Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Melkziekte simpel verholpen

Een van mijn bewakers had een probleem met zijn melkkoe. Het was melkziekte, en dat was simpel te verhelpen met spartaanse middelen.

Laatst kwam een van de bewakers op zijn vrije dag naar me toe en vroeg me om naar zijn koe te komen. Eerst vroeg ik hem maar eens wat er mee was. Ze had gekalfd, kon al 2 dagen niet meer op en was heel slap. Het was een oude koe, en ze was goed in conditie, maar niet te vet. Omdat ik hem goed kende, wist ik dat hij een van de weinigen is die zijn dieren goed voert. Soms lever ik hem zelfs een kleine auto bierbostel.

Kalkwater tegen melkziekte

De oplossing leek me simpel, want het moest wel een koe met melkziekte zijn. Ik vroeg hem dan ook of hij kalk in huis had, waar hij de muren mee wit maakte. Het antwoord was, zoals ik al wel verwachtte, 'ja'. Ik zei hem 'gaat u heen, verzorgt uw koe en geeft haar een paar keer per dag een halve fles kalk gemengd met water'. Hij mocht er ook niet meer melk uit trekken dan het kalf nodig heeft, dan zou het wel goed komen.

De volgende dag tegen de avond kwam hij weer bij me. De koe stond alweer en vrat weer wat. Dus met heel beperkte middelen kun je de dorpsveehouders heel veel helpen.

Veearts

Ook deze kerel ontwormt nu elke herfst zijn dieren nu hij weet dat ik geen onzin vertel. Ze zeggen in het dorp toch al dat ik veearts ben. Nog steeds ben ik er niet achter hoe ze daarbij komen, maar nu het zo is laat ik dat ook maar zo. Het heeft zo zijn voordelen. Ik sta er wat hoger door in aanzien. En het mooiste is dat een Nederlander hun koeien drachtig maakt.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    bart smeets

    Bert geweldig, ik lees jouw berichten altijd met veel plezier. mooi om te lezen hoe simpel het vaak kan zijn.
    ga door met wat je goed kunt komt alles goed! gr bart

Of registreer je om te kunnen reageren.