Rundveehouderij

Achtergrond

Eindejaarsrituelen

Dit is het tweede jaar dat we de feestdagen doorbrengen in Frankrijk. Inmiddels zijn we meer bekend met alle rituelen en gewoonten daar omheen, voelt het niet meer zo vreemd.

Het wintert af en toe een beetje; zoveel anders dan in Nederland is het niet. De ijspret moeten we missen. Daarvoor in de plaats hebben we de bergen waar je lekker kan skiën en sleeën.

Op het einde van het jaar viel terloops de bouwvergunning voor onze gîte nog in de brievenbus. Geen opmerkingen, behalve een eerdere aantekening voor een extra septictank, die volgens bepaalde voorschriften moet worden geïnstalleerd. We kunnen nu binnen aan de slag en verwachten daar het komende jaar druk mee te zijn. De bulldozer is nog steeds niet geweest. November en de eerste weken van december zijn erg nat geweest. De grond is te nat om te bewerken. Meer geduld hebben is het devies.

De kerst verloopt hier voor de meeste mensen kalm. Het is een familiegebeuren en er wordt vooral veel gegeten en gedronken. Foie gras en eendenborst zijn favoriete gerechten. De plaatselijke eendenboerderij draait op volle toeren en kan de bestellingen voor de feestdagen amper aanvoeren. Ze maken kerstpakketten waar hun specialiteiten in zitten en dat levert een welkome omzet op. Ondanks de voor Nederlanders nogal wrede manier van overvoeren om de lever groter te krijgen, (‘gaver’ noemen ze dat), eten de Fransen met smaak eendenlever. Tradities gaan verder dan dierenliefde.

Ná de kerst is het varken aan de beurt gekomen. Het halve dorp houdt zich op het einde van het jaar bezig met het varken. Het is ongeveer drie dagen werk en alles is volgens traditioneel recept van de buurvrouw ingemaakt en verwerkt. Er zijn wat gerechten die ons op het eerste gezicht minder aantrekkelijk leken, maar eenmaal geproefd viel dat reuze mee. Om het einde van de slacht te vieren, gooiden wij er een Nederlandse traditie tegenaan: oliebollen. Dat blijft, zelfs hier, een blijvertje. Gelukkig weten de buren ook onze tradities te waarderen. Zo rollen we van 2008 het nieuwe jaar in en hopen dat onze plannen weer een stukje concreter worden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.