Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Schapenbank voor nomaden

5.000 Afghaanse nomadenfamilies hadden 6 jaar geleden niets meer. We hebben een schapen-kredietprogramma opgezet.

6 jaar geleden werd ik gevraagd door hulporganisatie Cordaid om te kijken hoe een 5.000 Afghaanse nomadenfamilies, zogenaamde Kuchi, geholpen konden worden om weer op eigen benen te staan. De meesten waren zo’n beetje al hun schapen kwijt geraakt tijdens de grote droogte van eind negentiger jaren. Ze werden door de Taliban uit hun woestijn geëvacueerd met helikopters en 4X4-vrachtwagens. Toen begonnen ze, met vrouwen en kinderen, te creperen van honger en dorst. Ze werden in een droge rivierbedding ‘geparkeerd’. Toen Cordaid zich met deze mensen begon te bemoeien, hadden ze er al zo’n 4 jaar gezeten zonder enig perspectief.

Kredietprogramma schapen

Tijdens de studie ontdekten we dat er stro, katoenzaad koek en magere schapen naar Pakistan uitgevoerd werden en dat er slachtschapen weer terug kwamen. Als je dan met mensen praat die zeggen dat ze eigenlijk alleen maar verstand hebben van schapen houden, ligt de oplossing voor de hand: die mensen weer aan schapen helpen. Het was makkelijker gezegd dan gedaan, maar we vonden een donor bereid om een schapenkredietprogramma te financieren.

Vijfjarenplan met maiskorrels en bonen

Analfabete ‘klanten’ kun je natuurlijk niet om een businessplan vragen. De voornemens werden op een andere manier doorgelicht. Op een vel papier werden vier lijnen getrokken en uitgelegd dat elk van de vijf vakken een jaar voorstelde. Daarna kreeg één van de Kuchi 20 maiskorrels en één boon, die 20 ooien en een ram voorstelden. Er stonden schaaltjes maiskorrels en bonen naast het vijfjaarpapier om ‘lammetjes’ uit te pakken. De eerste klant legde de ‘schapen’ in op jaar 1, dacht even na en nam twee maiskorrels en legde ze naast het papier. Op de vraag wat dat betekende antwoordde hij gedecideerd: ,,Eentje is doodgegaan en de andere is opgegeten door een wolf.”

Dekseizoen

Toen werd met een ondeugende blik in de ogen de boon tussen de mais korrels gelegd en flink doorgeroerd: het dekseizoen! Vervolgens werd ‘de kudde’ doorgeschoven naar jaar 2 en werden er twee in een hoekje van het papier gelegd. Op de vraag of die dood waren kwam het antwoord: ,,Nee, die zijn niet drachtig”.

Terugbetaling met ooilammeren

Er werden acht ‘ooilammeren’ (maiskorrels) en acht ‘ramlammeren’ (bonen) gepakt (,,Nee, we hebben liever geen tweelingen, die zijn kleiner en daar gaat er altijd wel eentje van dood”). Een aantal werd van het papier gegooid. Er kwamen verhitte discussies. Het gaf me allemaal een goed beeld hoe het er in hun fokkerij aan toe zou gaan, door de 5 jaren heen. Uiteindelijk kwam de cruciale vraag hoe ze wilden terugbetalen, waarbij het project niet de schapen terug wilde. De bedoeling was dat ooilammeren doorgegeven zouden worden. Ook wilden we niet achter nomaden aan hoeven lopen om terugbetaling af te dwingen. Er werd dus door de klanten besloten dat ze in clan groepen van 6 zouden samenwerken, 3 zouden de eerste kredieten krijgen en gedurende 3 jaar ieder jaar vijf ooilammeren doorschuiven naar de andere drie groepsleden. Het project hoeft niet op te letten of het krediet goed verzorgd wordt: dat doen de drie die wachten op de terugbetaling!

Herbevolking

Op deze manier hebben we samen met de Kuchi een systeem van schapen herbevolking ontwikkeld dat ze zelf kunnen managen op basis van onderling vertrouwen (en wantrouwen!). Doordat ze zien dat de bankschapen, die volledig geënt zijn tegen de gangbare ziektes, bijvoorbeeld nooit schapenpokken krijgen (in tegenstelling tot de paar schapen die ze zelf na de droogte nog overhadden), snappen ze opeens wat het nut van vaccineren is. Ook het door de bank meegeleverde wintervoer heeft gemaakt dat sommige Kuchi zich realiseren dat je misschien soms toch beter een paar schapen extra moet verkopen om wintervoer voor de andere te kopen.

Opgeheven hoofd

Zo proberen we voorzichtig de schapenhouderij aan te passen aan de veranderde condities. Want met alle oorlogen hier, de droogtes en grenzen die nu opeens ook grenzen zijn voor nomaden, moeten ze hun schapen wel anders gaan houden om te kunnen overleven als Kuchi. Net weer 3 jaar projectgeld bij elkaar geschreven. We kunnen samen met het Kuchi-schapenbankcomité weer verder met de ontwikkeling van hun schapenhouderij. Dit gebeurt zonder er ruchtbaarheid aan te geven en volkomen onder de radar vanwege de Taliban, maar met opgeheven hoofd. Want het geeft weer een beetje hoop voor de toekomst voor deze woestijnnomaden.

Download als wallpaper »

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Henk

    Prachtig verhaal. Nog mooiere foto's. Ik heb de wallpaper gedownload en als bureaubladachtergrond gebruikt. Je blijft ernaar kijken, wat een spanning in die foto! Succes met je werk.

Of registreer je om te kunnen reageren.