Rundveehouderij

Achtergrond 1 reactie

Megaprijzen snijmais zijn voorbij

De oogst van snijmais is in volle gang en de opbrengsten zijn over het algemeen goed tot zeer goed. Een oogst van 50 ton per hectare is geen uitzondering en er worden ook opbrengsten daarboven genoemd. Regionaal zijn er wel grote verschillen, met name in hoeverre de percelen last hebben gehad van de droogte of bladvlekkenziekte.
De gemiddelde prijzen zijn de afgelopen week teruggelopen. Snijmais geleverd via fouragebedrijven kost nu €35 tot €37,50 per ton, franco geleverd. Vergeleken met vorige week is dat ongeveer een euro per ton goedkoper. Uitgaande van een prijs van €350 voor hakselen en een zelfde bedrag voor transport betekent dat voor een perceel van 50 ton per hectare ongeveer €1.050 tot €1.175 op stam wordt betaald. Bij handel in de regio tussen boeren liggen de prijzen gemiddeld op een hoger niveau omdat de transportkosten veel lager zijn. Daar worden nog prijzen van €1.200 tot €1.400 per hectare betaald. Ook daarvoor geldt dat de prijsvorming onder druk staat. Bovendien zijn veel goede percelen al gehakseld en zal voor de mindere percelen minder in de buidel worden getast.
Voor de oogst van korrelmais en CCM is het nog te vroeg. De verwachting is dat ook die prijs een stuk onder die van vorig jaar komt te liggen. Enerzijds heeft met name dat product last van de lagere prijzen voor granen en andere energierijke droge producten. Varkenshouders hebben hun mengvoer zien dalen in prijs en willen daarom niet meer de hoge prijzen van vorig jaar betalen. Ook speelt mee dat de opbrengsten per hectare waarschijnlijk hoog zijn met een goede kwaliteit.

Prognose

Prijs daalt nog verder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lode Van Eijgen

    Waarom worden sommige markprijzen niet bijgewerkt? Ik zie sommige data van augustus oud.
    Graag eerder updaten

Of registreer je om te kunnen reageren.