Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

September: weer een schoolweek

De kinderen zijn na de vakantie weer naar school. Dat went snel. Ze volgen ook lessen Nederlands.

Na bijna 3 maanden vakantie hebben we de eerste schoolweek er weer op zitten. De kinderen zijn weer met een plof in het ritme terecht gekomen.
Het wennen ging makkelijk, want alledrie onze kinderen zitten nog bij dezelfde juf als vorig jaar, omdat er meerdere lesjaren in één lokaal bij elkaar zitten. Maar toch; na weken waarin ze vooral konden spelen, moeten we nu 's morgens weer op tijd klaar zijn voor als de schoolbusjes hen komen ophalen. Ze krijgen 's middags een warme maaltijd op school en om half 4 haal ik ze weer op. De meeste anderen kinderen blijven dan nog op de na-schoolse opvang, en worden om 6 uur weer door het busje thuisgebracht.

Laag geboortecijfer

Dat Portugal een laag geboortecijfer heeft, blijkt ook in de praktijk.
Onze oudste dochter vertelde dat ze nu tijdens de warme lunch met alle kinderen van de school aan één lange tafel passen; vorig jaar waren er nog twee tafels nodig. Er zijn meer kinderen vanuit het hoogste lesjaar doorgestroomd, dan er aan klas 1 ingestroomd zijn. Voor de 4 lesjaren van de 'eerste cyclus' (leeftijd van 6 tot 10 jaar, dus de Nederlandse groep 3-6) zijn er dit jaar ongeveer 24 leerlingen - in totaal.

Lessen Nederlands

We zijn ook voor het eerst naar de Nederlandse school geweest. Hier wordt 3 uurtjes per week, op woensdagmiddag, Nederlandse taal- en cultuur onderwezen. Onze kinderen spreken wel goed Nederlands, maar het leren lezen en schrijven gaat niet vanzelf. Het is voor ons een heel eindje rijden, en omdat ik er toch was heb ik de eerste les meegeholpen als hulpjuf. Zo kon ik meteen mooi zien hoe gestructureerd het hier aan toe gaat.

Contract

Ook de Nederlandse les heeft veel niveaus in één klas. Ieder kind krijgt een 'contract', een soort individueel takenlijstje waardoor ze weten waar ze aan kunnen werken, ook als de leerkracht even met een ander groepje bezig is: voor jezelf lezen, begrijpend lezen, taaloefeningen.
Ik heb ook maar meteen de kleding die te klein is geschift. Nu nog de zwemles op touw zetten, en dan kunnen we een schooljaar tegemoet...

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  B.Stoks

  Hoi Josien en Woud
  Dan lijkt het bij jullie veel op hier. Hier ook 3 maanden vakantie. Waren er wel moe van.zo lang. maar was wederzijds kinderen wouden ook weer eens naar school.Ook hier warm eten kleuter school 3 maal per dag en lagers school 1 maal.
  Geen NL les. ze moeten nu al Rus en Kazakh.en strak Eng. en zouden ze echt nog een willen dan Chinees er bij. want die zitten dicht bij en ze komen ook dichter bij.
  Hoop met jullie bedrijf ook alles nog lekker
  Groeten
  B.Stoks

Of registreer je om te kunnen reageren.