Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Nauwelijks effect melamine

Het Chinese melamineschandaal lijkt voor de korte termijn geen gevolgen te hebben voor de handel en de prijsvorming van de Europese zuivelgrondstoffen. De diverse zuivelnoteringen blijven onder druk staan, waarbij vooral boter en vol melkpoeder in prijs zijn gedaald. De handel is nog altijd in de ban van de stroeve internationale marktsituatie met vraaguitval door de hogere prijzen van vorig jaar.
De gevolgen voor de langere termijn moeten nog blijken. Aan de ene kant biedt weggevallen productie en export vanuit China kansen. Dat is ook de verwachting van de Europese Dairy Association (DCA). Maar Aziaten en Chinezen in het bijzonder kennen geen zuiveltraditie, waardoor de vraag naar zuivelproducten voor langere tijd kan wegblijven. Bovendien zijn de voorraden nog groot.
Intussen blijft de boterprijs verder zakken naar een niveau van €242 per 100 kg; dat is €8 minder dan de week ervoor. Vol melkpoeder zakt naar een niveau van €246. De prijzen voor magere melkpoeder en weipoeder zijn gestabiliseerd en lijken een bodem in de markt te zoeken. De kaasproductie van de komende tijd is mede bepalend voor de verdere prijsvorming. Zakt deze in, dan komt er minder weipoeder op de markt maar zal de hoeveelheid boter en poeder toenemen.

Prognose

prijzen blijven onder druk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    .

    De voorraad kan niet groot zijn! Een paar maanden terug was er nog een tekort en alle pakhuizen leeg. Zo snel gaat het ook weer niet. Als het in China goed fout gaat is dat beetje voorraad er zo door heen. Bovendien gaan veel melkveehouders (vooral in Nederland) op het einde van het quotum jaar inhouden omdat het quotum over levert wordt. Het dal is al lang in zicht en dan zullen de prijzen weer licht stijgen naar een niveau tussen nu en eind vorig jaar. En dan staballizeren tot april volgend jaar!

Of registreer je om te kunnen reageren.