Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Aflammerpiek, maar nog geen melkstal

Na lang wachten werpen de eerste geiten. Tijd voor noodmaatregelen, want de melkstal is nog niet af. Een andere onaangename verrassing is dat de lammeren van een vleesras zijn.

Het feest is begonnen. Na voor ons gevoel lang wachten, zijn vorige week de eerste lammeren geboren. Vooral twee geiten hielden we al ruim 14 dagen scherp in de gaten. Ze waren zo ontzettend dik, dat kon dus niet lang meer duren voor die zouden werpen.

Alles is nieuw voor ons, dus we vroegen hier en daar wat informatie op. Ook op internet zochten we naar de signalen voor het aflammeren. De ene geit had ze allemaal: ingevallen flanken, onrustig krabben in het stro, het achterom kijken en bloederig slijm. De vuistregel is dat ze bij het vertonen van deze signalen binnen een dag moeten werpen, maar dat kwam niet uit. Het duurde nog bijna vier dagen voor ze begon. Ondertussen waren twee andere haar voor.

Het eerste lam werd dood geboren. Ik ben naar vrienden gegaan om daar twee bokjes te halen, om die bij de moeder te doen. Binnen een dag had ze die pleegkinderen aangenomen.

Melkgeiten werpen vleestypische lammeren

We kochten samen met een andere geitenhouder 100 gemixte geiten. Het zijn oudere geiten, waar de bok al bij was geweest. We wisten dus dat deze eerder aflammeren dan de rest die half februari aan de beurt zijn. Daar zijn we achteraf blij mee. Zo kunnen we er vast in komen, voordat de andere Saanengeiten massaal gaan werpen.

De melkstal is nog niet helemaal klaar, dus we laten de lammeren zolang bij de moeders. Er is alleen één tegenvaller. Alle lammeren die tot nu toe geboren zijn, blijken van een Boerbokgeit te komen. Bij navraag blijkt een bok van deze vleestypische soort tot twee keer toe per ongeluk bij deze geiten terecht gekomen. Hij heeft genoten van deze bezoeken, want hij heeft goed zijn best gedaan! Alle twintig geiten die bij onze vrienden en op ons bedrijf gelammerd hebben, kregen de Boerbokkruislingen.

Vorige week zette de aflammerpiek in. Ze kwamen allemaal tegelijk. Maar het wachten was nog steeds op Chinook Dairy. Die hadden in december al zullen komen om de melkstal te monteren, maar dat gebeurde dus nog steeds niet. Ze hadden goede redenen: twee personeelsleden waren uitgevallen en tot overmaat van ramp stopte een derde per 1 januari. Twee andere medewerkers kregen een spoedopleiding en zo was het dan verleden week eindelijk zover. De loodgieter, de elektricien en Chinook Dairy gingen volop aan de slag om de melkstal op te bouwen.

Melkstal met gebruikte en nieuwe onderdelen

Het begint nu lekker op te schieten. Het is een heel verschil: waar eerst de gierput van de varkens was, is nu de melkput voor de geiten.

De installateurs van Chinook Dairy hadden verschillende gebruikte onderdelen op de kop getikt. Maar op aanraden van verschillende mensen kochten we wel een nieuwe vacuümpomp en pulsators.

Het vastzethek hebben we iemand uit de buurt laten maken. We hebben ook offertes opgevraagd van rapid-exit-systemen. Maar die blijken zo verschrikkelijk veel duurder dan een gewoon vastzethek, dat we besloten voor het laatste te gaan. Maar we hebben alles wel zo ruim opgezet dat er in de toekomst heel makkelijk een rapid-exit geplaatst kan worden. Je moet immers niet voor één gat te vangen zijn.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eric

  Nu gaat het dus echt van start.
  Ik wens jullie alle succes. Het zal wel een drukke tijd worden de eerste keer. Al die lammetjes te verzorgen. dan de geiten 2 keer daags melken. Ja lekker druk de komende tijd.
  Gr eric

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Eric,
  Ja het zal zeker druk worden, maar we kijken er naar uit om te gaan melken.
  Zoals ik in het stukje schreef zijn we achteraf blij dat we nu eerst wat oudere geiten hebben die kidden. Dan kunnen we er vast een beetje inkomen.
  Als je ooit in de buurt komt, dan kom je maar eens een kijkje nemen.

  groeten Hennie

 • no-profile-image

  Fam. J. Rijkse

  Ha Klokjes,

  Leuk! Nu gaat het feest dus bijna echt beginnen. Wish we were there to see the kids... :-)
  Veel succes overal mee.

  Hartelijke Groeten,
  De Rijkses

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Hoi Rijksetjes,
  Als jullie tijd over hebben mag je best komen helpen als het volop kidden wordt. Zou nog gezellig kunnen zijn!!
  Of als je zin heb om te leren melken?
  Welkom

  Groeten De Klokjes

 • no-profile-image

  Jacqueline

  Daar gaat de vrije tijd....werk aan de winkel in de "kraamtijd". Veel succes ermee. Enne....tis weer koud!!

 • no-profile-image

  Hennie

  Hoi Jacqueline,

  Klopt zo blijf er niet zo veel 'vrije' tijd meer over. Blijven we in beweging, goede exercise zullen we maar denken.
  We misten de meiden verleden week!
  See you Wednesday.

  groeten, Hennie

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.