Rundveehouderij

Achtergrond 3 reacties

Cashen

In Nederland is het ongewoon, maar in Denemarken aan de orde van de dag: cashen. Het bedrijf voor veel geld verkopen en gaan rentenieren of investeren in andere landen.

Even een gevoelig onderwerp. Iets heel ongewoons voor de boerenstand, zeker in Nederland, is cashen. Het is dat wat je aan waarde bij elkaar hebt gebouwd, geïnvesteerd en gekocht voor veel geld te verkopen. Om te zetten in cash dus.

Hieraan kunnen veel redenen ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld geen ovennamekandidaat of ziekte.

Maar er zijn ook minder voor de hand liggende redenen, bijvoorbeeld emigratie, of een emigrant die verder en groter wil of juist terug naar zijn moederland. Tegenwoordig komen daar nog andere redenen bij.

Cashen in Denemarken

Op het moment wordt er in Denemarken veel gecasht. Er komen vrij veel (grote) bedrijven te koop de komende tijd. Om verschillende redenen. Varkensbedrijven, omdat door de cash crunch in Amerika (en Europa) de rente omhoog gaat, terwijl ze net uit een moeilijke tijd komen. De problemen in Amerika hebben nog andere gevolgen, namelijk dat het investeren daar interessant wordt als jij wel geld (cash) hebt. Anticyclisch investeren, heet dat.

Bang voor waardeverlies van bedrijven

Een ander gevolg is dat een aantal ondernemers de inschatting maakt dat hun (grote) bedrijf minder waard wordt, omdat er:
a) meer bedrijven te koop komen;
b) de rente omhoog gaat;
c) banken failliet gaan (één is er al gegaan);
d) de banken eventuele kopers van hun bedrijf niet willen financieren;
e) een combinatie van deze factoren.

Sneeuwbaleffect

Bovendien, als deze ondernemers gelijk hebben of krijgen, dan zullen ze worden gevolgd door andere ondernemers die hetzelfde proberen, al dan niet onder druk van banken. Met als gevolg dat de banken zenuwachtig worden door de slinkende overwaarde in andere bedrijven. Zie daar het sneeuwbaleffect.

Minder hard in Nederland

Ik verwacht dat het in Nederland minder hard zal gaan, omdat de waarde van de grond niet 100 procent agrarisch is. Er zit overheidsgeld uit verschillende potjes in, dus zijn ze verdeeld over verschillende waardecreërende factoren. De Nederlandse boer is meer vakman dan speculant / ondernemer, en is vaak meer gebonden aan zijn plek.

Bovendien zijn veel boeren gefinancierd door de Rabobank en dat is een degelijke en liquide bank. Een bank die nooit echte gekke sprongen heeft gemaakt. Dat is soms saai, maar ik denk dat er nu een tijd aankomt dat we daar erg blij mee mogen zijn.

Foto

Peter Schrijver

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Gaan jullie weer naar NL?

 • no-profile-image

  Peter

  Als het voor een goede prijs te verkopen zou zijn, ja, dan terug naar NL. We verwachten echter de komende jaren geen verkoop, gezien de situatie over de gehele wereld.

 • no-profile-image

  Arjan Hendriks

  Beste Peter

  Wil je contact met mij opnemen? ik ben op zoek naar jouw adres in verband met het sturen van een uitnodiging.

  Groet,

  Arjan Hendriks

Of registreer je om te kunnen reageren.