Rundveehouderij

Achtergrond 8 reacties

Twee verwerpers in een week

Wanneer ik de veearts vraag hoe groot een 5,5 maand oud kalf is, dat verworpen wordt, zegt hij direct: “De wilde dieren zullen het wel de stal uitgesleept hebben”. Zo’n antwoord, daar zakt mijn broek nou vanaf!

Binnen een jaar hebben we het FS-tall (vruchtbaarheidsgetal) weten op te krikken van 24 naar 66. Het gemiddelde voor de provincie is 57, reden voor een klein vreugdedansje.

Het FS-tall is gebaseerd op het aantal drachtig geworden koeien na de eerste inseminatie, het aantal gemiddelde inseminaties en het aantal dagen tussen het afkalven en de eerste inseminatie. Het zegt dus niets over de ‘aan vruchtbaarheid gerelateerde problemen’, zoals eierstokcystes, stille bronst, doodgeboren kalveren en abortussen.

De laatste maanden lijkt het wel een epidemie! Overal zien we rondspringende, drachtige koeien, die te lang blijven staan wanneer ze zelf besprongen worden. En ze hebben niet eens allemaal eierstokcystes!

Bronstsymptomen

De koe die zelfs twee cystes had en daarvoor behandeld is, krijgt bronstopwekkende hormonen ingespoten. De volgende dag ligt er een embryo achter de koe. Wat blijkt; de (inval)veearts had niet gecheckt of deze koe ooit geïnsemineerd was. Ze was dus toch drachtig, ondanks de aanhoudende bronstsymptomen. Een hele dure fout, want haar cyclus is nu behoorlijk ontregeld.

Abortus

Het schijnt dat meerlingendracht bij koeien niet zo vaak voorkomt. Toch hebben we binnen het jaar vijf tweelingen, waarvan vier doodgeboren. En dat terwijl we ‘maar’ 31 koeien en pinken hebben! Belangrijkste doodsoorzaak is de stuitligging van de (te) grote tweelingen. Ook krijgen we in 1 week tijd twee abortussen voor de kiezen. Abortus is in het Noors ‘kasta’. Bij het verhuizen van de oudere pinken naar een nieuwe weide, stuiten we op een pink met een klein uiertje en resten van de nageboorte. Geen spoor van een kalf dat 5,5 maand oud zou moeten zijn. Dat is natuurlijk allang door de vossen opgepeuzeld.

Beste vaars op stal

Een paar dagen later staat een van onze beste vaarzen op stal met een vreemde, bloederige afscheiding, gevolgd door de pootjesblaas. Daarna ligt het geboorteproces stil. Ook deze koe was 5,5 maand drachtig en zou net als de pink afkalven op 21 december. Stom toeval! Een schimmel of bacterie? We weten het niet. De enige overeenkomsten zijn de inseminatie- en drachtigheidscontroledatum. Maar waar blijft het kalfje, en hoe groot is het precies?

Waar is het kalf?

Wanneer ik zit te googelen en afbeeldingen zoek van een 5,5 maand oud kalfje, kom ik onze eigen foto’s tegen van een 8 weken oud embryootje (foto 1 en 2<). deze zijn eerder dit jaar gemaakt en staan op onze eigen weblog. het is wel grappig om zo je foto’s weer terug te zien. verder is het allemaal niet zo grappig. de veearts onderzoekt de koe en kan ook geen kalf vinden dat minstens de grootte moet hebben van een kat. de koe krijgt hormonen ingespoten om de vrucht af te drijven. wanneer johan ’s avonds de laatste ronde maakt, hangt er een roze kalfje aan de koe (>foto 3).

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Wat blijkt; de (inval)veearts had niet gecheckt of deze koe ooit geïnsemineerd was

  Is dit ook niet het werk van de veehouder?!
  Ik vraag er altijd om,dat ie wel gecontroleerd heeft.
  Bedoel opschrijven van een inseminatie kan vergeten worden.


  hond op het bedrijf? Neospora? Krijg je veel abortie, als je routine veranderd. Voeding omgooid, verhuizingen etc etc

 • no-profile-image

  Vera Wijnveen

  De datum van inseminatie staat op een computeruitdraai dat boven de koe hangt. Ook staat het op de inseminatiekaarten die de veeartsen zelf bijhouden. Wanneer wij de (bij)werking van dit medicijn hadden gekend, hadden we de veearts natuurlijk ingelicht. Er lopen geen honden in de stal, maar misschien dat vossen deze ziekte ook kunnen overbrengen. Die lopen in de weides. Wij zullen het eens gaan uitzoeken. Veranderingen in voer enz. zijn er niet geweest.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Niet alleen veranderin van voer, maar ook groep wissel en zo kan(als je dus neospora hebt)gevolg hebben tot abortus.
  Vooral rond de vijf maanden en meer is mijn ervaring iedergeval.

  Fout van de veearts, maar bedoel er gewoon mee te zeggen, dat je zelf het beste alles dubbel kan checken.
  Ik mocht daardoor een koe niet noodslachten, maar was al geschoten door de veearts. Alleen had ik al van te voren aangeven, wat de medicijnen voor haar waren,dus was zijn fout. Krijg dus geld terug(was nog geluk bij een ongeluk)

 • no-profile-image

  bezorgde boer

  Los van alle mogelijke oorzaken zoals, IBR, BVD, Neospora, Blauwtong, zou ik een andere DA zoeken.
  Vera, wanneer je DA een kalf van 5½e maand niet kan voelen tijdens een rectaal onderzoek terwijl de koe aan het verwerpen is, zou ik mij eerst eens buigen over zijn kundigheid.

 • no-profile-image

  Vera Wijnveen

  Een andere veearts zoeken is niet aan de orde vanwege de enorme afstanden. Los daarvan; onze veeartsen zijn alle 3 kundig. Deze koe had geen ontsluiting en was daarom moeilijk inwendig te onderzoeken.

 • no-profile-image

  kees

  hebben jullie een hond? Laat de mest van je hond dan eens onderzoeken op neosperoza. Grote kans dat dit de oorzaak is !

 • no-profile-image

  Vera Wijnveen

  Fijn dat mensen zo meedenken/leven, maar zoals ik al schreef in een eerdere reactie; er is geen hond in de stal. Misschien heeft de besmetting in de weide plaatsgevonden, de zgn. horizontale besmetting! De verticale besmetting, van moeder op dochter, is niet aan de orde, denk ik. Beide moederdieren hebben nooit een abortus gehad. Mocht een 3de koe verwerpen, laten wij de vrucht zeker onderzoeken.

 • no-profile-image

  Michel

  Herkenbare problemen, div 'veeartsen' hebben hier dracht gevoeld, bij 'dracht' klopte het in 95% van de gevallen maar bij 'zeker niet dracht' 70%. Dus in 3 op de tien gevallen is de uitspraak niet juist (bij ons dan). Kan me probleem met abortus voorstellen hier hetzelfde, deze maand 2 abortussen op 8 maand dracht. Geluk bij ongeluk is dat de koeien wel opneuren en nog redelijk in lactatie komen. Strerkte en succes.
  Ps tip bij baarmoederonsteking niet schoonspoelen, gewoon paar keer tochtig spuiten met 2ml Prostaglandine.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.