Rundveehouderij

Achtergrond 5 reacties

Regen, hagel en droge winden

In Zuid-Alberta was het dit jaar veel natter dan in andere jaren. Dat geeft rommel op het erf, beschadigde wegen en vooral: lagere opbrengsten.

Het regent weer eens, voor de zoveelste keer deze maand. Dat betekent een modderig erf. In Nederland is bij veel boerderijen het erf verhard, hier in Canada niet. Rond het huis ligt meestal wel grind. Waar een goede laag ligt, merk je de drassigheid nog niet zo. Maar als je dan naar achter loopt, worden je werkschoenen of laarzen met elke stap een stuk groter en een heel stuk zwaarder. Het is hier zware kleigrond, dus dan heb je zo een vrachtje om mee te dragen.

Modderpoelen

De grotere wegen (highways) zijn verhard, maar de zijwegen zijn gravelroads. Na flinke regenval worden dat modderpoelen. Vergeet het maar om dan je auto schoon te houden. Als het erg is, kun je de nummerborden dan ook niet meer lezen. Dat komt soms ook wel eens goed uit hoor, als je in de stad net geflitst zou worden.

Wasbord

De kwaliteit van de gravelroad is wel sterk verschillend. Als het gestopt is met regenen, zijn er snel weer sporen die hard gereden zijn. Dat is vooral het geval op gravelwegen waar veel verkeer overheen komt, zeker als het grote semi-trucks zijn. Dan is er weer best op die gravelwegen te rijden. Maar pas op aan het eind van de weg, als je bij de highway komt. Daar kun je beter maar op tijd afremmen. Want door de zware trucks is de weg daar net een wasbord.

Hagelstenen als pingpongballen

Ja, het is echt een ander jaar dan we kennen. Er zijn afgelopen zomer bij heel wat mensen gewassen gedeeltelijk of zelfs voor het grootste deel uitgehageld. Hagelstenen zo groot als pingpongballen, en dan met een harde wind erbij, kunnen veel schade veroorzaken. De meesten hebben gelukkig wel een hagelverzekering afgesloten.

Bij mais is het afwachten

De gerst (of wat er nog van over was) is op veel plaatsen ingekuild voor het vee. Dat bood de mogelijkheid snel een ander gewas in te zaaien. Bij de mais kon dat niet, en het is nog maar afwachten wat de opbrengst wordt. Het ziet ernaar uit dat de mais op veel plekken wel bijgetrokken is. Maar het gewas is duidelijk veel lager gebleven, en aan de maiskolven kun je de schade nog steeds zien.
En nu maar weer hopen op mooi weer, maar vooral op de droge winden waar Zuid-Alberta om bekend staat.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Henk en Jozien Angenent

  Heeey, leuk om jouw berichtjes te lezen vanaf de andere kant van ons dorp, over het boerenleven hier in zuid-Alberta.
  We zagen op je vorige blog dat er veel meer reacties komen hier vanuit de streek!
  Groetjes van Henk, Jozien, Stefanie en Ronald Angenent, uit Picture Butte, AB, CANADA.
  <>

 • no-profile-image

  Frieda van Dijk

  Je zou d'r helemaal depressed van worden! Lichtpuntje: Wij hebben een goede druivenoogst--let's go into winemaking. Is die gravelroad misscien ook wat makkelijker te navigeren...

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  ja de natuur kan grillig zijn, wat ik van vrienden aan de oostkust van canada begrijp is het daar ook zeer nat. Terwijl we hier in Kazakhstan niet eens weten of we wel wintertarwe moeten/kunnen zaaien, hier hebben we n.l al sinds april geen druppel regen meer gehad

 • no-profile-image

  boerinnetje

  Ja het weer was niet alles ,wij waren voor een langere periode in Ontario bij familie, en ook daar veel regen en hagel stenen dat alles kapot hagelde en er geen gewas meer te zien was.Ook het gras kuilen was hollen of stilstaan alles behalve een goed groei seizoen.

 • no-profile-image

  J. Rijkse

  Het regent dus niet alleen in Nederland. Ik geloof echter dat de boeren hier best wel tevreden waren dit jaar.
  Veel succes verder met oogsten enz.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.