Rundveehouderij

Achtergrond

Goede inseminator

Het zit een keer mee. Op het Oezbeekse bedrijf loopt nu de 11e inseminator in twee jaar, maar dit keer is het een hele goede.

De inseminator met de leerling-dierenartsassistent kwamen de tweede dag van mijn bezoek weer boven water. Ik had deze man nog nooit gezien. Hij is al de 11e inseminator die ik hier meemaak in de twee jaar dat ik hier kom.
Die dag hebben we alle 154 vaarzen gecontroleerd op gezondheid van de voortplantingsorganen. Ze waren broodmager dus je kon alles mooi voelen. Er zat helemaal geen vet of vlees in de weg. Hierdoor wordt de arm niet moe, daar heb je anders last van met alle beknellingen.

Alles duidelijk op papier

Deze inseminator is echt goed. Hij had alles goed en duidelijk op papier staan. Het gros van de koeien was gewoon mooi schoon en gezond van binnen.
Hij zei me ook dat hij alles gedaan had zoals hij las in het rapport dat ik in april daar had achtergelaten, na mijn bezoek. Zonder dat we elkaar kenden had hij toch maar de methoden van het jaar 2008 toegepast. En dat terwijl hij toch al 20 jaar inseminator was. Die kerel is echt goed dus.

Al na vier weken

Hij had ze allemaal enkele keren inwendig behandeld met oxytetra. Een paar vaarzen waren ook al geïnsemineerd en drachtig. Zelfs bij een dier met vier weken dracht kon ik zeggen ‘ja is drachtig’. Daar stond de man vreemd van te kijken. Hij zei me ‘dat kan niet man dat je dat al weet op vier weken. Wat voel je dan al zo vroeg? Ik stak mijn vinger omhoog en zei dat het kalf sabbelde op mijn vinger. Hij kon wel tegen een grapje, hij bulderde gewoon. Ik was even bang dat hij erin zou blijven.

Drachtcontrole pas op 12 weken

Hij durfde zelf pas op 12 weken drachtcontrole uit te voeren. Ik wilde hem leren hoe het op 9 weken te doen, maar ze hadden op dat moment zo weinig koeien van 9 weken dracht dat ik er maar niet aan begonnen ben.

On-Russisch veel hart voor de zaak

Het viel me dus allemaal reuze mee en de inseminator is een superkerel. Hart voor de zaak en de wil er iets van te maken. Dat maak je weinig mee in de voormalige Russische republieken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.