Je neemt je zorgen mee naar binnen, ja thuis ben je al! Dat geeft veel inpact op het gezinsleven. Er zijn sterke vrouwen, mijn moeder was er een van, die dat aan kunnen. Een leven op de boerderij moet je samen af stemmen op de situatie die er is, de een moet zijn eigen ding doen en de ander ook, als dat kan gaat het goed. Maar hoe het ook zij, het boerenwerk is iets aparts: laat werken (oogsttijd, kalven, etc.), slechte markt (aardappelen, vlees, melk, etc.) en zo zijn er meer dingen te noemen. Ja van die dynamiek moet je houden. Ik vind het geweldig, ik ben een boeren zoon, ik zou graag boer willen zijn. Ik hoop dat ik iemand tegen kom die dat met mij wil delen. Groet, Pleun Boone

 • no-profile-image

  boerin

  In de dorpen zijn genoeg verenigingen waar vrijwilligers nodig zijn.
  Vandaag kon ik met kunst-en-vliegwerk nog net voor 20:00 uur boodschappen bij de AH halen , want door de vele onverwachte bezoekers/mee-eters was de voorraadkast sneller leeg dan gedacht. Direct doorgereden naar een boerevergadering. Om 0:00 uur mooi op tijd thuis om te kalvervangen en de laatste ronde.
  Bij de dorpsvergaderingen zitten personen van divers pleumage. Dacht je dat vrachtwagen-chauffeurs, horeca-werkers en mensen in de zorg het zoveel makkelijker hebben ? Als iedereen van goede wil is, is er echt wel ruimte voor boeren.
  Wie niet kan accepteren dat ik regelmatig te laat op vergaderingen kom; jammer dan. Ik beleef tenminste wat en heb altijd verhalen. Dan komen de andere ook wel los. Tussen 16:30 en 19:00 uur schijnen veel single's hun boodschappen te doen.

 • no-profile-image

  opeigenbenen

  Vrijgezel is wel erg veel zelf schuldig aan het vrijgezel zijn vind ik.
  Ouders wonen nog bij hem of andersom, wat is er dan eerder de kip of het ei?
  Wees een man en ga op eigen benen staan. Inwonende ouders daar komt echt geen moderne vrouw op af hoor!!!!!
  Er zijn mogelijkheden genoeg om als vrijgezel een partner te vinden maar dan moet je wel eerst op eigen benen gaan staan.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Tja, opeigenbenen, jij snapt het ook niet dat ik met mijn 11e ouderlijk huis heb verlaten, door te verhuizen, veel te modern voor de moderne vrouw.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  He opeigenbenen dacht je echt dat vrijgezel het leuk zou vinden om overal van te worden beschuldigd zonder dat je het weet hoe de situatie echt is? Zou zo kunnen zeggen met een dergelijke opmerking: opeigenbenen is een vrouw en blond dus dom, daarom een mislukkeling. Vind je dat leuk om te horen?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Hij vraagt het zelf over zich. Met de reacties, die hij achterlaat.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Jeroen je huilt met de wolven mee. Wel kritiek hebben om bij de grote massa te horen, maar totaal niet weten waar je mee bezig bent. Jij bent liever een grijze muis waarbij de ruggengraat en ballen missen. Dat er toevallig iemand is met wel een ruggengraat, ballen heeft en geen grijze muis is blijkbaar te veel van het goede voor jou.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Nee, ik ga niet met de massa mee. De massa intresseerd me niet. Heb nog altijd een eigen mening!
  Jou situatie ken ik niet, ben ik ook niet in geintresseerd.
  Maar lees jou reacties wel, waarbij jij elke reactie op je single bestaan botviert. Dan kom je bij mij inderdaad zo over,als vorige bericht, klaar.

 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Jeroen er is zeker een verschil tussen hoe het overkomt en hoe het is. Zit er ook niet mee om voor vrijgezel te worden aangezien, wel leukere dingen om te doen, zoals 28 maart 2009 Gelders sneldam kampioenschappen.

 • no-profile-image

  admiraal

  Vriend Jeroen ,
  benoemingen mbt. :vrijgezel-boer zkt vrouw ... . ligt blijkbaar bij enkele vrijgezllen héél zwaar . Ik vrees dat velen dromen en hunkeren van huisje thuisje met keukenmeid en een nestje nakomelingen naast het vuur. Blogs op deze site en programma's met yvonne doen dit verlangen enkel maar oprakelen.
  Als ik echter de norse ,,eenzaads"ingesteldheid zie van enkel vrijgezellen (ik zal ze ook niet allemaal over de zelfde kam scheren) dan kan ik de weg die hun naar dit hun statuut leide begrijpen.
  Na 9 jaar huwelijk met nog altijd de eerste kan ik u verzekeren dat een wijfie hebben ook niet alles is vrijgezel is soms leuk soms niet dat geldt ook voor getrouwd te zijn. Of je kan alles ten top brengen met een dubbelleven... .
  Als admiraal 17 jaar ervaren met alle drie die dingens des levens


 • no-profile-image

  Wim Zandbergen

  Bingo.

 • no-profile-image

  Boerin

  Vrijgezel, ik ben het met Jeroen eens.
  als ik jou reactie lees die je achterlaat kom je gedurig als een oude verbitterde vrijgezel over. Ik zou er als vrouw dan nog wel eens overdenken hoor voordat ik daar mee in zee ga.

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Ha, fijn. Een vrouw reageert, blijkbaar kan dat nog. Dat ze me voor een oude verbitterde vrijgezel aanziet zie ik maar als compliment. Kan zo te merken bij de vrouwen de gevoelige snaar raken. Gaat al vooruit, nu nog de juiste kijk.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.