Rundveehouderij

Achtergrond

Friesland Mineraal

Friese veehouders kunnen een eigen regionale mineralenmengsel kopen. Het is samengesteld op basis van kuilonderzoek van in die provincie en afgestemd op de voor Friesland specifieke grasrijke rantsoenen.

Afhankelijk van de mineralengehalten in ruwvoer en de opbouw van het rantsoen is een aanvulling met mineralen en vitaminen noodzakelijk. Omdat de hoeveelheid mineralen en vitaminen ruwvoer in elke regio verschilt, heeft handelsonderneming Hoogland BV Friesland Mineraal ontwikkeld.

Samen met Agrarisch Laboratorium Noord Nederland zijn de mineralengehalten van zo’n 10.000 Friese graskuilen van 2008 beoordeeld op mineralengehalten. Vervolgens zijn de behoeften van melkvee in de voor Friesland specifieke grasrijke rantsoenen bepaald. Op basis van het aanbod via het ruwvoer en de behoefte van de koe ontwikkelden Hoogland BV en Provimi een uniek bijpassend mineralenmengsel. DAt is dus specifiek afgestemd op de behoeften van het hoogproductieve melkvee in Friesland.

Naast de afstemming op de specifieke regionale omstandigheden, is een ander voordeel dat het overbodige aanvoer van elementen ,die de koe of het milieu belasten, wordt voorkomen. Ook zijn extra Vitamine E en Biotine toegevoegd. De eerst voor een betere uiergezondheid, de tweede voor sterkere klauwen.

Friesland Mineraal kost € 88,50 per 100 kilo. Het mineralenmengsel is vanaf 1 februari 2009 verkrijgbaar en verpakt in zakgoed van 25 kg.

Meer informatie: handelsonderneming Hoogland BV, Ferwert 0518 411 400, www.hooglandbv.nl

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.