Rundveehouderij

Achtergrond

Vlotte zomerkuilen onder plastic

De zomerkuilen die gewonnen zijn tussen half juni en eind juli hebben een goede kwaliteit, maar zijn door het hoge drogestofgehalte en hoge zuurgraad gevoelig voor broei.

De zomerkuilen bevatten 888 VEM per kilo droge stof. Vorig jaar viel de kwaliteit erg tegen, maar ook ten opzichte van de jaren daarvoor zijn de zomerkuilen van dit jaar bovengemiddeld. Normaal ligt de VEM waarde van de zomerkuilen rond 870 VEM. Dat blijkt uit analyses van Blgg in Oosterbeek.

De zomerkuilen danken hun goede kwaliteit vooral door het feit dat het gewas op tijd is gemaaid. Dat valt terug te lezen uit de relatief lage ADL fractie van 23 gram per kilo drogestof. Gemiddeld bevatten zomerkuilen een fractie van 26 – 27 gram per kilo drogestof. De ADL fractie is een maat voor de verhouting en dus ouderdom van het gras. Ter vergelijk, voorjaarskuilen bevatten rond 19 – 20 gram ADL per kilo drogestof. Daarbij is de suikerfractie van 112 gram per kilo ook hoger dan normaal, waardoor er vrij veel snel beschikbare energie op pensniveau is.
Omdat de celstoffractie dus vooral uit (vrij makkelijk) verteerbare celwanden bestaan kan ook de inhoud van de cellen en celwanden in de pens van de koe beschikbaar komen voor de productie van melk. Met een voor zomerkuilen normale verteringscoëfficiënt van 75,9 procent loopt de VEM waarde daardoor vrij hoog op.

De conservering is goed geslaagd. De ammoniakfractie is met 6,5 procent heel netjes, maar mede als gevolg van het droge product (54,7 %) is de melkzuurproductie in de kuil vrij laag geweest en is ook de zuurgraad niet verder gedaald dan tot een pH van 5,3. Deze kuilen zijn dus gevoelig voor broei na opening.

Foto

  • GXDOWNLOADS-BOE005813D01

Of registreer je om te kunnen reageren.