Rundveehouderij

Achtergrond

Goed jaar voor krachtvoervervangers

In het oogstnummer van Boerderij wordt ieder jaar gerekend aan het rendement van gewassen. De kostprijs van ruwvoeders is vergelijkbaar met vorig jaar. Die van krachtvoervervangers ging omlaag.

In het oogstnummer van Boerderij wordt voor de veehouderij van verschillende gewassen de kostprijs berekend. Voor de ruwvoeders gaat het om gras, grasklaver, snijmais, biologische mais en luzerne. De kosten per 100 kilo droge stof variëren van ruwweg €5 tot €7.
Naast ruwvoer wordt in de veehouderij ook gebruik gemaakt van teelten die als krachtvoervervanger gebruikt worden. Hierbij gaat het om graan (tarwe), veldbonen en maiskolvenschroot. De berekeningen in het oogstnummer tonen dat de toegerekende kosten van deze drie producten gelijkwaardig zijn en rond €9,50 per 100 kilo drogestof schommelen.

Opbrengst maakt het verschil

Van de ruwvoeders is de kostprijs vergelijkbaar met die van vorig jaar. Bij krachtvoervervangers is er wel verschil. Dit zit hem vooral in de opbrengst per hectare. Die is van grote invloed op de kostprijs. Zo berekende Joris Buijs speciaal voor het oogstnummer de kostprijs van zijn veldbonen. Vorig jaar haalde hij, door een matige bevruchting, maar 4 ton bonen van een hectare. Dit jaar is de teelt met 7 ton per hectare een stuk lucratiever. De kostprijs daalde daarmee van ruim €18 per 100 kilo, naar net onder €10.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.