Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Grote, snelle verbeteringen

Het voerrantsoen heb ik maar flink omgegooid. Twee dagen later was er alweer flink meer melk en betere mest bij de koeien.

Op mijn eerste dag in Oezbekistan moest ik me maar zelf vermaken. De dierenarts was niet aanwezig, die had een rustdag. En de inseminator was naar een bruiloft. Mooi is dat, als ik speciaal kom ingevlogen om het bedrijf op orde te krijgen.
Nu ben ik niet vies van een feestje, dus stelde ik voor om maar naar de bruiloft te gaan omdat die in de buurt gehouden werd. Maar dat bleek niet de bedoeling, helaas. Dan zouden ze mij immers ook een dag kwijt zijn.

Even alle koeien langs

Ach, ik kan me die dag ook wel alleen redden, deelde ik de managers mee. Ik ben die dag een paar keer achter alle koeien doorgelopen en het viel me allemaal mee wat ik zag. Ik zag twee koeien met een met stuk nageboorte, enkele koeien die zichtbaar witvuilden en een paar tochtige koeien. Ik had het erger verwacht.

Formalinebad

Duidelijk zichtbaar was dat ze eindelijk de koeien elke week door een formalinebad deden, ook al staat formaline als drug geregistreerd in het rode boek. Ik zag amper een koe met kreupelverschijnselen. Dat hebben ze dan toch geleerd na een jaar. Pfff, dan ben ik toch niet zo`n slechte praktijkleraar.

Weer die voermengwagen

Er zat weer wat groei in de vaarzen, maar melk zat er niet echt onder. En die komt ook niet meer deze lactatie. Er werd duidelijk te weinig energie gevoerd en wéér was de voermengwagen niet in gebruik. Die heb ik als eerste maar weer aan de gang gezet en het aandeel mais heb ik laten opschroeven.
Ze hadden het opperhoofd rantsoen-voeren ook ontslagen, maar die was net weer opnieuw in dienst gekomen. Hij maakt veel ruzie met andere werknemers, maar wij tweeën kunnen goed met elkaar over weg. We hebben geen van beiden een echt handzaam karakter, zeg maar.
Later heeft Anton van Doorn uit Duitsland me een rantsoen berekend op basis van de voedermiddelen die hier aanwezig zijn. Anton heeft me al vaker geholpen met een rantsoen.

Mais wordt beter

Zonder voermengwagen was er weer veel afval. De mais heeft een heel hoge pH en als je er aan ruikt, stopt je adem even. Maar de mais word beter. Het zijn de eerste meters van de kuil en die was slecht dichtgestopt. Verder in de kuil is de mais duidelijk beter.
De voederbieten werden weer met de schop klein gestoken. Vorig jaar had ik de mensen al gezegd ze in de menger te gooien, want die snijdt ze wel kapot. De twee man die de bieten sneden, zouden dan ander werk op het bedrijf kunnen doen. En ja, weer stonden ze te kijken dat inderdaad de bieten kapotgesneden werden door de menger.

Luzernehooi

Ook deden we luzernehooi in de voermengwagen, daarna vloeibare gist van de alcoholfabriek. De koeien zijn daar gek op. En die gist mengt zich tussen alle voer in en daardoor smaakt alles beter. Voorheen lieten ze de vloeibare gist met een slang achter de tank over het voer lopen in de trog. Dat was een grote smeerboel.
Tot slot bevat het geoptimaliseerde rantsoen gemalen tarwe en mais met vitaminen en mineralen.

Melkgift maakt sprong

En ja hoor: na twee dagen op het nieuwe rantsoen sprong de melkgift bij de koeien omhoog en was de mest vaster. Ook lagen meer koeien ‘s morgens en ‘s middags te herkauwen. Daar waren op de eerste dag van mijn bezoek duidelijk te weinig koeien mee bezig. Met een duidelijk mindere kwaliteit aan voer kun je met mengen toch nog zorgen dat ze hun portie op nemen. En je voorkomt dat de koeien selecteren. Dat leidt er anders op een slecht rantsoen alleen maar toe dat enkele magen van streek raken.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kees

  mooi stukje weer.

  dus dit is niet het bedrijf waar ze zo`n enorm ruwvoer tekort hadden?

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Kees.Ja beetje verwarrend misschien.deze blog gaat over het bedrijf in Oezbekistan.De vorige blog ging daar ook over. Nee hier echt geen voer tekort op dit bedrijf. ze verkopen zelfs. Kun je later lezen
  Ga je goed
  Bert
  Kazakhstan

Of registreer je om te kunnen reageren.