Rundveehouderij

Achtergrond

Barbecue bij de nieuwbouw

Een rijke Kazak bouwt een nieuwe stal op zijn 60 hectare grote landgoed. Dat gaat niet met de Franse slag, maar met de Kazakse. Die lijken wel erg op elkaar.

Een rijke privéboer, herenboer is misschien een beter woord, heeft me gevraagd om hem te helpen bij de bouw van een nieuwe koeienstal. De belangrijkste voorwaarde zal bekend in de oren klinken: het moest goedkoop.

Klassieke ligboxenstal

Het beste en goedkoopste leek me een ligboxenstal anno 1965 te bouwen: voergang in het midden, aan beide kanten een rij ligboxen. Maar met één verschil ten opzichte van de stallen uit die periode. Er moet geen beton in het ligbed, maar scherp zand. Dat is veel beter voor de dieren.

Variabele boxbreedte

Zo gezegd, zo gedaan. Het lijkt allemaal heel aardig te gaan, maar het gaat wel op zijn Kazaks. Zo verschilt de boxbreedte van 0,90 tot 1,30 meter, terwijl ze allemaal 1,1 meter breed moeten zijn. Zulke dingen zijn standaard hier. De enige manier om dit te voorkomen is continu bovenop de bouwvakkers te gaan staan.

De muren van de nieuwe stal zijn gemaakt van leem-klei gemengd met stro. Dit wordt nat in de vorm gegoten waarna het hard opdroogt. Als de koeien te weinig mineralen krijgen, likken ze de muren op.

Vakantiehuisjes en visvijver

Deze nieuwe stal komt te staan op het 60 hectare grote landgoed van de rijke Kazak. Op dit landgoed staan 11 vakantiewoningen voor zijn vrienden en relaties. Die staan om een grote vijver die gevoed wordt vanuit een geboorde put.

In die vijver is allerhande vis uitgezet waarop volop gehengeld wordt. In de zomervakantie ben ik er een avond met mijn zoon naartoe gegaan om te vissen. We planden vooraf om de gevangen vis te barbecuen met de Kazakken die er verblijven. Helaas, helaas. Ze wilden niet bijten en waren ook niet te vangen met een groot net. Dus van geroosterde vis kwam niks terecht.

Omdat ik uit voorzorg sjasliek meegenomen had, lag er toch wat op het vuur.
De sjasliek hebben we gedeeld met de Kazakken. Die zaten onder een afdakje, en dan mogen de meeste Kazakse moslim wel varkensvlees eten. Als het maar niet thuis gebeurt, is iedereen tevreden.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.