Rundveehouderij

Achtergrond 307 x bekeken

Erg late maisoogst

In Bretagne is dit jaar meer mais in juni dan in mei gezaaid. De mais loopt dus flink achter. De eerste percelen zijn al gehakseld, want ruwvoer is schaars dit jaar. Als er maar geen nachtvorst komt....

Op het maisfront is het nog erg rustig, té rustig. De vroegrijpe rassen hebben minstens twee weken achterstand en het is nog maar de vraag of de late rassen nog rijp worden. Oorzaak: door het natte voorjaar is de meeste mais erg laat gezaaid. Er is meer mais in juni gezaaid dan in mei. Wie toch te vroeg het land op is gegaan, zit nu met een mais die er zielig bij staat: kort, geel en geen kolf. Door een veel te koude nazomer gaat de afrijping ook nog eens erg langzaam.

Toch wordt er al een maandlang gehakseld. Veel bedrijven zijn door hun ruwvoervoorraad heen en zijn gedwongen te oogsten. Natuurlijk worden eerst de slechtste percelen gekuild. Dat komt de melkproduktie niet ten goede en het is alweer een aanslag op de ruwvoervoorraad. De vraag naar mais neemt al toe.

De mais die er goed voor staat, belooft een goede opbrengst te geven, mits er geen nachtvorst komt. Want dan is het einde oefening en kan alle mais in de kuil. Afgelopen week was het een paar keer op het randje. Gelukkig is de wind gedraaid en is het springtij.
De Bretonnen geloven heilig in de invloed van de maan op het weer. Ze hebben vaak gelijk gekregen. De echte maisoogst begint over drie weken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.