Rundveehouderij

Achtergrond 7 reacties

'Nieuwe veemarkt in aantocht'

Henk Mensink probeert samen met jurist Robert Soetens een nieuwe veemarkt op te zetten. Met slachtkoeien, nuka’s, schapen, paarden en, opvallend genoeg, óók gebruiksvee.

Waarom zet u in op een nieuwe veemarkt?
„De angel is uit de vrije markt gehaald. Die moet terug. Ik wil de bureaucratie terugdringen uit de agrarische sector. Die zorgt ervoor dat veemarkten niet meer renderen. Nu domineert de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA), dat moet anders. Zo’n club is veel te belangrijk gemaakt. Met als gevolg dat de overheid zich door de VWA laat leiden. Dat is verkeerd. De agrarische sector hoort mee te praten en te beslissen.”

Wat voor veemarkt heeft u voor ogen?
„Het is de bedoeling dat er straks 500 slachtkoeien per week op de markt verhandeld worden. Ook nuka’s, schapen en (sport-)paarden krijgen een plaats op de veemarkt. Het belangrijkst is echter dat we in Apeldoorn in gebruiksvee willen gaan handelen. Dat moeten er straks 1.000 stuks per week worden.”

Hoe wilt u deze handel in gebruiksvee mogelijk maken?
We moeten af van de huidige wachtregeling. Die staat voor dat gekochte melkkoeien 21 dagen in quarantaine moeten. Dat werkt natuurlijk niet. De bureaucratie heeft ervoor gezorgd dat de gebruiksveehandel in Leeuwarden de nek om is gedraaid. Als de wachtregeling wegvalt, komen de boeren vanzelf terug op de markt. Dat is ook nodig, want anders staat er geen koe meer in de wei.”

Hoe ver bent u met de Apeldoornse veemarkt?
„Momenteel voer ik constructieve gesprekken met de gemeente Apeldoorn over 3 tot 4 mogelijke locaties. De belangrijkste voorwaarde is dat wekelijks tenminste 500 slachtkoeien verhandeld worden. Maar wat minstens zo belangrijk is, is dat ik de agrarische sector achter me krijg. Nu is er teveel versnippering. Dat is al tientallen jaren zo. Ik hoor volop geluiden dat boeren de veemarkt terugwillen. Dat is geen sentiment, dat is reeël. Maar dan moeten we wel één machtsblok vormen.

Waarom is de terugkeer van de veemarkt zo essentieel?
Als je de vrije markt in stand wil houden, moet je iets doen. Anders bestaan we over 5 jaar alleen nog maar uit multinationals en monopolisten. Juist de agrarische sector moet opstaan als de grootste monopolist. Dan kún je zelf sturen. Dat kan met een veemarkt, die tegelijkertijd een soort vakbond is.”

Wat gaat u de komende tijd voor actie ondernemen?
„Vrijdag om 19.00 uur is er in de Cantharel in Apeldoorn een nieuwe vergadering. Dan gaan we met zo’n 100 boeren en handelaren de veemarkt en de voorwaarden scherp stellen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans-Jan

  Ik wens mijnheer Mensink veel succes. De melkveehouderijsector heeft er baat bij, want de veemarkt is de plaats om een goede doorzichtige prijsvorming te creeren.

 • no-profile-image

  jan wermink

  Ik vind dit super waar je mee bezig bent, ga vooral zo door want de veemarkten moeten er weer komen.
  Waarom kan het in het buitenland wel en hier in Nederland niet? dat is toch te gek voor woorden. ga zo door!

 • no-profile-image

  Nietje

  Ik sluit mij volledig aan bij beide heren!
  Dit werd tijd. Als ik naar mijn eigen vader kijk, handelaar(tje) in hart en nieren die geeft altijd het volgende aan...
  Ik heb mijn leven lang gehandeld in vee (nu 67 jaar) ben elke week naar Den Bosch gegaan en soms Utrecht of Zwolle; kwam elke week bij mijn vaste klanten over de vloer. Niets geen bedrijfskleding, gewoon mijn eigen kleding die ik thuis bij het verzorgen van koeien - kalveren - varkens en schapen ook aan had. MKZ - Pest 't heeft ons altijd gepasseerd (gelukkig natuurlijk), maar als alles dan zo besmettelijk is had ik toch zeker een paar keer mee moeten doen aan deze ziektes door de jaren heen! De grootste ziekte verspreiders (in woord en heel misschien zelfs ook daad) zitten in Den Haag en werken voor de controlerende instanties. Ik weet 't is niet leuk om dit te horen, maar er zit een zeer grote kern van waarheid in deze woorden. Ik wens de heren Mensink en Soetens alle kracht en steun toe om door de regeltjes van onze overheid heen te breken. Dit is voor heel de agrarische sector een goed vooruitzicht. Zet 'm op heren!

 • no-profile-image

  tillemans

  klasse goed bezig en zo snel mogelijk die 21 dg regeling weg.
  De meeste boeren laten zich voor de gek houden door een paar afhaal-slachterijen.
  Er valt veel meer uit te halen!!!!!!!!!!!
  In het buitenland 200km verderop houden ze ons al jaren voor de gek.
  Wij brave hollanders

 • no-profile-image

  G.Molhoek

  Ook ik wil graag een veemarkt voor gebruiks-vee en steun het plan om een veemarkt in Apeldoorn te beginnen, wij worden nu door allerlij regels door de overheid in de hoek gezet, en kunnen geen kant meer uit met onze handel

 • no-profile-image

  henk v mook

  mensink blijf met beide voeten op de grond staan en begint een veematkt waar't eerst is beeindig nl in bunnick lijkt mij 't goedkoopste en is heel neutraal voor de mensen uit heel nederland. nieuwe veemarkt lijkt mij niet te betalen??? succes?

 • no-profile-image

  boer harm

  Als er daadwerkelijk een nieuwe veemarkt komt die ook in de handel in gebruiksvee kan voorzien weet ik wel zeker dat er 500 stuks vee per week komen.Kijk alleen al naar de schapenhandel:Als je een koppel weidelammeren wil kopen keek je vroeger op de markt rond en er was altijd wel wat te vinden.Nu moet je overal naartoe om te kijken.Dat werkt niet en werkt bovendien de eventuele vespreiding van dierziekten ook wel in de hand.Die 21 dagenregeling?Daar kan toch helemaal niemand wat mee,wat een onzinnige regel.Bijna niemand houdt zich er aan trouwens

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.