Rundveehouderij

Achtergrond 6 reacties

Noodslacht

Iets simpels als een navelbreuk bij een kalf afbinden, is verboden in Noorwegen. Een schril contrast met het feit dat tot 2003 de koe op het erf werd geslacht.

Noorwegen is een land met een rijke cultuur aan sagen en fabels. Een Noor mag gerust bijgelovig zijn. Op kerstavond wordt een bordje rijstepap bij de stal gezet, zodat de fjosnisse (stalkabouter) zijn zegen uitspreekt over de boerderij. Wee de boer die in de stal urineert, vloekt, of zijn vee niet goed behandelt. Onheil zal hem geschieden!

Wij zijn niet bijgelovig en hebben geen bordje rijstepap buiten gezet. Over het wel of niet vloeken en urineren in de stal laat ik me niet uit. In januari worden we geplaagd door uierontstekingen, stroomstoringen en afkalvende pinken die het melken niet willen leren.

James Herriot

Ook maken we ons zorgen om pink Alie-Jen, die 3 weken voor de afkalfdatum biest lekt en een vreemde afscheiding verliest. Verder zijn er geen signalen van een op handen zijnde geboorte. De veearts wordt gebeld. Deze constateert waar we al bang voor waren; Alie-Jen heeft een gedraaide baarmoeder, oftewel een slag in de baarmoeder.

Wat volgt lijkt op een scene uit de tv-serie James Herriot. Twee veeartsen, de boer en de boerin die ’s avonds laat in de stromende regen op het erf, in het licht van een paar koplampen, met vereende krachten een koe tot liggen proberen te dwingen. Een bange koe is altijd sterker. Wij hebben alle vier het grind gevoeld. Uiteindelijk ligt Alie-Jen plat op het erf en wordt ze van de ene op de andere zijde gerold.

Geen ontsluiting

De slag mag er dan uit zijn, het ziet er niet gunstig uit. Er is geen ontsluiting en het kalf is dood. Een keizersnede wordt om economische redenen niet geadviseerd. Het is of direct een noodslacht laten uitvoeren, of de nacht afwachten in de hoop dat het geboorteproces alsnog op gang komt. Wij kiezen voor het laatste.

Om 8 uur ’s ochtends beginnen de weeën. Onze hoop leeft weer op. Maar enkele uren later is er nog steeds geen ontsluiting. De veearts doet nog een laatste poging het kalf eruit te trekken. Hij komt niet verder dan een klein stukje van de pootjes. Helaas, de papieren voor de noodslacht worden ingevuld en met enkele tranen nemen we afscheid van een van onze meest veelbelovende pinken.

Aftandse takelwagen

’s Middags kijk ik vol verbazing naar het takelwagentje dat ons erf oprijdt. Ik verwachtte de ‘limousine’ van Nortura (Noorse slachterij, red.). Wanneer tot me doordringt wat er gaat gebeuren vlucht ik het huis in, de afschuwelijke taak aan Johan overlatend. Met een slagpistool wordt Alie-Jen gedood. Door een gat in haar hals bloedt ze leeg. Zo maken wij kennis met de noodslacht in Noorwegen. ’s Avonds horen we dat tot 5 jaar terug de koe compleet op het erf geslacht werd.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  fam tolsma

  Als die pink zo veelbelovend was begrijp ik niet dat men geen keizersnede gedaan heeft,eerst maar heen doen met die koe en dan nog zo,n bitter einde,zo duur is een keizersnede ook weer niet en als het zo is dan is het een keer zo,een dier kan ook een keer pech hebben,ze had misschien nog jaren meegekund.

 • no-profile-image

  kees

  ik ben erg nieuwsgierig in het waarom die keizersnede werd afgeraden? hier in NL ben ik 100 euro kwijt. een nieuwe vaars kost meer

 • no-profile-image

  Vera Wijnveen

  De economische situatie van de boerderij was zeer slecht, doordat de eigenaar in 2007 teveel koeien verkocht en teveel (14) pinken te laat drachtig kreeg. Het quotum werd dan ook voor 30% niet gevuld. Op de Noorse markt was geen vraag naar drachtige pinken, dus besloten wij ze te laten afkalven en dan verder te zien. Wanneer beide veeartsen van mening zijn, dat het opnieuw drachtig worden na een keizersnede moeilijk KAN zijn, was de noodslacht op dat moment de enige keus. Wij hadden er geen idee van dat dit zo'n afschuwelijk einde voor Alie-Jen zou betekenen, en hebben daarom vaak gezegd: dit nooit meer!! Achteraf bezien had ik dus wel voor een keizersnede gekozen. Maar daar hebben we nu niets meer aan.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Volg U antwoord nu helemaal niet meer.
  30 % quotum maar vol?Geen vraag naar drachtige pinken? Heb je ze niet nodig dan??
  Keizersnede krijg je zel wel drachtig, jullie hebben toch ook stieren, kon die de klus wel klaren.

  Noodslacht, hoort erbij....

 • no-profile-image

  Vera Wijnveen

  Wanneer een gedeelte van de 24 koeien te laat afkalft, (een half jaar uitloop), heeft dit tot gevolg dat het quotum niet wordt gevuld. De 14 drachtige pinken konden dit ook niet goedmaken; de meesten kalfden na maart. Het Noorse quotumjaar loopt van maart tot maart, dus op de Noorse markt was alleen vraag naar pinken die vóór maart afkalfden. Het quotum werd voor 70% gevuld. Er is geen huisvesting om even een koe bij een stier te plaatsen.

 • no-profile-image

  Jeroen

  Dan had ie toch nog steeds keizersnede kunnen hebben?
  Dan maar slachten als ie niet goed opstart of later....

  Maar dat is gewoon een mening, het is jullie bedrijfsvoering.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.