Rundveehouderij

Achtergrond 2 reacties

Geld helpt niet

Ook bij een rijke Kazak loopt het niet met de herkenning van de tocht. Zijn medewerkers lijken het nooit te leren.

Een van de privé-boeren die ik adviseer is een rijke man die wat paarden en koeien heeft. In het begin belde hij en zei dan bijna standaard: ‘Ik heb er een stuk of vijf die geïnsemineerd kunnen’. Als ik dan op het bedrijf kwam, was er geen tochtige koe te bekennen. Keer op keer legde ik hem en zijn werknemers uit waar ze naar moeten kijken en op moeten letten. Dan zeggen ze dat ze het snappen.

De volgende keer was het weer hetzelfde, hoogstens één van de vijf koeien tochtig. En dan mag je de volgende dag terugkomen, ‘want dan hebben we er weer een paar’. Jaja…

Drachtig en toch niet bij de stier geweest

De rijkaard heeft vaak andere werknemers, dus elke keer is het weer hetzelfde: uitleggen, maar geen resultaat. Zo waren er een maand geleden maar zeven tochtig van een groep van 18 ‘tochtige’ koeien. Van die 18 waren er ook nog eens drie duidelijk drachtig, maar niet van ki maar van de dorpslummel-stier. Ook dat er nog eens bij, en de mensen hielden toch bij hoog en bij laag vol dat ze niet bij de stier zijn geweest. Het was een onbevlekte ontvangenis zeker? Er wordt maar wat aangerommeld en zeker als het toch maar van de baas is.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    freek

    waarom adviseer je ze niet dat ze tail paint gaan gebruiken.dat is van die verf die je in een5 cm baan van de basis van de staart naar de heup smeert en als die er af is is de groot dat de koe tochtig is we doen hier niets anders

  • no-profile-image

    johan

    hej Bert, ik lees regelmatig over al die melkveebedrijven daar met slecht management, en rijke eigenaar. Zijn er ook al Nederlandse Managers te vinden? Zo nee, denk je dat er plek is voor `n ervaren hollandse manager?

Of registreer je om te kunnen reageren.